• Big Story

    Από 2 Ιανουαρίου: σεισμός για χιλιάδες καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό


    «Αϋπνία» προκαλεί σε περίπου 60 χιλιάδες Έλληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, η υιοθέτηση σε λιγότερο από ένα μήνα, της αυτόματης «τσιμπίδας» των φορολογικών αρχών. Οι Έλληνες καταθέτες εξωτερικού εντάσσονται σε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα αντιμετωπίσουν από την 1 Ιανουαρίου άμεσους φορολογικούς ελέγχους.

    Και μάλιστα, όχι με ρυθμούς και διαδικασίες που χρονίζουν αλλά σχεδόν αυτόματα αφού θα ισχύσει το λεγόμενο Common Reporting Standard ή Κοινό Πρότυπο Αναφοράς, δηλαδή ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι πολίτες μιας χώρας σε χώρες του εξωτερικού.

    Με αυτόν τον τρόπο, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών σε δεκάδες χώρες, από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, ως το Μονακό, τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

    Η αναφορά όλων των χωρών δεν έχει νόημα αφού σε πρώτο στάδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα συμμετάσχουν 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και από την 1η Ιανουαρίου 2018, ακόμη 47 χώρες, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα και σίγουρα όλες τις χώρες που είναι πιθανό να έχει λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία ένας Έλληνας.

    Προβλήματα στον ύπνο έχουν προφανώς όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία εκτός Ελλάδας και δεν έχουν φορολογηθεί, και δεν είναι λίγοι αφού εκτιμάται ότι από τα 50 δισ.ευρώ που «πέταξαν» από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2010-2015, πολύ μεγάλο μέρος ήταν αδήλωτα εισοδήματα ενώ και πριν το 2010, ήταν εθνικό σπορ και η φοροδιαφυγή και η μεταφορά κεφαλαίων εκτός της χώρας.

    Και αυτή η «συνήθεια» αφορά από επιχειρηματίες που έπαιρναν δάνεια ή αντλούσαν κεφάλαια από το χρηματιστήριο και τα έκαναν καταθέσεις, γιατρούς και δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και κρατικούς λειτουργούς που έχουν μεγάλες περιουσίες που δεν δικαιολογούνται.

    Οι θεσμοί αντιστάθηκαν επανελειμμένα στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για την διαμόρφωση ενός σχεδίου επαναπατρισμού κεφαλαίων που θα έδινε κίνητρα, και αμνηστία, για την επανείσοδο κεφαλαίων με τη λογική ότι ο εντοπισμός χρημάτων που δεν δικαιολογούνται ή προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες θα διευκολυνθεί άμεσα με την παγκόσμια πρωτοβουλία.

    Έτσι, αντί να επιβληθεί ένας φόρος ακόμη και 50% που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, οι θεσμοί σχεδιάζουν σχεδόν να «κατάσχουν» αυτά τα ποσά, επιβάλλοντας μια φορολογία της τάξης του 90%.

    Η παγκόσμια προσπάθεια του CRS αποσκοπεί στην δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μετακίνησης των κεφαλαίων από φορολογικό παράδεισο σε φορολογικό παράδεισο, που έγινε ευκολότερη μάλιστα λόγω της ψηφιακής επανάστασης. Η πολυεθνική πρωτοβουλία επιδιώκει τον εντοπισμό και υποβολή πληροφοριών στη χώρα της φορολογικής κατοικίας φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία διατηρούν χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς εκτός της χώρας της φορολογικής τους κατοικίας. Ξεκίνησε μάλιστα από τον ΟΟΣΑ μετά από πρωτοβουλία του G20, και έχει περιλάβει και μη χώρες μέλη, αρκετές εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα : Προς την έξοδο Κούκος και Κατσικάς – Επαφές με SSM από τους συνδικαλιστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι είναι οι «μονομάχοι» και γιατί η κόντρα δεν είναι προσωπική υπόθεση



    ΣΧΟΛΙΑ