• Big Story

    Γερμανικό μοντέλο: Νόμιμες οι κλεμμένες λίστες της Ελβετίας

    • NewsRoom

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Το γερμανικό μοντέλο υιοθετεί από ό,τι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στους μεγαλοκαταθέτες των ξένων τραπεζών και ειδικά των ελβετικών, καθώς οι τράπεζες αυτές δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και ως εκ τούτου δεν συνεργάζονται ακόμα με τις δικαστικές αρχές της Ε.Ε.

    Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει το μοντέλο του Βερολίνου, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και αν οι λίστες των καταθετών είναι προιόν υποκλοπή,ς τότε αυτομάτως θα καθίστανται νόμιμες. Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, πριν λίγα χρόνια, μετά από προσφυγή Γερμανού φοροφυγά της λίστας Lagarde (η οποία είχε κλαπεί από την HSBC της Γενεύης από τον υπάλληλο της τράπεζας Herve Falciani) έκρινε, ότι η λίστα καλώς αποκτήθηκε από το Βερολίνο και έδωσε την άδεια στις ελεγκτικές αρχές να κάνουν ό,τι προβλέπουν οι διαδικασίες. Αντίθετα στη Γαλλία το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι ελεγκτικές αρχές της χώρες δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση λιστών, οι οποίες έχουν κλαπεί.

    Η Ελλάδα αποφάσισε να υιοθετήσει το γερμανικό μοντέλο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία στη βουλή, που καθιστά νόμιμη την χρήση στοιχείων για μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, ακόμα και αν αυτά έχουν αποκτηθεί παράνομα, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να μπορέσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς να χρησιμοποιήσουν μέσα όπως η «λίστα Λαγκάρντ» στις έρευνές τους.

    Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη λίστα θεωρείται προϊόν κλοπής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αποτελέσει υλικό για την απαγγελία πιθανών εγκλημάτων.

    Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση που αφορά κακουργηματικές υποθέσεις αρμοδιότητας του εισαγγελέα διαφθοράς ή οικονομικού εγκλήματος: «Η χρήση του αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και την δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι α)η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλει την ανθρώπινη αξία».



    ΣΧΟΛΙΑ