• Τράπεζες

    Capital controls: Ελεύθερες οι αναλήψεις μέσα στις επόμενες ημέρες


    Σε πλήρη απελευθέρωση του ορίου για την ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, που σήμερα διαμορφώνεται στα 5.000, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls, που προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η απελευθέρωση του ορίου για την ανάληψη χρημάτων στο εσωτερικό αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες και αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού για πλήρη κατάργηση των capital controls στα τέλη του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν υπάρξουν αναταράξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

    Η ελεύθερη ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό θεωρείται ότι δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στο βαθμό που η πλειοψηφία των καταθετών δεν προσεγγίζει καν το όριο αναλήψεων των 5.000 ευρώ που ισχύει από τις αρχές Ιουνίου.

    Κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα ο μέσος όρος ανάληψης μετρητών

    Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, ο μέσος όρος ανάληψης μετρητών από τη συντριπτική πλειονότητα των καταθετών είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα και συγκεκριμένα κοντά στα 800 ευρώ.

    Ο λόγος είναι ότι αυτοί που έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο στον λογαριασμό τους πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα είναι πλέον μικρός αριθμός εργαζομένων, κάτι που έχει να κάνει με τη δραματική μείωση των μισθών, που κατά μέσο όρο διαμορφώνονται περίπου στα 1.000 ευρώ.

    Περαιτέρω χαλάρωση και για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

    Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προβλέπουν επίσης την περαιτέρω χαλάρωση των ποσών που κάποιος μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό μέσω τράπεζας ή μέσω ιδρύματος πληρωμών. Το όριο αυτό είναι σήμερα στα 4.000 ευρώ ανά δίμηνο, ποσό που μπορεί κάποιος να το μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού χωρίς αιτιολογία (όπως π.χ. η πληρωμή διδάκτρων).

    Για ταξίδια στο εξωτερικό, το επιτρεπόμενο ποσό είναι σήμερα  3.000 ευρώ, όριο που δεν υπόκειται σε άλλους περιορισμούς, αφού κάποιος μπορεί π.χ. να ταξιδεύει κάθε εβδομάδα στο εξωτερικό, μεταφέροντας σε κάθε ταξίδι 3.000 ευρώ.

    Η πλήρης απελευθέρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στα τέλη του 2018 και συνδέεται με τη διατήρηση της ομαλότητας στην οικονομία και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που βάλλεται το τελευταίο διάστημα, υπό το βάρος της διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των  κόκκινων δανείων.



    ΣΧΟΛΙΑ