• Ελλάδα

    Ιδού οι φίλοι του: Όταν ο Καμμένος πήγαινε βόλτες αγκαζέ με τον Ιβάν

    Ιβάν Σαββίδης Αλέξης Τσίπρας

    Ιβάν Σαββίδης Αλέξης Τσίπρας


    Οι εικόνες του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη από το γήπεδο της Τούμπας έκαναν τον γύρο του κόσμου χθες, και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις πανταχόθεν. Από την κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση, από ποδοσφαιριστές, από παράγοντες, από δημοσιογράφους, από τη FIFA. Ίσως ο μόνος που… ξέχασε να τοποθετηθεί ήταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος. Και αυτό μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν έχει κρύψει την εκτίμησή του για τον Ιβάν Σαββίδη. Τον έχει επαινέσει για το γεγονός ότι “έβαλε χρήματα στη χώρα ενώ άλλοι την έκαναν” στις δύσκολες ώρες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το περιστατικό που συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν Πάνος Καμμένος και Ιβάν Σαββίδης είχαν συναντηθεί στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon, με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του καναλιού στον επιχειρηματία, μία συνάντηση που είχε προκαλέσει σάλο τότε και είχε φέρει στην επιφάνεια τις εκλεκτικές συμπάθειες της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Η συμπάθεια αυτή ήταν αμοιβαία, φυσικά. Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον χώρο των ΜΜΕ με τις… ευλογίες του Μαξίμου, δημιουργώντας ένα “γαλατικό χωριό” από φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, σε έναν χώρο που ανέκαθεν στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν εχθρικό. Και το “φλερτ” μεταξύ των δύο πλευρών έμοιαζε να μη χαλάει με τίποτα. Όμως να που τώρα μπαίνει στη μέση ένα… πιστόλι.

    Στις χθεσινές διαρροές για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβερνητική σύσκεψη για τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην on camera συζήτησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μπορεί να απέφυγε να αναφέρει ονομαστικά τον Ιβάν Σαββίδη, όμως ήταν αρκετά σκληρός, ξεκαθαρίζοντας πως “αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους”. Αυτή η δήλωση δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει σε αυτούς τους “όλους” και τον Ιβάν Σαββίδη, σηματοδοτώντας μία αλλαγή στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι στον “χαϊδεμένο” της επιχειρηματία – μία αλλαγή για την οποία ενδεχομένως να είχε ήδη πιέσει και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος το τελευταίο διάστημα.

    Όμως είναι αυτή η στάση της κυβέρνησης συνεπής και στα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας; Μάλλον όχι. Γιατί οι ΑΝΕΛ φαίνονται να συνεχίζουν να στηρίζουν τον Ιβάν Σαββίδη, και αυτό προκύπτει από την “αφωνία” τους για τα επεισόδια – αμφιβάλλει κανείς ότι αν π.χ. είχε μπει με όπλο στο γήπεδο ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή ο Γιάννης Αλαφούζος, οι ΑΝΕΛ θα ήταν στα… κάγκελα; Μάλλον όχι. Όμως για τον Ιβάν Σαββίδη, από τους ΑΝΕΛ μόνο ο Δημήτρης Καμμένος εμφανίστηκε και καταδίκασε ανοιχτά τα όσα συνέβησαν – δεν υπήρξε καν επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα.

    Για να δούμε αν ο Ιβάν Σαββίδης θα γίνει μία ακόμα αφορμή για μία ενδοκυβερνητική σύγκρουση μεταξύ των δύο εταίρων, μετά τα Θρησκευτικά, το Σκοπιανό, το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα…

    Καμμένος
    Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άφαντος ο Ιβάν Σαββίδης, στον εισαγγελέα η δικογραφία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA: Τι αναφέρει για τον Ιβάν Σαββίδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Το ΔΝΤ «πάγωσε» το χαμόγελο Τσακαλώτου: Ξεχάστε αντίμετρα, κόψτε το 2019 το αφορολόγητο



    ΣΧΟΛΙΑ