• Big Story

    Ο χρησμός του Σόιμπλε: “Αν θέλει να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα, να κάνει μεταρρυθμίσεις”

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Για μία ακόμα φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται με δηλώσεις του κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας (μία μέρα πριν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Eurogroup) πως για να γίνει το χρέος βιώσιμο απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι ελάφρυνση χρέους.

    Όμως αυτή τη φορά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη!

    Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag αν είναι καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Σόιμπλε απάντησε πως «αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα», και εξήγησε: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό–ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους».

    Ο Σόιμπλε επεσήμανε εξάλλου ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας επιβαρύνεται ελάχιστα από τοκοχρεολύσια, καθώς οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν ήδη φροντίσει να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις του κόστους αποπληρωμής του χρέους της για πολύ καιρό.

    Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά το θετικό μήνυμα που έστειλε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων».

    Νωρίτερα, η εφημερίδα Handelsblatt έγραφε πως στο Eurogroup της Δευτέρας ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα:

    «Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

    Παρ’ όλα αυτά, ο Σόιμπλε φαίνεται πως συνεχίζει να έχει τις αντιρρήσεις του και θα προτιμούσε να μην υπάρξει ελάφρυνση χρέους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών βάζει ο Αλ. Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ματέο Ρέντσι κινδυνεύει να γίνει ο “Κάμερον της Ιταλίας”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγριεμένος Παυλόπουλος στέλνει μήνυμα προς Τουρκία: «Δε θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ