• Big Story

    Η…προσωπική ατζέντα Πιτσιόρλα και το ΦΕΚ για την πώληση της ΔΕΗ. Έχει τις υπογραφές 5 υπουργών

    Στέργιος Πιτσιόρλας

    Στέργιος Πιτσιόρλας.


    Χωρίς λογική φαίνεται να είναι η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη να επιτεθεί με δριμύτητα εναντίον των αποφάσεων που ο ίδιος υπόγραψε για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. ο Υπουργός Ενέργειας έχει υπογράψει μαζί με άλλους 4 υπουργούς την σχετική απόφαση πριν από 66 ημέρες (20 Μαΐου 2016). Το συγκεκριμένο ΦΕΚ απαριθμεί σχεδόν 30 σελίδες έχει αριθμό 1472/25/5/2016, στο οποίο δημοσιεύεται η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με την οποία εγκρίνεται το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτές τις 30 σελίδες καταγράφονται με ακρίβεια  τα επόμενα βήματα των αποκρατικοποιήσεων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Ταμείο. Το Ταμείο έχει λάβει εντολές από τους υπουργούς να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ.

    Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι θα πρέπει να πωληθεί το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ίσως το 2016. Τα επόμενα βήματα που περιγράφονται είναι “Πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016” ενώ τονίζεται ότι “η στρατηγική θα αποφασιστεί από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ”.

    Η απόφαση αυτή που ελήφθη το Μάιο. Μόλις δυο μήνες μετά ο  υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης αιφνιδιαστικά αποφάσισε να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και προσωπικά εναντίον του επικεφαλής του ταμείου Στέργιου Πιτσιόρλα. Στόχος του υπουργού είναι προφανώς να κατευνάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της ΔΕΗ, ότι μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, παίρνει σειρά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

    Για την ακρίβεια ο υπουργός  χαρακτηρίζει “100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα τα περί πώλησης του 17% της ΔΕΗ”, δηλώνει ότι “ξέρει καλύτερα από εκείνον τις προθέσεις της κυβέρνησης” και “ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιήσει  τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση”.

    Προσέξτε όμως. Στην  τελευταία σελίδα του ΦΕΚ υπάρχουν 5 υπουργικές υπογραφές, που δίνουν και το πολιτικό στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ποιοι υπογράφουν την απόφαση έγκρισης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ; Εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τους υπουργούς Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Αν. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, υπογράφει και ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης .

    Με υπογραφή Σκουρλέτη η πώληση του 17% της ΔΕΗ

    πιν

    Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο “Κόκκινο”, δήλωνε απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα “Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στ’ αυγά του παρά να κάνει πολιτική”. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας στην προκειμένη περίπτωση δεν ασκεί καμία προσωπική πολιτική.  Όποιος τον γνωρίζει και συζητήσει μαζί του καταλαβαίνει ότι στόχος του είναι να φέρει εις πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί. Άλλωστε τις εντολές τις λαμβάνει από το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο.

    Σήμερα οι μνηστήρες για ΑΔΜΗΕ

    Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας, κατά την οποία θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και θα κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις εταιρείες που θα θελήσουν να περάσουν στην επόμενη φάση.

    Οι προετοιμασίες από πλευράς ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για το διαγωνισμό έχουν κορυφωθεί και το virtual data room είναι έτοιμο να ανοίξει στις 8 Αυγούστου, μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της δεύτερης φάσης με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών που θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

    Η συναλλαγή, στην οποία σύμβουλοι είναι η HSBC, η Citigroup, η NBG Securities και η Rokas Law Firm, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί εμπλοκή μέχρι τον Οκτώβριο μπαίνει σε εφαρμογή το πλάνο πώλησης του 100% της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που τρέχει θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου σε ποσοστό 51%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-pagkosmiopiisi-argopetheni/63693

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/choris-telos-kontra-kivernisis-mega-video/63707



    ΣΧΟΛΙΑ