• Big Story

    Αποκάλυψη: Τι θα κάνουν οι τράπεζες με Καλογήρου, Χαραγκιώνη, Άλφα Γκρίσιν και Σφακιανάκη

    Λεμονή

    Οικογένεια Λεμονή


    Σε πολλές ταχύτητες κινούνται οι τράπεζες για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων: οι ευκολότερες περιπτώσεις προχωρούν σε στάδιο αναδιάρθρωσης, για κάποιες είναι αναγκαία η συμπλήρωση των νομοθετικών εργαλείων κυρίως για να απομακρυνθούν οι διοικήσεις και οι μη συνεργαζόμενοι μέτοχοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα ψάρια και η μεταλλουργία, οι λύσεις περνάνε από ολόκληρους κλάδους, διαμορφώνοντας έτσι έναν νέο επιχειρηματικό χάρτη.

    Λύση πιλότος για την διαχείριση επιχειρηματικών δανείων εφαρμόστηκε στη Νίκας όπου το σχέδιο εξυγίανσης στήριξε ως στρατηγικός επενδυτής η Chipita. Το σχέδιο περιλάμβανε νέα κεφάλαια από τον επενδυτή και απομείωση του δανεισμού με άμεσο κούρεμα αλλά και πώληση εγκαταστάσεων.

    Πιλότος ήταν και η περίπτωση του Μπουτάρη όπου οι πιστωτές συμφώνησαν επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο και χορήγηση νέας χρηματοδότησης.

    Στην Pillarstone θα μεταφερθεί η Φαμάρ με στόχο την αναδιάρθρωση με τη βοήθεια, και τη χρηματοδότηση από το fund ενώ στην περίπτωση της Yalco συνεργάστηκαν οι μέτοχοι και αποφάσισαν ριζικές κινήσεις εξυγίανσης. Στην Pillastone, όπως είχε αποκαλύψει το mononews, θα μεταφερθεί η εταιρεία Λεμονής, η γνωστή Καλογήρου, με δάνεια της τάξης των 50 εκ.ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 80 εκ.ευρώ και έναν μέτοχο που δεν συνεργάζεται.

    Σε επαφές με δύο funds βρίσκονται οι τράπεζες για την εταιρεία Χαραγκιώνη, που έχει τουλάχιστον 60 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα στο χαρτοφυλάκιό της. Η εταιρεία έχει δάνεια που προσεγγίζουν τα 80 εκ.ευρώ και στο σχέδιο που συζητείται περιλαμβάνεται η εισφορά νέων κεφαλαίων και το κούρεμα οφειλών.

    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης για την Μεβγάλ, η οποία βαρύνεται με δάνεια της τάξης των 50 εκ.ευρώ με τη συμβολή της οικογένειας Χατζάκου και την εξόφληση του fund Βartons ενώ σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 27 εκ.ευρώ βρίσκεται η Δωδώνη στην οποία μετέχουν δύο μεγάλα funds, της Deutsche Bank και της Goldman Sachs.

    H λύση του στρατηγικού επενδυτή διερευνάται για την Αλφα Γκρίσιν που έχει βάρη άνω των 20 εκ.ευρώ, όπως και την Σφακιανάκης που έχει υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ.ευρώ.

    Για τις ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται η πρόταση των τριών συμβούλων (Alvarez&Marsal, PwC και Lazard) για την τύχη της Σελόντα και του Νηρέα, μαζί ή χωριστά ενώ έχει καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kilic και από ομίλους της βόρειας Ευρώπης.

    Και για τη Χαλυβουργία αναμένεται η μελέτη της Alvarez&Marsal με πιθανότερο σενάριο το κλείσιμο των εταιρειών Χαλυβουργική, Χαλυβουργία και Σιδενόρ και την ενοποίηση μονάδων.

    Δύσκολο εγχείρημα είναι οι επιχειρήσεις Λιακουνάκου που έχουν ως Axon και Euromedica που έχουν συνολικά δάνεια ύψους 750 εκ.ευρώ. Μόνη η Euromedica έχει σχεδόν 400 εκ.ευρώ και πιθανό σενάριο είναι η ρευστοποίηση ακινήτων και η μετοχοποίηση δανείων σε συνδυασμό με αλλαγή μάνατζμεντ.

    Άγνωστο είναι το μέλλον της Βωβός για την οποία εκκρεμεί αύξηση κεφαλαίου από τις τράπεζες και της ΕΛΥΦ της οικογένειας Ακκά, που έχει δανεισμό 90 εκ.ευρώ και πρόσθετα 50 εκ.ευρώ της εταιρείας Εκκοκιστήρια Θράκης.

    Τελική λύση, μέσω πτωχευτικής διαδικασίας και πλειστηριασμού των μονάδων δρομολογείται για τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας της οικογένειας Λαναρά για τα οποία ενδιαφέρεται το fund Aiglon με στόχο την επαναλειτουργία τους εντός μιας νέας εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οικογένεια Λεμονή (Καλογήρου): Αγωγή από τράπεζα για το απλήρωτο αεροπλάνο τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: Το σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα ραντεβού με Μέρκελ – Σόιμπλε



    ΣΧΟΛΙΑ