• Big Story

    Γιάννης Στουρνάρας: Τι θα αποφασίσει για την νέα ηγεσία της Τράπεζας Αττικής; Όλο το παρασκήνιο

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Iκανότητα και καταλληλότητα, το λεγόμενο fit and proper, των Μάκη Σαπουντζόγλου και Τάκη Ρουμελιώτη θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Στουρνάρας και η Τράπεζα της Ελλάδος πριν να δώσει το πράσινο φώς στη νέα διοίκηση της Attica Bank. Το δίδυμο που προκρίθηκε  από το βασικό μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ, επικράτησε της λύσης του έμπειρου Θεόδωρου Πανταλάκη, μετά από έντονο παρασκήνιο. Η κίνηση του ΤΣΜΕΔΕ να ορίσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, μία ημέρα αφότου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση που αφορούσε το θέμα αυτό, και χωρίς να προηγηθεί συννενόηση ως όφειλε, έστω προφορική, με την ΤτΕ, δεν λύνει το διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας.

    Η ΤτΕ και ο κ. Στουρνάρας θα κινηθούν by the book και με βάση τη νομοθεσία που καθορίζει κριτήρια για το fit and proper ενώ παρότι η Attica Bank δεν είναι συστημική εφαρμόζονται αναλογικά οι κανόνες του SSM, τονίζει στο mononews, πηγή με γνώση των τεκταινομένων. Το ότι τυπικώς η τράπεζα δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του SSM, έκανε ορισμένους από το ΤΣΜΕΔΕ και την κυβέρνηση να νομίζουν ότι μπορούν να διορίσουν διοίκηση αυθαίρετα, παραγνωρίζοντας ότι ο SSM παραμένει ο ανώτερος επόπτης.

    Αλλωστε ο κοινός έλεγχος του SSM και της ΤτΕ είναι ο μπούσουλας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, και είναι ριζικές, στην Attica Bank. Η Ντανιέλ Νουί και τα στελέχη του ευρωπαικού εποπτικού μηχανισμού ήταν ενήμερα ήδη με την ανακοίνωση του διορισμού της δυάδας Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη, όπως και του βιογραφικού των δύο ανδρών.

    Ο Τάκης Ρουμελιώτης έχει μακρά πορεία σε δημόσιες θέσεις και σε σχέσεις με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αλλά όχι τραπεζική εμπειρία σε εκτελεστική θέση, κάτι που είναι κρίσιμο για μια τράπεζα όπως η Attica Banκ που χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση, και εξυγίανση.

    Στην κατεύθυνση αυτή η λύση Θεόδωρου Πανταλάκη είχε, σύμφωνα με πληφορορίες, λάβει την έγκριση και του Γιάννη Στουρνάρα και κυβερνητικών παραγόντων. Το παρασκήνιο όμως λειτούργησε καθώς, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας, με το Μεγάρο Μαξίμου, την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και ορισμένους υπουργούς να δρουν σε διαφορετικό μήκος κύματος και ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε πλευράς.

    Η ώρα της κρίσης για τη νέα διοίκηση έρχεται τις επόμενες ημέρες και θα προηγηθεί της γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου με θέμα την έγκριση του νέου δ.σ. Η Attica Bank καλείται σε ριζική αναδιοργάνωση με βάση και τον έλεγχο του SSM, ο οποίος έχει αποκαλύψει σειρά παρατυπιών και προβλημάτων στην τράπεζα ενώ εκκρεμεί η κάλυψη των 70 εκ.ευρώ που υπολείπονται για την ανακεφαλαιοποίηση και συνδέονται με την ανάθεση των κόκκινων δανείων ύψους 1 δις.ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/epimeni-o-mitsotakis-gia-miosi-30-ston-enfia-alla-de-mas-lei-pos-tha-tin-petichi/73199

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/athina-florou-kinonia-ine-adiafori-otan-klinoun-ta-kanalia/73246



    ΣΧΟΛΙΑ