• Big Story

    Γιατί φοβούνται Μαξίμου – Φίλης τα social media και τους “Παραιτηθείτε”; Γιατί τους συνδέουν με την ΝΔ;

    Facebook

    Facebook


    Σε νέες δηλώσεις κατά της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης «Παραιτηθείτε», που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κλιμακώνοντας την επίθεση της κυβέρνησης κατά των διοργανωτών της συγκέντρωσης, μία επίθεση που σίγουρα δε θυμίζει τη στάση που παραδοσιακά κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις παντός είδους διαδηλώσεις. «Προφανώς, εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία, το οποίο κανείς από την Αριστερά δεν αμφισβητεί, αλλά με κάτι άλλο», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «κινήματα της κατσαρόλας» που «τείνουν να δοκιμάζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και δεν ανησυχούν μόνο εμένα, αλλά και ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο, που σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον εναγκαλισμό του κ. Μητσοτάκη με τα λουλούδια της Ακροδεξιάς».

    Νίκος Φίλης. Υπουργός Παιδείας
    Νίκος Φίλης. Υπουργός Παιδείας

    Όσο για τη σύγκριση των «Παραιτηθείτε» με το κίνημα των «Αγανακτισμένων», σχολιάζει: «Η σύγκριση με τους «αγανακτισμένους» […] δεν έχει καμία βάση. Τότε, στην πλατεία Συντάγματος, η ύπαρξη μιας μειοψηφικής «πάνω πλατείας» με εθνικιστικά συνθήματα εξουδετερωνόταν από την υπερπολλαπλάσια δύναμη ενός τεράστιου πλήθους λαϊκής και δημοκρατικής κινητοποίησης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.

    Η κινητοποίηση αυτή αναζήτησε, στη συνέχεια, δημοκρατική-αριστερή έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, γιατί πολλά λέγονται από διάφορους επιτήδειους, που συκοφαντούσαν το κίνημα των «αγανακτισμένων» και επιδοκίμαζαν την άγρια αστυνομική καταστολή εναντίον του, ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν συμμετείχε στις τότε πλατείες, αλλά τις είχε καταγγείλει στα έντυπά της ως «καρναβάλι» και «πανηγυράκι».

    Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ του σημερινού κινήματος, που έπαψε να είναι «φαντομάς» από την ώρα που το αγκάλιασαν η Ν.Δ. και ο ακροδεξιός της περίγυρος, και των «αγανακτισμένων» του 2011, που ανέδειξαν χωρίς φτιασιδώματα και με πολλές αντιφάσεις τον πόνο και το τρομακτικό πρόσωπο της κρίσης και της κοινωνικής συντριβής».

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ο υπουργός Παιδείας, που με τις δηλώσεις του κατά καιρούς έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από μεγάλες μερίδες της κοινωνίας, διαχωρίζει τις διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» με το κίνημα των «Παραιτηθείτε», μολονότι στη βάση τους και τα δύο κινήματα ήταν και είναι αυθόρμητα, ξεκινώντας από τα social media, και είχαν και έχουν το ίδιο ουσιαστικά αίτημα: την παραίτηση της εκάστοτε κυβέρνησης.

    Η βασική διαφορά, την οποία μάλλον δεν θέλει να παραδεχθεί ο Νίκος Φίλης, αλλά και κανείς στην κυβέρνηση, είναι ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε συμφέρον να «καπελώσει» το κίνημα των Αγανακτισμένων (όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε δίκαιοι, αφού από το κίνημα αυτό επωφελήθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή), ενώ σήμερα, ως κυβέρνηση, βλέπει «ακροδεξιούς» και θέτει ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας…

    Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδυναμώσει το κίνημα «Παραιτηθείτε», συνδέοντάς το ταυτόχρονα με την ακροδεξιά, αλλά και με κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία (με κύριο «θύμα» τον Άδωνι Γεωργιάδη), το ΠΑΣΟΚ (και ειδικά τα στελέχη του που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο) και το Ποτάμι.

    Στο βάθος, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να «εξουδετερώσει» το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, προσπαθώντας να πείσει πως το αίτημα αυτό δεν υποστηρίζεται από την ελληνική κοινωνία.

    Το αφήγημα του Μαξίμου, βέβαια, «χωλαίνει» στο ότι, όπως παραδέχθηκε και ο Νίκος Φίλης, στο κίνημα των Αγανακτισμένων υπήρχε μία σημαντική μερίδα διαδηλωτών (η λεγόμενη «πάνω πλατεία») με καθαρά ακροδεξιά χαρακτηριστικά, που βέβαια δεν συγχρωτιζόταν με την πλειοψηφία των διαδηλωτών, όμως ήταν εκεί και αναμφίβολα ανήκε στο κίνημα – αν και στο κίνημα «Παραιτηθείτε» υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία, δεν μπορούμε για την ώρα να το ξέρουμε, αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να στιγματιστούν ως τέτοια στοιχεία, ούτε ότι για το λόγο αυτό δεν πρέπει να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, κάνει αυτά ακριβώς που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στιγματίζοντας κάθε αντικυβερνητική διαδήλωση ως υποκινούμενη – ποιος να το περίμενε από μία κυβέρνηση της Αριστεράς…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/provadisma-35-monadon-sti-nd-dini-dimoskopisi-tis-kapa-research/52694



    ΣΧΟΛΙΑ