• Business

    Δημήτρης Κούτρας στο mononews: «Κάνω την αυτοκριτική μου… αλλά δεν ντρέπομαι για μένα…»

    Δημήτρης Κούτρας


    Ο Δημήτρης Κούτρας επικεφαλής της Άκτωρ επί σειρά ετών, με κυρίαρχο ρόλο γενικότερα στις κατασκευές της χώρας, έφυγε από την Ελλάκτωρ, όταν σε αυτήν πήραν τον έλεγχο της διοίκησης οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης και πολύ γρήγορα έγινε γνωστό ότι εξαγοράζει το 20% της Intrakat, στην οποία πλέον είναι πρόεδρος.  

    Στη συνέντευξή του που ακολουθεί, την πρώτη έπειτα από την ιστορική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, ο κ. Κούτρας μιλά για τα «αγαπημένα» του έργα, για τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις κατασκευαστικές εταιρείες, τους ουκ ολίγους υπουργούς επί των δημοσίων έργων που έχει γνωρίσει, χαρακτηρίζει την Intrakat ως ένα «πολύτιμο εργαλείο» για να συνεχίσει να κάνει αυτά που ονειρεύεται, ενώ υπογραμμίζει: «Για τους συνεργάτες μου, παλιούς και νέους θα είμαι πάντα συνεργάτης. Για τους κακότροπους όπως τότε έτσι και τώρα, ίδια θα είναι η συμπεριφορά μου».

    Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

     Έχετε μια τεράστια πορεία στις κατασκευές της χώρας συμμετέχοντας στο σχεδιασμό, την κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου μέρους των υποδομών. Υπάρχουν έργα που «αγαπήσατε» περισσότερο;  Έργα που σας δυσκόλεψαν περισσότερο;

     Όπως λέγανε και οι παλαιότεροι,  όποιο δάκτυλο και να κόψεις το ίδιο θα σε πονέσει έτσι και τα έργα που έχεις κατασκευάσει, το καθένα έχει την ξεχωριστή του και ισότιμη αξία αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν όμως έργα που είναι πιο χρήσιμα σε ολόκληρο σχεδόν τον ελληνικό λαό και αυτό πραγματικά σου δίνει μία ξεχωριστή ικανοποίηση.   Όπως:

    • Η Αττική Οδός που ανάσανε όλη την πρωτεύουσα σε βαθμό που σήμερα δεν μπορεί κανείς να την φανταστεί χωρίς την λειτουργία της.
    • Είναι η Κατασκευή και η Λειτουργία του Βιολογικού Κέντρου της Ψυττάλειας, που επανέφερε στην ζωή μας όλο τον αναζωογονητικό ρόλο του Σαρωνικού.
    • Είναι το Μετρό της Αθήνας που έχει λύσει και λύνει μαζικά και περιβαλλοντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας.
    • Και βέβαια η ανάσταση  του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που με στενοχώρησε περισσότερο γιατί ήθελα να το τελειώσω. Το είχα βάλει σαν βασικό καθήκον μου απέναντι στην ταλαιπωρημένη απ΄ αυτό, Πόλη.
    • Αλλά επίσης είναι τα Ολυμπιακά Έργα, όλοι οι υπόλοιποι Αυτοκινητόδρομοι, Εγνατία, Μορέας, Ελευσίνα-Πάτρα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη που άλλαξαν πλήρως την εικόνα της χώρας  και μας κάνουν περήφανους σαν Έλληνες.

    Οφείλουμε όμως μία αναφορά στους «ολίγον»  παλαιότερους Έλληνες συναδέλφους που κατασκεύασαν έργα, αλλά κυρίως το Έργο του Μόρνου με ένα δίκτυο μεταφοράς νερού 210 km, που τα 55 km ήταν σήραγγες. Εργάστηκα εκεί σαν νέος μηχανικός σε πολλά τμήματα, αλλά κυρίως στην Σήραγγα κάτω από την Γκιώνα μήκους 15,5 km.

    Ποια είναι η επόμενη μέρα στις υποδομές της χώρας με δεδομένο ότι το 2017 ολοκληρώθηκαν μια σειρά από μεγάλα έργα. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα επόμενα έργα που είναι αναγκαία.

    Η ζωή συνεχίζεται, επομένως και η κατασκευαστική δραστηριότητα. Μεγάλα Έργα αναγκαία για την χώρα μας προφανώς είναι ο Β.Ο.Α.Κ., η Σύνδεση Ελευσίνας-Θηβών που θα θωρακίσει και αντιπλημμυρικά τις γύρω περιοχές. Είναι επίσης το Μετρό των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, για να αποκτήσει πρόσβαση σ΄ αυτό κάθε λαϊκή  κατοικία. Παράλληλα οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι οι απαραίτητες σε όλες τις αναπτυξιακές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με παραγωγικά έργα. Στα Βαλκάνια επίσης σε επίπεδο υποδομών,  η συμβολή των Ελληνικών Κατασκευαστικών Εταιρειών σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία θα βοηθήσει τα μέγιστα.

    Έχετε γνωρίσει κατά την επαγγελματική σας πορεία πολλούς υπουργούς επί των υποδομών. Με ποιον δυσκολευτήκατε; Ή αντίθετα με ποιόν είχατε την καλύτερη επικοινωνία;

    Έχω πλήρη την συνείδηση και προσπαθώ να την μεταφέρω σ΄ όλους τους συναδέλφους που εργαζόμαστε στα Δημόσια Έργα, ότι εργοδότης μας είναι ο ελληνικός λαός. Με τον ιδρώτα του πληρώνονται αυτά τα έργα. Επομένως ο εκάστοτε υπουργός είναι ο εκλεκτός και ο εκπρόσωπός του λαού, δηλαδή το αφεντικό μας. Του οφείλουμε λοιπόν πλήρη σεβασμό και συνεργασία και αυτό κάνω σ΄ όλη την ζωή μου. Εάν κάποιος υπουργός ζήτησε ποτέ την γνώμη μου, του την είπα με χαρά και ευθύνη. Δηλαδή ότι θα έκανα εγώ εάν ήμουνα στη θέση του. Έτσι έχω την συνείδηση μου καθαρή και μπορώ να συνομιλώ ακόμη και σήμερα με όλους και να τους κοιτάζω στα μάτια.

    Στη γνωστή υπόθεση περί ανταγωνισμού οι τεχνικές εταιρείες αποφάσισαν να συμβιβαστούν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η άποψή σας περί του θέματος αυτού που στοίχησε εκατ. ευρώ στις εταιρείες έχει ελάχιστα ακουστεί…

    Ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος έχει διαχρονικά ένα ιστορικό ρόλο στο γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Και οφείλω να ομολογήσω ότι έχει ανταποκριθεί σ΄ αυτόν. Ιδιαίτερα σήμερα στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του παγκόσμιου καταμερισμού φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο του παρά τα συνεχή εμπόδια που μπαίνουν στην εξέλιξή του.

    Το σύνολο της ελληνικής κατασκευαστικής οικογένειας έχει προσφέρει μία ποιοτική αναβάθμιση της χώρας. Της έχει αλλάξει σχεδόν την μορφή της. Έχει καταφέρει ποιοτικά έργα που τα ζηλεύει η Ευρώπη. Τα κατασκευάζει σχεδόν με το μισό  κόστος των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της. Είναι προφανές, ότι αυτό δεν αρέσει σε πολλούς και υποκριτικά, πράξεις αλληλεγγύης και συνεργασίας που δυνάμωσαν τον κλάδο και αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, τις χαρακτήρισαν συμπεριφορές μη ανταγωνιστικές.

    Μπήκαν πρόστιμα «χοντρά» στις ζωντανές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και σε καμιά άλλη, για να τις κοντύνουν. Δηλαδή στο όνομα του ανταγωνισμού καταργήσαμε στην πράξη τον ανταγωνισμό. Αλλά ας είναι και έτσι, ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος ποτέ δεν πεθαίνει, από τον Παρθενώνα μέχρι την Αττική Οδό.

    Έχουν παρέλθει περίπου 3 μήνες από την ιστορική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ. Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει; Κάτι που θα κάνατε διαφορετικά;  

    Σε κάθε χρονική στιγμή, από τότε που συνειδητοποίησα τον εαυτό μου, τον ρόλο μου στην κοινωνία και την ευθύνη μου απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, λειτουργώ με αυτό τον γνώμονα. Δε νομίζω λοιπόν ότι έκανα κανένα βασικό λάθος απόκλισης από τις αρχές μου. Μπορεί ένα τέτοιο λάθος να έγινε από άλλους. Εν πάση περίπτωσει, όπως έχω υποχρέωση, αναπολώ τις κινήσεις μου για να κάνω την αυτοκριτική μου. Αλλά ειλικρινά κάθε πρωί που με βλέπω στον καθρέφτη δεν ντρέπομαι για μένα.

    Έχετε πει ότι για σας η Intrakat είναι ένα καινούργιο βήμα… Πόσο εύκολο θα σας είναι, να έχετε απέναντί σας στους διαγωνισμούς παλιούς σας συνεργάτες επί σειρά ετών;

    Όταν διαμορφώνω προσφορά για κάποιο έργο, αντίπαλο έχω το ίδιο το έργο και τις δυσκολίες του και όχι τους ανθρώπους των έργων. Για τους συνεργάτες μου, παλιούς και νέους θα είμαι πάντα συνεργάτης. Για τους κακότροπους όπως τότε έτσι και τώρα, ίδια θα είναι η συμπεριφορά μου.

    Ποιος είναι ο στόχος σας όσο αφορά την Intrakat;  

    Η Intrakatγια μένα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο να συνεχίσω να κάνω αυτά που ονειρεύομαι όσο μπορώ ακόμη να δημιουργώ. Είναι το καινούργιο μετερίζι μου για ειρηνικούς αγώνες δημιουργίας και προσαρμογής της μάνας φύσης στις ανθρώπινες ανάγκες. Ελπίζω και εγώ να της φανώ χρήσιμος για το μεγάλωμά της και την εξειδίκευσή της. Προϋποθέσεις, απαραίτητες για την ανοδική της πορεία και την συνολική της παρουσία στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας και όχι μόνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Κούτρας: H «εκδίκηση» των 35 ημερών – Από την Ελλάκτωρ στην Intrakat

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Δημήτρης Κούτρας απογειώνει τα «χαρτιά» του ομίλου Κόκκαλη, με υπεραξίες 24,2 εκατ. ευρώ σε τρεις μέρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λέει ο Δημήτρης Κούτρας σε συνεργάτες του για την Intrakat και τι συμβαίνει με τους κ. Μιχαηλίδη και Μυλωνά στην Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ