• Big Story

    Οι φόροι “τσακίζουν” τους Έλληνες: Εγκαταλείπουν την κληρονομιά τους για γλιτώσουν τα χαράτσια


    Έτοιμοι να απαρνηθούν την κληρονομιά τους είναι πολλοί Έλληνες, που δεν είναι σε θέση πια να ανέβουν το “γολγοθά” των οφειλών προς το Δημόσιο. 

    Τα φορολογικά βάρη και τα χρέη καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιών προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν μπορούν και να πουλήσουν εύκολα.

    Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, το τελευταίο διάστημα έχουν υποβληθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς-μικρής και μεγάλης αξίας-καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς το κράτος (εφορία, ΕΝΦΙΑ, κτλ).

    Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών,  οι αιτήσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 όταν πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα ειρηνοδικεία της Αττικής. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.

    Στην Πάτρα, το 2000 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφθαναν τις 500-600 το χρόνο, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο ακόμη και για τριπλασιασμό του αριθμού αυτού. Στη Λάρισα, αντίστοιχα, οι αιτήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα «σπάσουν» κάθε ρεκόρ.  Αυξημένη κίνηση αναμένεται ότι θα έχουν και τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας και Βόλου.

    Χαρακτηριστικό της δραματικότητας της κατάστασης είναι πως δυο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίζουν να κάνουν αποδοχή

    Οδηγίες του ΣτΕ

    Tο ΣτΕ έδωσε πέντε βασικά σημεία, ώστε να μη χάνουν τις δίκες όσοι προσφεύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής πλέον των 1.000 πολιτών, δεκάδες  εταιρείες, ακόμη και η Eκκλησία. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέβαλε για περίπου 45 ημέρες τις εκδικάσεις εκατοντάδων προσφυγών (κατά κανόνα ομαδικών) ιδιοκτητών ακινήτων κατά της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να προσκομίσουν τα αναγκαία εκείνα έγγραφα και στοιχεία έτσι ώστε να αποδείξουν το έννομο συμφέρον τους για να μπορεί να προχωρήσει η εκδίκαση των προσφυγών.

    Οι αναβλητικές αυτές αποφάσεις παρέχουν τη  δυνατότητα στους φορολογουμένους να προβούν στη “θεραπεία”, όπως τη  χαρακτηρίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, των ελλείψεων που υπάρχουν στις προσφυγές τους έτσι ώστε  να τεκμηριώσουν  το έννομο συμφέρον τους.

    Σύμφωνα με τους συμβούλους  Επικρατείας, τα “πρόσφορα και επίκαιρα στοιχεία” που μπορεί να  θεμελιώσουν δικαίωμα  δικαστικής διεκδίκησης είναι:

    1) Το πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου που να καταγράφει τη  μεταγραφή του ακινήτου και τον ονοματεπώνυμο  του ιδιοκτήτη του  το οποίο επιβαρύνθηκε με  ΕΝΦΙΑ.

    2) Το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.

    3) Το αντίγραφο της δήλωσης Ε9 στην οποία  καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου.

    4) Το ειδοποιητήριο που κοινοποιήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την επιβολή  του ΕΝΦΙΑ  του έτους εκείνου για το οποίο  προσφεύγει στο δικαστήριο και όχι το  ειδοποιητήριο επιβολής ΕΝΦΙΑ παρελθόντων  ετών.

    5) Ο ακριβής προσδιορισμός  της ζώνης στην οποία βρίσκεται το επιβαρυνόμενο με ΕΝΦΙΑ ακίνητο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Όταν ο Trump ήθελε να κάνει business στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντάξεις: Σε απελπιστική κατάσταση τα Ταμεία – «Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν επικουρικές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Leonard Cohen (video)



    ΣΧΟΛΙΑ