• Business

    Ράνια Αικατερινάρη (Υπερταμείο): Άρχισε απο τα Χανιά την «αξιοποίηση» ιστορικών μνημείων, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης (έγγραφα)

    • NewsRoom

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου


    Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί της μη μεταβίβασης σε ιδιώτες 10.119 ιστορικών μνημείων, το Υπερταμείο με εντολή της επικεφαλής του κ. Ράνιας Αικατερινάρη άρχισε τις σχετικές διαδικασίες.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νεώριο Mόρο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ένα ιστορικό μνημείο που φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα όπως εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις, διαλέξεις και σεμινάρια, ενώ αποτελεί το «σπίτι» του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. Αυτό αποδεικνύεται απο εγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το Parakritika.gr. Σύμφωνα με αυτό, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ζητά από τον εκμισθωτή του συγκεκριμένου ακινήτου τα χρήματα από τα ενοίκια να κατατίθενται πλέον σε λογαριασμό της και όχι στην εφορία!

    Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. ξεκίνησε να εφαρμόζει ότι αποφασίστηκε με την παραχώρηση των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο και άρχισε την εκμετάλλευσή τους, παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές διατείνονται πως δεν έχει παραχωρηθεί απολύτως τίποτα, αλλά και ότι πρόκειται για ένα ακόμη συνονθύλευμα… ψευδών ειδήσεων!

    Όπως λοιπόν αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο… «τα μισθώματα καταβάλλονται με την κατάθεση των σχετικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό της ΕΤΑΔ Α.Ε.», ενώ σε άλλο σημείο… «καταβάλλετε αυτά σε έναν από τους κάτωθι αναφερόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΤΑΔ Α.Ε.»

    Η επιστολή αυτή, την οποία αποκάλυψε η ιστοσελίδα parakritika.gr, αποτελεί απόδειξη ότι το ιστορικό μνημείο είναι ένα από τα 10.119 ακίνητα που πέρασαν στο Υπερταμείο με ισάριθμους δωδεκαψήφιους κωδικούς Κτηματολογίου, στο ΦΕΚ 2317 που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου.

    Το θέμα απασχόλησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ προκάλεσε αναστάτωση και στην Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Ναυπηγικής που γειτνιάζει με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, με τη διοίκησή της να ερευνά αν και αυτό το ακίνητο έχει μεταφερθεί στο Υπερταμείο.

    Το Νεώριο Μόρο πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο Ενετό Γενικό Προβλεπτή των Χανίων που επέβλεψε την κατασκευή των εξαιρετικά εντυπωσιακών για την εποχή τους (αρχές 16ου αιώνα) οικοδομημάτων.

    Είναι μια μεγάλη πέτρινη κατασκευή, με αψιδωτή πρόσοψη. Κατά την εποχή της ακμής και της χρήσης του, το Νεώριο Μόρο ήταν ανοικτό προς την θάλασσα, ώστε να μπορούν τα πλοία να μπαίνουν και να βγαίνουν μετά τις εργασίες ανεμπόδιστα.

    Από το 2010 που παραδόθηκε αναστηλωμένο, είναι το «σπίτι» του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων και το κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού της πόλης των Χανίων.

    Τα αποκαλυπτικα έγγραφα
    Τα αποκαλυπτικα έγγραφα



    ΣΧΟΛΙΑ