• Big Story

    Πρόωρες εκλογές χωρίς κίνδυνο Grexit, λένε οι Αμερικανοί


    Υψηλότερα από ό,τι εκτιμούσε πριν, τόσο για το 2016 όσο και το 2017, θα κινηθεί το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικάνικης Citi Group στην έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy.

    Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 0,3% και το 1,1%, λόγω των καλύτερων οικονομικών στοιχειών του γ’ και του δ” τριμήνου του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά το διάστημα 2018-2021, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 1% με 1,5%.

    Επισημαίνεται δε, ότι η ψυχολογία παραμένει υποτονική, πιθανότατα αντανακλώντας τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις έχουν σημειώσει βελτίωση από το περασμένο καλοκαίρι, παράλληλα με τις εγχώριες συνθήκες ρευστότητας (χάρη στην εκταμιεύσεις του προγράμματος διάσωσης).

    Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει ακόμη πως το αδιέξοδο από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να πιέσει και πάλι την ψυχολογία και είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, μετά από την “ελάχιστη” συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που επιτεύχθηκε Δεκέμβριο.

    Επισημαίνεται δε, τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, γεγονός που είναι απίθανο ωστόσο να οδηγήσουν σε ένα ενδεχόμενο Grexit.

    Σε ξεχωριστό  σημείωμα, αναφορικά με το τελευατίαο Eurogroup, η Citi επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν φαίνονται έτοιμοι να κάνουν καμία παραχώρηση στην Αθήνα, και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό σοβαρή πολιτική πίεση να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόσθετη λιτότητα. Ωστόσο, η Ε.Ε εξακολουθεί να απαιτεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

    H Citi βέβαια από την πλευρά της συντάσσεται με την άποψη του ΔΝΤ ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και να το διατηρεί για πολλά χρόνια, και την ίδια στιγμή να παραδώσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κοντά στο 3%. Πιστεύει δε ότι αυτή την άποψη μπορεί να την συμμερίζονται οι περισσότεροι από τους πιστωτές.

    Δεδομένου βέβαια, ότι δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσεις από πλευράς της Ελλάδας, οι πιστωτές δεν πιέζονται για συμβιβασμό, ιδιαίτερα ενόψει των σημαντικών εκλογών στην Ολλανδία και στη Γερμανία φέτος.

    Εκτός αν η Αθήνα συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητα μετά το 2018 και την νομοθετήσει εκ των προτέρων, με τη μορφή των περαιτέρω περικοπών των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου όπως απαιτείται από το ΔΝΤ, η Citi εκτιμά ότι υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για μια συμφωνία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

    Σύμφωνα με τη Citi, το 2016 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, ενώ το 2017 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,1% και το 2018 στο 1%. Για το 2019 η Citi προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,3%, για το 2020 στο 1,5% και για το 2021 στο 1,5%.

    Το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα στα επόμενα πέντε χρόνια, και θα διαμορφωθεί στο 179% φέτος, ενώ θα αυξηθεί στο 181%  το 2018 και το 2019, το 2020 θα αγγίξει το 179% και το 2021 το 177%, γεγονός που υποδηλώνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει η Citi ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όχι μόνο δεν θα το μειώσουν στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αλλά θα το αυξήσουν (οριακά).

    Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, την οποία “δοκιμαστικά” βλέπει η ελληνική κυβέρνηση φέτος και “πλήρως” τον Αύγουστο του 2018, οι εκτιμήσεις της Citi κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι αφού εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετους ομολόγου θα κινηθεί στο 6,24% φέτος, στο 5,97% το 2018, στο 6,32% το 2019, στο 6,95% το 2020 και στο 7,25% το 2021. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται από μόνη της ούτε στα επόμενα πέντε χρόνια…

    Για το πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί και το πιο “καυτό” ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τον θεσμών, οι εκτιμήσεις της Citi “βλέπουν” ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών, παρά τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως και να ψηφιστεί δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Όπως αποτυπώνεται στους πίνακες που παραθέτει η Citi, τα νέα μέτρα είναι βέβαια φέτος αλλά και για τα επόμενα 5 χρόνια, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πολύ μακριά από τους στόχους και τις απαιτήσεις των δανειστών. Συγκεκριμένα, για φέτος η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 0,6%, το 2018 στο 0,8%, το 2019 στο 1%, το 2020 στο 1,2% και το 2021 στο 1,3%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μυτιληναίος: Πώληση 123.000 μετοχών από τον Ευάγγελο Χρυσάφη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑ: Απογοήτευση μετά το Eurogroup. Βουτιά 7,82% στις τράπεζες. Sell off και στα ομόλογα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Γεωργιόπουλος: Το παρασκήνιο πίσω από την πώληση των μετοχών του στη Genco



    ΣΧΟΛΙΑ