• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ιταλική κρίση βύθισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο – Ούτε μια μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με κέρδη!


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει βουτιά 2,32% υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, η οποία οδήγησε στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

    Η απόφαση του Σέρτζο Ματαρέλα να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι αναμένεται πως θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την πιθανότητα να ενισχύσει ακόμα περισσότερα τον ευρωσκεπτικισμό στην Ιταλία. Το γεγονός αυτό προκαλεί φόβο στην ευρωζώνη με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να εκτοξεύονται (το 10ετες ιταλικό ομόλογο κινείται στο επίπεδο του 3%).

    Η ανησυχία για την Ιταλία διαχέεται σε ολόκληρη της Ευρώπη και  επηρεάζει ιδιαίτερα (για μια ακόμα ημέρα) και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη σε μια έτσι κι αλλιώς κρίσιμη στιγμή, ενόψει της επιστροφής της χώρας στις αγορές. Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου «φλέρταρε» σήμερα με το 5%, πριν περιορίσει την άνοδο κοντά στο 4,8% ενώ η κατάσταση καθιστά αδύνατη την δοκιμαστική έξοδος στις αγορές που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο.

    H ανησυχία που επικράτησε στην αγορά έπληξε τις τράπεζες και τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τις οποίες καμία δεν κατάφερε να κλείσει με κέρδη.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 738,08 μονάδες με πτώση 2,32%. Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 753,32 μονάδων (στο άνοιγμα της συνεδρίασης) και 735,66 μονάδων.

    Ο τζίρος κινήθηκε στα 87,65 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 55,35 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,33% στις 1.951,75 μονάδες, ενώ ο mid cap στο -1,75% στις 1.162,28 μονάδες.

    Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 793,69 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μοναδικές μετοχές που κατάφεραν να μην καταγράψουν απώλειες, κλείνοντας όμως αμετάβλητες ήταν αυτές της Alpha Bank, του Grivalia, του ΑΔΜΗΕ και του Τιτάν!

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν ο ΟΤΕ (-5,52%), η Jumbo (-5,3%), η Βιοχάλκο (-5,75%) και η Motor Oil (-4,78%). Η Πειραιώς έκλεισε στο -4,17%, η Eurobank στο -3,05 και η ΕΤΕ στο -1,51%.



    ΣΧΟΛΙΑ