• Big Story

    Γιάννης Στουρνάρας: Οι μυστικές συζητήσεις με τον Draghi για τους νέους επικεφαλής των τραπεζών

    Στουρνάρας- Ντράγκι

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Φρανκφούρτη, Μπρατισλάβα και Βασιλεία είναι οι τρεις σταθμοί στο δρομολόγιο που έχει ο Γιάννης Στουρνάρας αυτές τις μέρες. Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος βρέθηκε στην Φρανκφούρτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου ο Mario Draghi επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν χρειαστεί θα επεκταθεί και μετά τον Μάρτιο του 2017 Σημειώνουμε ότι η επέκταση του προγράμματος ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, αφού η ένταξη της χώρας στο QE ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και δίνει σήμα στις αγορές. 

    Σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας, θα μεταβεί, όπως και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, για τις εργασίες του Eurogroup.  Και από κει θα πετάξει για την Βασιλεία, όπου πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες τραπεζική σύναξη. 

    Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα αρχίσει και πάλι τις συναντήσεις και συνεννοήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και με τον SSM για να βρουν λύσεις, μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, σε δύο κρίσιμα θέματα: 

    giannis-stournaras-eurogroupΠρώτον: να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικητικές ομάδες των τραπεζών.

    Δεύτερον: Να «κλειδώσουν» τους στόχους μείωσης του ποσοστού των καθυστερούμενων δανείων και να πάρουν την τελική έγκριση από το Ευρωπαίο επόπτη.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας, γνωρίζει καλά, και το επικοινωνεί με κάθε τρόπο σε ΕΚΤ και SSM, ότι αυτοί που θα ηγηθούν των τραπεζών θα πρέπει να έχουν καλή γνώση -όχι μόνο της ελληνικής γλώσσας- αλλά και των ιδιορρυθμιών που χαρακτηρίζουν το ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

    Και ταυτόχρονα επείγει να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών από το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων οφειλών που πλέον καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    Διότι σήμερα τα συνολικά υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι 200,54 δισ ευρώ (τέλος Ιουλίου 2016), από αυτά τα 108δισ ευρώ δεν πληρώνονται στην ώρα τους, ενώ τα 91 δισ ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 μέρες.

    Από την άλλη τα υπόλοιπα των καταθέσεων έχουν περιοριστεί στα 122,58 δισ ευρώ. Οπότε ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

    Απαιτούνται λοιπόν λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, που θα είναι βιώσιμες και κυρίως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

    Το θέμα κόκκινα δάνεια δεν εξάλλου απασχολεί τον SSM σε επίπεδο ευρωζώνης. Η επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας Ντανιέλ Νουί, ετοιμάζει εξάλλου νότα προς όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/trapezites-ekanan-kati-pou-den-echi-xanasimvi/68717



    ΣΧΟΛΙΑ