• Big Story

    Γιώργος Δαυίδ: “Ολική επαναφορά” με επένδυση μαμούθ στην Ελλάδα

    Γιωργος Δαυιδ. Ετών 78. Βασικός μετοχος Coca Cola 3E


    Πόσοι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να υποδέχονται την βασίλισσα Ελισάβετ στις εργοστασιακές τους μονάδες; Και πόσοι είναι ισόβια μέλη της λέσχης Bilderberg, για όσους αρέσκονται σε θεωρίες συνομωσίας ; Βαθύπλουτος και πανίσχυρος, ο κ. Γιώργος Δαυίδ είναι χωρίς αμφιβολία από του πιο διακεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες επιχειρηματίες.

    elisavetEίναι ο άνθρωπος πίσω από τον κολοσσό της Coca Cola 3E. Σοβαρός και μετρημένος, με κορυφαίες πολιτικές διασυνδέσεις και επαφές στο διεθνές jet set. Κάθε κίνηση του 78χρονου businessman γίνεται “σημείο αναφοράς” , ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μπει στο “στόχαστρο” για τις επιλογές του.

    Επένδυση 24 εκατ ευρώ στην Ελλάδα 

    Μετά την αποφασή του προ ετών να μεταφερθεί η έδρα της εταιρίας στην Ελβετία η Coca-Cola Τρία Έψιλον αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος στην Ελλάδα ύψους 24 εκατ. ευρώ,στοχεύοντας στην επέκταση και εδραίωση της μονάδας του Σχηματαρίου ως μιας σύγχρονης, μεγάλου μεγέθους, παραγωγικής και διανεμητικής μονάδας, κατά το πρότυπο των mega plants του εξωτερικού. Η επένδυση περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της μονάδας και την επέκταση, αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

    Το Σχηματάρι θα παράγει το σύνολο του όγκου χυμών και το 96% του όγκου αναψυκτικών, ενώ θα διακινεί το 67% των πωλήσεων της εταιρείας. Από την ενισχυμένη μονάδα του Σχηματαρίου θα πραγματοποιείται επίσης το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε αναψυκτικά και χυμούς, με κύρια αγορά τη Βουλγαρία, καλύπτοντας το 100% των αναγκών της σε Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου.

    Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης επένδυσης, η χώρα μας θα διαθέτει την 7η μεγαλύτερη μονάδα εντός των 28 χωρών του Ομίλου Coca-Cola Hellenic, ισχυροποιώντας τη θέση της και τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγικής υποστήριξης και άλλων χωρών του Ομίλου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την Coca-Cola Τρία Έψιλον, στην οποία η εταιρεία επιθυμεί να προχωρήσει μαζί με τους ανθρώπους της, προσφέροντας σε όλους εργασία στο Σχηματάρι.

    Στο πλαίσιο αυτό, επιδοτεί και στηρίζει τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων και των οικογενειών τους – με παροχές όπως επιδότηση ενοικίου και κάλυψη εξόδων μετακόμισης- όπου αυτή απαιτείται, ώστε οι εργαζόμενοι του Βόλου και της Κάτω Κηφισιάς να μπορέσουν να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την εμπειρία και τις ικανότητές τους στη διευρυμένη πλέον μονάδα του Σχηματαρίου. Πρόθεση της εταιρείας είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους στη μετάβαση αυτή.

    Με την επένδυση των 24 εκατ. ευρώ στο Σχηματάρι η Coca-Cola Τρία Έψιλον δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη και ανταποκρίνεται με φροντίδα για τους ανθρώπους της σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία, γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές και καινοτόμα μοντέλα λειτουργίας, συνεχίζοντας να προσθέτει μακροπρόθεσμη αξία στην αγορά και τη χώρα μας.

    Έργα και ημέρες

    Βέβαια προ ολίγων ετών η έδρα της εταιρίας μεταφέρθηκε στην Ελβετία. Η επιλογή έγινε μέσα στην κρίση όταν όλοι καλούν τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα.  Ο Γ. Δαυίδ αγανάκτησε, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, να πληρώνει φόρους που αυξάνονταν κάθε χρόνο και απηύδησε να αντιμετωπίζει τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

    H αρχή έγινε με την μεταφορά μιας Διεύθυνσης της εταιρείας με περίπου 200 εργαζομένους στη Βουλγαρία και ακολούθησε το κλείσιμο τριών εργοστασίων στην Ελλάδα. Τον κατηγορούν ότι έχει γεμίσει “λουκέτα” την ελληνική αγορά με πιο πρόσφατο αυτό της ιστορικής αρτοβιομηχανίας Nutriart (Κατσέλης – Αλλατίνη) . Πεντακόσιοι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά και οι προμηθευτές βρέθηκαν σε απόγνωση.

    Γιωργος Δαυιδ. Ετών 78. Βασικός μετοχος Coca Cola 3E
    Γιωργος Δαυιδ. Ετών 78. Βασικός μετοχος Coca Cola 3E

    Συχνές είναι οι συγκρούσεις με τους εργαζόμενους. Στην Θεσσαλονίκη, μετά το κλείσιμο του κέντρου διανομής, το Σωματείο των Εργαζομένων που διεκδικεί επαναπρόσληψη των απολυμένων μέσω της δικαστικής οδού, κάλεσε μέχρι και σε «μποϋκοτάζ» των προϊόντων της εταιρίας. Το 2012 στην Πάτρα, είχε ανοιχτεί “μέτωπο” με τους εργαζομένους της Frigoglass.

    Η διοίκηση της εταιρίας υπό τον υιό Χάρη Δαυίδ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα, την καθιέρωση τριήμερης εκ περιτροπής εργασίας.
    Τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ακόμα δεν έχουν καταλάβει το πώς και το γιατί τοποθετήθηκε στην θέση του προέδρου της Eurobank το 2013, όταν οι εταιρείες που είναι υπό την “ομπρέλα” του χρωστούσαν εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα.

    Όμως, η αγορά παραδέχεται το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Την επιμονή του και την αποφασιστικότητα του. Πώς αλλιώς θα τον εμπιστευόταν ένας αμερικανικός κολοσσός όπως η Coca Cola Company για συνέταιρο; Η “αυτοκρατορία” του επεκτείνεται σε Ευρώπη, Ρωσία, Βαλκάνια, Νιγηρία κ.α. Και εάν δεν ήταν “μεγάλο μυαλό” πως θα εισέρχονταν στην Λέσχη Μπίλντεμπεργκ για να έχει λόγο και ρόλο στις ετήσιες συναντήσεις που σχεδιάζεται το μέλλον του πλανήτη;

    Σε καλή πορεία η Frigoglass

    DAVID2Με ισχυρή παρουσία σε 28 χώρες και 75 εργοστάσια παραγωγής, ο leader των αναψυκτικών δεν πτοείται από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Τελευταία επιβεβαίωση (χθεσινη ανακοινωση) αποτελούν οι πωλήσεις της θυγατρικης του ομιλου Frigoglass με παρουσία από την Ελλάδα και την Νιγηρία, μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το γ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 26,5% κυρίως λόγω των αυξημένων τοποθετήσεων επαγγελματικών ψυγείων σε Αφρική και Ασία.
    Στις αναπτυσσόμενες αγορές η coca cola “πουλάει” σημαντικά σε Πολωνία και Ουγγαρία, με όλες τις κατηγορίες προϊόντων να καταγράφουν θετικές επιδόσεις. Στις αναδυόμενες αγορές, σημαντική αύξηση πωλήσεων καταγράφεται στη Ρουμανία, τη Νιγηρία και την Ουκρανία. Αγορές που υπεραντιστάθμισαν την πτώση του όγκου πωλήσεων στη Ρωσία.



    ΣΧΟΛΙΑ