• Big Story

    Αγγελική Φράγκου: Η δικαστική δικαίωση και η εκρηκτική άνοδος της μετοχής κατά 20% (upd)

    αγγελικη φραγκου

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Η ναυτιλιακή Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, δικαιώθηκε τελικά στη δικαστική διαμάχη με τον βραζιλιάνικων συμφερόντων μεταλλουργικό όμιλο Vale International στην οποία είχε βρεθεί μπλεγμένη από το 2013 σχετικά με την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης σιδηρομεταλλευμάτων στη Nueva Palmira της Ουρουγουάης.

    Το διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε απόφαση υπέρ της Navios και επιρρίπτει την ευθύνη στη Vale για ακύρωση του συμβολαίου κατασκευής και λειτουργίας του τερματικού, μια συμφωνία που τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είχαν υπογράψει από κοινού τρία χρόνια πριν.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή της εταιρείας στη συνεδρίαση της Wall Street στις 21.02 (ώρα Ελλάδος) διαπραγματεύονταν στα 1.49 δολάρια με εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 20,19%. Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση της μετοχής.

    Navios

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη το 2013 και προέβλεπε την αποθήκευση και μεταφόρτωση 4 έως 5 εκατομμυρίων τόνων σιδηρομεταλλευμάτων ετησίως στην εγκατάσταση, με την προοπτική να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης σε έξι τόνους ετησίως, για μία περίοδο 20 ετών.

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο όμιλος της κας Φράγκου ανακοίνωσε ότι θα ενίσχυε κατά 35 έως 50 εκατ. δολάρια ετησίως τα λειτουργικά του κέρδη, κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

    Ωστόσο, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Vale ενημέρωσε την Navios ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, ενώ η τελευταία είχε ήδη δαπανήσει πάνω από 127 εκατ. δολάρια (από τα συνολικά 134 εκατ. δολάρια που ήταν το κόστος του έργου) για την κατασκευή του έργου, με την προοπτική της συμφωνίας με τη βραζιλιάνικη εταιρεία, βάσει της οποίας ανέμενε λειτουργικά κέρδη μεταξύ 358 και 627 εκατ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    Vale International
    Το κτίριο της Vale International στην Ελβετία

    Η Navios είχε τηρήσει από την αρχή σκληρή στάση, απαιτώντας από τη Vale να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, αν και την κατάσταση περιέπλεκε το γεγονός ότι ο βραζιλιάνικος κολοσσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Navios – είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 2015 συνεισέφερε πάνω από 62 εκατ. δολάρια στα έσοδα της εταιρείας της κας Φράγκου.

    Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις της υπόθεσης σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγινε γνωστό ότι η Navios South American Logistics, θυγατρική της Navios Maritime Holdings, προσέφυγε σε διαιτησία στο Λονδίνο, διεκδικώντας την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Vale.

    Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η θυγατρική της Navios, ένα νέο συμβόλαιο για την κατασκευή εγκατάστασης μεταφόρτωσης σιδηρομεταλλευμάτων στη Nueva Palmira είναι σε «πλήρη ισχύ και εφαρμογή».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πήτερ Λιβανός – Δημήτρης Κοπελούζος: Η ισχύς εν τη ενώσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχ. Μποδούρογλου: “Ξεφορτώθηκε” δύο παλιά φορτηγά πλοία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Πίττας: Πώς κέρδισε 10 εκατ. δολ. για το καινούριο του πλοίο



    ΣΧΟΛΙΑ