• Business

    Χαλυβουργική: Στη δικαιοσύνη και στην αλλαγή ηγεσίας οι ελπίδες ΔΕΗ και Τραπεζών

    Αγγελόπουλος Χαλυβουργική

    Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και τα παιδιά του κ. Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος.


    Το μέλλον της Χαλυβουργικής, αλλά και η δυνατότητα που έχουν τράπεζες και ΔΕΗ να ρυθμίσουν και να αποπληρωθούν τα μεγάλα χρέη της, είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αποφανθεί για το αίτημα των υιών του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη, δηλαδή για  το ποιος θα κρατήσει τα ηνία της επιχειρηματικής  αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των δύο γιων του.

    Αν η δικαστική απόφαση υιοθετήσει τα επιχειρήματα των υιών Αγγελόπουλου και υπάρξει διαδοχή διοίκησης στη Χαλυβουργική, δημιουργούνται οι συνθήκες για να ληφθούν οι γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται με σημαντικό όφελος για τις τράπεζες και τη ΔΕΗ. Το σημερινό αδιέξοδο είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα της σοβαρότατης  διάστασης απόψεων μεταξύ τέκνων και πατέρα για τη διαχείριση του ενεργητικού τους, μια κατάσταση που κοστίζει πολύ ακριβά ειδικά στις τράπεζες.

    Λύση ρύθμισης δεν έχει βρεθεί ακόμη για τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 410 εκατ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι στην Εθνική Τράπεζα, ενώ  σημαντικά ποσά έχουν χορηγήσει και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

    Η διοίκηση της Χαλυβουργικής, έχει καταθέσει νωρίτερα φέτος πρόταση προς τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της με σημαντική απομείωση των τραπεζικών απαιτήσεων, όροι που δεν  έχουν γίνει δεκτοί. Μια αλλαγή όμως στην ηγεσία του ομίλου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει νέες λύσεις.

    Την σημαντική αυτή απόφαση  αναμένεται να λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο  της Αθήνας, που πραγματοποίησε τη δίκη τον Απρίλιο κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Η σημασία της απόφασης αυτής και πόσο μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της εταιρείας φάνηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού  Ενέργειας κ. Σταθάκη, που  τόνισε ότι κρίνει σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα μέχρι να κριθεί το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας.

    Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: “Η Χαλυβουργική έχει αθετήσει κατ’ επανάληψη τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαπιστώθηκε ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κρίνουμε σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα”.

     Τι ζητούν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι

    Το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης που κατέθεσαν τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου τα δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, (πρόεδροι, εκτός των άλλων, και της ΚΑΕ Ολυμπιακός)  βασίζεται στα σοβαρότατα  προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας τους. Τα αδέλφια επικαλούνται στο δικόγραφο τους επιδείνωση της υγείας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Ισχυρίζονται ότι, «πέραν των γνωστών και συνεχώς επιδεινούμενων κινητικών προβλημάτων του», ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πριν από 5 χρόνια, του επέφερε σοβαρή βλάβη «που παρακωλύει την ελεύθερη διαμόρφωση της βούλησής του ή της κρίσης του».

    Ο πατέρας τους, ισχυρίζονται οι γιοι του, «δεν δύναται πλέον να διαχειριστεί τα θέματα των επιχειρήσεων του».

    Ωστόσο δεν είναι η πρώτη δικαστική διαμάχη που φέρνει απέναντι τον Κ. Αγγελόπουλο με τα παιδιά του. Από τον Οκτώβριο του 2015, άρχισε το γαϊτανάκι των αγωγών και των μηνύσεων από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου κατά των γιών του. Μέχρι σήμερα οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος μετρούν ήδη τέσσερις αγωγές και δύο μηνύσεις εις βάρος τους, που όλες φέρουν την υπογραφή του πατέρα τους.

    Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι από την πλευρά τους προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ανήκουν εξίσου κατά 1/3 στον πατέρα και σε καθέναν από αυτούς, τις οποίες επιβουλεύονται συγκεκριμένα πρόσωπα  για να καρπωθούν, όπως έλεγαν, ό,τι έχτιζαν οι ίδιοι επί 20 χρόνια.

    Ανάμεσα σε άλλα η Χαλυβουργική, η ναυτιλιακή εταιρεία Arcadia και το βιομηχανικό πάρκο Ferrowohlen στη Ζυρίχη  που αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική μάχη για την  εταιρεία Ferrowohlen  της Ζυρίχης  πλησιάζει και αυτό κάνει και τις δύο πλευρές να ετοιμάζουν τα όπλα τους.

    Ως το πρόσωπο πίσω από τη μεγάλη διαμάχη των αδελφών Αγγελόπουλου και του πατέρα Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου αναφέρεται η δεύτερη σύζυγος του πατέρα τους Γέλη Παπαγιαννοπούλου η οποία φρόντιζε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο πριν τελικά παντρευτούν το 2002. Ωστόσο η ίδια αποποιείται ότι έχει λόγο και ρόλο στις υποθέσεις του άντρα της και υποστηρίζει ότι όλες οι κινήσεις γίνονται από τον σύζυγό της και τους δικηγόρους του, στους οποίους ηγετική θέση κατέχει ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περίοδο χάριτος ενός μήνα στην Χαλυβουργική για το χρέος προς τη ΔΕΗ δίνει ο Γιώργος Σταθάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Κόβει το ρεύμα στη Χαλυβουργική λόγω οφειλών 32 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος χρόνου για την Χαλυβουργική – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ