• Business

    Ωρα μηδέν για την Ελλάκτωρ:  Η αριθμητική της υπεροχής Καλλιτσάντση

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. ΜΕΤΟΧΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Μετά από διαδοχικές αγορές μετοχών συνολικού  ύψους 53 εκατ. ευρώ, οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν φτάσει να κατέχουν το 27,7% του ‘’Ελλάκτωρα’’. Πηγές της αγοράς,  λίγες ωρες πριν την τελική αναμέτρηση τους θεωρούν ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Η πλευρά των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα ελέγχει περί το 23% των μετοχών, έχοντας διαθέσει περί τα 1,6 εκατ. ευρώ για αγορές μετοχών, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δηλώνουν μεν αισιόδοξοι για την έκβαση της μάχης που θα δοθεί στη Γενική Συνέλευση, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα.

    Ανεξάρτητοι παρατηρητές των εξελίξεων θεωρούν ότι η πλευρά Καλλιτσάντση είναι σε θέση να αποσπάσει ένα ποσοστό αποδοχής, της τάξεως του 40% με 45% επί του συνόλου των μετοχών.

    Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, στις Γενικές Συνελεύσεις του ‘’Ελλάκτωρα’’ υπήρχε η συμμετοχή σχεδόν του 65% των μετοχών. 

    Στην αναβληθείσα  Συνέλευση του περασμένου Ιουνίου, παρέστησαν 204 μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 64,5% των μετοχών. Τώρα, εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής θα κινηθεί στη ‘’ζώνη ‘’του 75%.

    Αν όντως η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση συγκεντρώσει την αποδοχή του 40%-45% του συνόλου των μετοχών, τότε το ποσοστό αυτό ανάγεται σε 53,3% έως 60% επί της προσδοκώμενης  συμμετοχής των ψηφοφόρων, στη Γενική Συνέλευση. Σε λιγες ώρες , όλα αυτά θα κριθούν από τα ίδια τα γεγονότα…

    48 ώρες πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι αδελφοί Καλλιτσάντση, Αναστάσιος και Δημήτρης, με ένα μπαράζ συνεντεύξεων εξηγησαν γιατί διεκδικούν τη διοίκηση της εταιρείας και γιατί κατά την άποψή τους η απερχόμενη διοίκηση Μπόμπολα-Κούτρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην εποχή μετά την κρίση.

    Τα θέματα 

    Συνολικά 13 θέματα περιλαμβάνονται στο ‘’πακέτο’’ των κρίσιμων και συνάμα καθοριστικών αποφάσεων που θα λάβουν οι μέτοχοι της ‘’Ελλάκτωρ’’ την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Ιουλίου. Ποιο όμως είναι το κεντρικό ζήτημα που θα δώσει τη νίκη ανάμεσα στις δυό σφοδρά αντιμαχόμενες πλευρές των βασικών μετόχων; Με τι διαδικασίες θα ψηφίσουν οι μέτοχοι; Πώς θα θωρακιστεί το αδιάβλητο του αποτελέσματος; Θα χρησιμοποιηθεί εν τέλει η κάλπη, η θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί η αναζήτηση λύσης με τον περίπλοκο αυτόν τρόπο;

    Λόγω του ότι το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας για την επόμενη μέρα στον ‘’Ελλάκτωρα’’ και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν με διάχυτη… καχυποψία, το όλο διαδικαστικό πλέγμα της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης. Στις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη, αναζητούνται πρόσωπα κοινής αποδοχής , τα οποία θα αναλάβουν να ‘’τρέξουν’’ τις εργασίες, ενώ μέσα από συνεχείς συζητήσεις επιχειρείται να υπάρξει η αναγκαία σύγκληση απόψεων και για σειρά άλλων θεμάτων.

    Όπως όλα δείχνουν και εκτός αιφνιδιαστικού απροόπτου πρόεδρος της συνέλευσης θα είναι ο νομικός Νίκος Πιμπλής. 

    Πρόσωπο αποδεκτό τόσο από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, που ηγούνται της πρωτοβουλίας ‘’αλλαγή για την Ελλάκτωρ’’, όσο και από τους Μπόμπολα- Κούτρα, που αγωνίζονται για να διατηρήσουν τα διοικητικά ηνία του πολυσχιδούς ομίλου. 

    Μάλιστα ο Νίκος Πιμπλής ήταν εκείνος που προήδρευσε και στην προηγούμενη συνέλευση των μετόχων , η οποία οδηγήθηκε σε αναβολή. 

    Από εκεί και πέρα βέβαια, ορισμένα από τα ζητήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν στη διάρκεια της νέας Γενικής Συνέλευσης, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά.

    Σε αντίθεση με ότι ενδεχομένως πιστεύουν ορισμένοι που είναι ‘’έξω από τα πράγματα’’ οι παριστάμενοι μέτοχοι δεν θα κληθούν να επιλέξουν μόνο με  ένα ξερό ‘’ναι ή όχι’’ ανάμεσα στη μελλοντική διακυβέρνηση του επιχειρηματικού ομίλου από την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, ή από το ‘’μπλόκ’’ των Μπόμπολα-Κούτρα.

    Αρκετά από τα 13 θέματα προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση, μπορούν να κριθούν από τους παριστάμενους μετόχους δια βοής. Με καταγεγραμμένη την άποψη εκείνων που ενδεχομένως θα εκφράσουν αντιρρήσεις.

    Το θέμα που συνιστά τη “μητέρα” των μαχών

    Όμως η ‘’μητέρα των μαχών’’ θα κριθεί από το σειράν ένατο θέμα που υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και αφορά την ανάκληση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ‘’Ελλάκτωρα’’. Κάτι δηλαδή που εκφράζει τη θέση των αδελφών Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση.

    Η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο ονομαστικής ψηφοφορίας. Θα καλείται δηλαδή ο κάθε μέτοχος να λέει το ‘’ναι’’ ή το ‘’όχι’’. 

    Για τις ανάγκες της Γενικής Συνέλευσης θα υπάρχει μια ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, η οποία θα χειρίζεται τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των μετόχων. 

    Συνεπικουρούμενη από ανθρώπους και των δύο  αντιμαχόμενων πλευρών, που θα τσεκάρουν την ορθότητα των δεδομένων και θα διασφαλίζουν το ‘’έχειν καλώς’’ της διαδικασίας. 

    Η ψήφος που θα δίνει ο κάθε μέτοχος, θετική ή αρνητική, θα καταχωρίζεται στους ηλεκτρονικού υπολογιστές, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μετοχών, οι οποίες κατέχονται από τον κάθε ψηφοφόρο-μέτοχο. 

    Διότι όπως είναι ευνόητο ο αριθμός των μετοχών είναι εκείνος που κρίνει το αποτέλεσμα. Καθότι η κάθε μετοχή μετράει ως μία ψήφος. 

    Πιθανότατα διαρκούσης της Γενικής Συνέλευσης, θα κριθεί αν η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει με αλφαβητική σειρά, ή με βάση τον μεγαλύτερο αριθμό των μετοχών που κατέχουν, εταιρίες, Funds, θεσμικά χαρτοφυλάκια και φυσικά πρόσωπα.

    Δικαίωμα συμμετοχής στη συνέλευση έχουν οι κατέχοντες μετοχές μέχρι και την προχθεσινή Παρασκευή. Οι όποιες μεταβολές συντελεστούν στο μετοχολόγιο από αύριο και μετά, δε θα ληφθούν υπόψη. 

    Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός, ότι πέραν των ίδιων των δικαιούχων, οι μέτοχοι μπορούν να ψηφίζουν δια των αντιπροσώπων τους, οι οποίοι και θα έχουν λάβει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

    Στην προκειμένη περίπτωση ο νικητής θα προκύψει από τη στιγμή που το άθροισμα εκείνων οι οποίοι θα ταχθούν υπέρ της  πρότασης Καλλιτσάντση, ισοδυναμεί με ποσοστό τουλάχιστον 50% συν μία ψήφο , επί του συνόλου των παρισταμένων. 

    Αν δηλαδή παραστούν στη συνέλευση μέτοχοι που ελέγχουν για παράδειγμα 100 εκατ. μετοχές, τότε απαιτείται η θετική ψήφος εκείνων  που έχουν 50.000.001 μετοχές τουλάχιστον. Στο σύνολο του ‘’εκλογικού σώματος’’ λογίζονται και οι μετοχές που ενδέχεται να ψηφίσουν λευκό…

    Όπως είναι ευνόητο, αν δεν λάβει πλειοψηφικό ποσοστό η πρόταση για ανάκληση όλων των μελών του Δ.Σ του ‘’Ελλάκτωρα’’ και υπερψηφιστεί το ‘’όχι’’, τότε η νίκη θα είναι της πλευράς Μπόμπολα- Κούτρα.

    Η λύση της κάλπης και τα χαρτιά αλά Monopoly

    Το επόμενο θέμα, δέκατο κατά σειράν στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης, είναι αυτό της εκλογής των νέων μελών του Δ.Σ. Για την εκλογή αυτή όμως απαιτείται μυστική ψηφοφορία και συνεπώς το στήσιμο κάλπης. Ζήτημα όμως καθόλου εύκολο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν τα φωτοτυπικά μηχανήματα… Να τυπώνουν δηλαδή χαρτιά, πάνω στα οποία θα αναγράφονται διάφοροι αριθμοί μετοχών. 

    Ανάλογα δηλαδή θα υπάρχουν εκτυπώσεις για 10, 100,1.000,10.000 ,ή και ένα εκατομμύριο μετοχές…. Κάτι δηλαδή σαν και τη Monopoly, όπου στον κάθε μέτοχο θα μοιραστούν χαρτιά τα οποία θα αντιστοιχούν στον αριθμό των μετοχών που εκείνος κατέχει. 

    Με βάσει αυτά τα χαρτιά, θα ακολουθήσει η μυστική ψήφος στην κάλπη για την εκλογή των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

     Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές δεν είναι και τόσο ‘’ζεστές’’ για μια τέτοια διαδικασία, αν και θα έχει ληφθεί μέριμνα  για όλα τα απαιτούμενα της κάλπης. 

    Διόλου απίθανο, αν ο νικητής καταφέρει να έχει μια μεγάλη και ξεκάθαρη διαφορά, να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα, έτσι ώστε να παρακαμφθεί η διαδικασία της προσφυγής στην κάλπη, για τα μέλη του Δ.Σ. 

    Πέραν τούτων, το ενδέκατο θέμα της Γενικής Συνέλευσης, είναι αυτό που αφορά την εκλογή μελών της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας, με βάσει τις προτάσεις της πλευρά Καλλιτσάντση.

    Tα … διά βοής ζητήματα

    Ακολουθούν άλλα δύο θέματα τα οποία έχουν τεθεί από την πτέρυγα Μπόμπολα- Κούτρα. Δηλαδή η ανάκληση δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ‘’Ελλάκτωρ’’( των αδελφών Καλλιτσάντση), όπως επίσης και η εκλογή εκείνων που θα τους αντικαταστήσουν. 

    Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Συνέλευση των μετόχων, έχει στο αρχικό της πλάνο και τα ακόλουθα οκτώ ζητήματα.

    1. Υποβολή προς έγκριση των Ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων και των Ετησίων Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης που έληξε στις 31.12.2017.

    2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης. 

    3. Έγκριση των αμοιβών και αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στη χρήση του 2017 σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και προέγκριση των αντιστοίχων που θα καταβληθούν στη χρήση του 2018, για την αιτία αυτή.

    4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή για τον έλεγχο της διαχειριστικής χρήσης 2018 και καθορισμός της αμοιβής τους.

    5. Χορήγηση αδείας στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διευθύνσεως, καθώς και σε Διευθυντές, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια, ή στη Διεύθυνση εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς προς την Εταιρεία σκοπούς.

    6. Παροχή ειδικής άδειας για τη σύναψη, παράταση ή ανανέωση της ισχύος συμβάσεων μεταξύ της Εταιρείας και των μετ’ αυτής συνδεδεμένων.

    7. Έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

    8. Διάφορες Ανακοινώσεις.

    Επί των οκτώ αυτών θεμάτων, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν δια βοής. Δεν όμως ακόμη βέβαιο αν η Γενική Συνέλευση θα ακολουθήσει την ίδια σειρά στα προς συζήτηση θέματα, η αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Έτσι ώστε να έρθει μπροστά το κρίσιμο θέμα , που θα αναδείξει τον νικητή στη μάχη για τον ‘’Ελλάκτωρα’’ και έπειτα να ακολουθήσουν όλα τα άλλα.



    ΣΧΟΛΙΑ