• Big Story

    Οικογένεια Βουλγαράκη: Γι’αυτό πουλήσαμε τη Yioula

    γιουλα

    Τάσος Βουλγαράκης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιούλα


    Για το λόγο που οδήγησε την οικογένεια του στη δύσκολη απόφαση να πουλήσει την υαλουργία Yioula, μίλησε ο Τάσος Βουλγαράκης, ένα από τα αδέλφια της οικογένειας, που επί χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης που έδινε καθημερινά η εταιρεία.

    “Δεν πήγαινε άλλο. Δε χρωστάμε πλέον, απαλλαχτήκαμε από το τραπεζικό χρέος και μας έμειναν κάποια εργοστάσια να προχωρήσουμε και να κάνουμε μια νέα αρχή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης, ξεκαθαρίζοντας πως οι Έλληνες βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή η οικογένειά του, η οποία αποχωρεί, δεν θα λάβει χρήματα. Αντί χρηματικού τιμήματος, επέλεξε να κρατήσει τα εργοστάσια στη Βουλγαρία και την Ουκρανία, ενώ η αξία της Yioula σε χρήματα δεν καταβλήθηκε στους βασικούς μετόχους, παρά μόνο στη μειοψηφία της εταιρείας, δηλαδή στην Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και τη Global Finance.

    Όσο για τον λόγο που ώθησε την οικογένεια σε αυτή τη δύσκολη απόφαση; Το υψηλό επιτόκιο δανεισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης: “εάν θέλαμε εμείς να αγοράσουμε τη BA Vidro θα έπρεπε να δανειστούμε από το εξωτερικό με επιτόκιο στην καλύτερη περίπτωση 8-9%. Ξέρετε με τι επιτόκιο χρηματοδοτούνται οι Πορτογάλοι; Με 1%”.

    Αναφορικά με τους εργαζόμενους της υαλουργίας, ο ίδιος τόνισε πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αφού ο νέος μέτοχος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει ούτε σε μειώσεις προσωπικού, ούτε σε μειώσεις μισθών. “Ήρθαν για να μείνουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα και το μέγεθος να αντέξουν να περιμένουν πότε θα περάσει η κρίση.”

    Το deal Yioula-BA Vidro

    Η Γιούλα και η BA Vidro έφτασαν τελικώς σε συμφωνία μετά από μια σειρά πολύμηνων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η μεταβίβαση στον πορτογαλικό όμιλο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016. Σε πρώτη φάση, η BA Vidro θα αποκτήσει το σύνολο των κεφαλαίων της Γιούλα και κατόπιν θα προχωρήσει στη μεταπώληση ενός μέρους αυτών στο βασικό της μέτοχο – συγκεκριμένα τη δραστηριότητα στην Ουκρανία και εκείνη στη Βουλγαρία που έχει να κάνει με την κατασκευή επιτραπέζιων ειδών γυαλιού.

    Ο πορτογαλικός όμιλος θα παραμείνει κάτοχος του 85% των δραστηριοτήτων της Γιούλα που αφορά, πέρα από την παρουσία της στην Ελλάδα, τις θυγατρικές της “Stirom Bucuresti” στη Ρουμανία και “Drujba Glassworks” στη Βουλγαρία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πώληση της ελληνικής βιομηχανίας έγινε μέσω ενός διαγωνισμού που διήρκεσε ένα έτος και προτού κριθεί η πορτογαλική προσφορά ως η πιο κατάλληλη (μέσα από εκτενείς διαδικασίες οικονομικών και νομικών ελέγχων που κράτησαν αρκετούς μήνες), είχε υπάρξει και άλλος ένας ενδιαφερόμενος που είχε καταθέσει προσφορά.

    Λίγα λόγια για τη Γιούλα

    Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής βιομηχανίας, η ιστορία της Γιούλα αρχίζει το έτος 1947, όταν ο Κυριάκος Βουλγαράκης, και ο αδελφός του Ιωάννηςαποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία, έχοντας ως κύρια δραστηριότητά τους την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Κυρίαρχα συστατικά της δομής της Γιούλα ήταν η παραδοσιακή “μαστοριά” (εφόσον ο Κυριάκος Βουλγαράκης ήταν τεχνίτης υαλουργός) κι ένας μικρός φούρνος. Το 1947 η εταιρεία αποτελούσε μία από τις 50 συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού στην Ελλάδα.

    Μέχρι το 1985, η Γιούλα έφτασε να κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με τζίρο που ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνο των ανταγωνιστών της ενώ, ως το 2005, η εταιρεία είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και Ουκρανία μέσω των θυγατρικών της εταιρειών στις χώρες αυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάνος Παπαδόπουλος: Η Forthnet είχε προσελκύσει την προσοχή των εποπτικών αρχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι ο σχεδιασμός των τραπεζών έως το 2019. Πλειστηριασμοί 10 δισ. ευρώ στην τριετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ