• Big Story

    Πόλεμος κυβέρνησης – Θεσμών: Το ΔΝΤ ζητά να χάσουν 1.200 ευρώ το χρόνο οι συνταξιούχοι

    Ντέλια Βελκουλέσκου

    Ντέλια Βελκουλέσκου, στέλεχος ΔΝΤ


    Όλο και πιο πολύ βαθαίνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, παρότι σήμερα διανύουμε την έβδομη ημέρα επαφών, με την προοπτική μιας συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου να απομακρύνεται.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς το ΔΝΤ πιέζει συνεχώς για τα μέτρα του 2019 ύψους 3,6 δισ. ευρώ με περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων. Αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν άμεσα και συνδυαστικά όπως τα ζητάει το Ταμείο, θα αφαιρέσουν πραγματικό εισόδημα 1.000 ως 1.200 ευρώ το χρόνο από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και Θεσμοί έρχονται σε αντιπαράθεση ακόμα και για αυτά που  συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προκειμένου  να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι εξής διαφωνίες:

    – Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν βρήκαν κοινό έδαφος ούτε καν για το μηχανισμό πυροδότησης των αντισταθμιστικών μέτρων το 2019.

    – Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και για το περιεχόμενο των αντίμετρων. Οι Θεσμοί απορρίπτουν όλα τα στοχευμένα μέτρα (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στο ρεύμα) και επιμένουν σε αναπτυξιακά μέτρα και μειώσεις υψηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

    – Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το κόψιμο των συντάξεων από το 2020 και σε δόσεις αλλά το ΔΝΤ επιμένει σε περικοπή «μπαμ και κάτω» το 2019 οριζόντια και χωρίς προστασία των χαμηλών. Έτσι μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου προκύπτει η πιθανή απώλεια εισοδήματος των 1.200 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    – Το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» όπως το εννοεί η κυβέρνηση, δηλαδή την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

    Ετοιμάζεται πρόγραμμα αλληλεγγύης 1 έτους

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα», αν οι διαδικασίες συνεχιστούν, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να μελετούν την παράταση του μνημονίου κατά 1 έτος με ένα νέο  πρόγραμμα που για την ώρα αποκαλείται «πρόγραμμα αλληλεγγύης» ή «σωσίβιο».

    Τα λεφτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα 19 δισ. ευρώ που δεν χρειάστηκαν από το Μνημόνιο 3 για τις ανάγκες των τραπεζών, συν 5 με 6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η λογική του προγράμματος αυτού θα είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές έχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Που και πώς αναζητούν τον μανιακό δολοφόνο του οδηγού ταξί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας – Προβόπουλος ομονοούν: Kλείστε τώρα την αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ