• Big Story

    ΕΝΦΙΑ: Το «χαστούκι» του ΣτΕ αλλάζει τα πάντα – Πως διαμορφώνονται οι νέες τιμές

    • NewsRoom


    Τον ασκό του Αιόλου για τις αντικειμενικές αξίες και τη φορολόγηση των ακινήτων ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διορθώσει τις αξίες σε τέσσερις περιοχές στις οποίες είτε δεν έγιναν καθόλου μειώσεις είτε έγιναν και ήταν πολύ περιορισμένες.

    Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το κράτος είναι υποχρεωμένο να αναπροσαρμόσει τις τιμές σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέο Βουτζά και Δελφούς.

    Για τις υπόλοιπες περιοχές το υπουργείο Οικονομικών δεν δεσμεύεται από την απόφαση του ΣτΕ και κάπου εδώ ξεκινάει ένα αλαλούμ καθώς είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις προσφυγών πολιτών απ’ όλη την επικράτεια. Επομένως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ να μπλοκάρουν όλο το σύστημα του ΕΝΦΙΑ.

    Βάσει μνημονιακής υποχρέωσης του κράτους οφείλει να δημιουργήσει νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών με βάση τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Η διαδικασία αυτή πάει από αναβολή σε αναβολή και μαζί καθυστερεί η όποια φοροελάφρυνση των πολιτών που πληρώνουν φόρο με βάση αντικειμενικές που έχουν εξανεμιστεί λόγω κρίσεως.

    Έτσι για να μπορέσει και το κράτος να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα χωρίς να υπάρξει μπλοκάρισμα στη διαδικασία με ανυπολόγιστες συνέπειες καθώς θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ως το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχει δημιουργηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού των αξιών των ακινήτων.

    Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ωστόσο είναι οριακό ως προς τον ΕΝΦΙΑ και έτσι το πλέον πιθανό είναι να υπάρξει αναδρομική ισχύς των νέων τιμών από 1/1/2017.

    Παραδείγματα διαφοράς αντικειμενικών-εμπορικών τιμών:

    enfia 1

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολυτεχνείο: Έκαψαν τα πάντα και η αστυνομία απλά κοιτούσε (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταλαιπωρίας συνέχεια: Δείτε ποια μέσα μεταφοράς έχουν στάση εργασίας σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ