• Big Story

    Frigoglass: Πώς ο μέτοχος αποφάσισε να βάλει λεφτά για την σωτηρία της (Αυτό που δεν έκανε ο Στ. Ψυχάρης στον ΔΟΛ)

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass


    H Frigoglass (της οικογένειας Δαυιδ) αποτελεί την τελευταία από τις μεγάλες εταιρείες της χώρας οι οποίες ανακοίνωσαν σχέδια για τη σωτηρία και την ανάκαμψή τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, η Frigoglass κατέληξε σε επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής μεταξύ του κύριου μέτοχου της, της επιτροπής ομολογιούχων και των τραπεζών δανειστών τους, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Δηλαδή ο βασικός μέτοχος αποφάσισε προκειμένου να σωθεί η εταιρία να βάλει λεφτά στο ταμείο. Ότι δηλαδή ακριβώς δεν κάνουν άλλοι επιχειρηματίες μεταξύ αυτών και ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ.

    Τα προηγούμενα χρόνια η Frigoglass βρέθηκε να βαδίζει σε ένα τεντωμένο σκοινί. Η εταιρεία είδε τη μετοχή της να καταρρέει έπειτα από την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης  του κλάδου υαλουργίας στην GZI, με έδρα τη Νιγηρία. Η εταιρεία είχε εκδώσει ομολογίες αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, με επιτόκιο 8,25%, οι οποίες λήγουν τον Μάρτιο του 2018. Την ίδια ώρα οι πωλήσεις παρουσίαζαν μείωση, προσθέτοντας νέες ζημιές, ενώ αναγκαστικά κατέφυγε σε αύξηση του  δανεισμού της, ο οποίος ανήλθε σε 304,5 εκατ. ευρώ.

    Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι σκληρός και ο κίνδυνος καταστροφής είναι πάντα μια πιθανότητα. Σημασία έχει πώς αντιδράς για να σηκωθείς ξανά στα πόδια σου.

    Η Frigoglass δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία εταιρεία που ζήτησε από τους πιστωτές και τους ανθρώπους στους οποίους χρωστά τη βοήθειά τους για τη λύση των προβλημάτων. Ανάλογη πρόταση αναδιάρθρωσης του δανεισμού έκανε, για παράδειγμα, και ο Σταύρος Ψυχάρης για την υπόθεση των δανείων του ΔΟΛ χωρίς όμως ο ίδιος να βάλει λεφτά. Το αίτημά του εξελίχθηκε σε μια καταστροφή για τον ιστορικό οργανισμό, οδηγώντας στην απόγνωση τους εργαζομένους του.

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass
    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Η σοβαρότητα με την οποίο ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση της Frigoglass αντιμετωπίζει το ζήτημα δείχνει σε όλους ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει:

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και της κεφαλαιακής δομής συμφωνήθηκε επί της αρχής να διενεργηθεί:

    α) μετοχοποίηση χρέους (πηγές αναφέρουν για ένα ποσό κοντά στα 155 εκατ. ευρώ)

    β) επιμήκυνση λήξεων για τις κυριότερες δανειακές της υποχρεώσεις

    γ) νέα χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης.

    Για να επιτευχθεί η συμφωνία, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ΟΛΟΙ να συμφωνήσουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

    Η Επιτροπή Ομολογιούχων, που κατέχουν 30% των ομολογιών (κοντά στα 250 εκατ.), αποδέχθηκε να μετατραπεί σε κεφάλαιο το 50% των απαιτήσεών τους, δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 125 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει σε νέες μετοχές 30 εκατ. ευρώ, τα οποία δάνεισε πέρυσι ο βασικός μέτοχός της, η Truad Verwaltungs, με όρους παρόμοιους με εκείνους των συμβάσεων RFC.

    Οι βασικές πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν να επιμηκυνθεί ο δανεισμός κατά 5 έτη (σε αντίστοιχη διευκόλυνση είναι πιθανόν να προχωρήσουν και οι ομολογιούχοι για τις εναπομείνασες απαιτήσεις τους).

    Και όλοι μαζί – τράπεζες, ομολογιούχοι και βασικός μέτοχος της Frigoglass – συμφώνησαν επί της αρχής να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία με 70 εκατ. ευρώ. Ο βασικός μέτοχος μάλιστα θα βάλει από την τσέπη του 30 εκατ. ευρώ, ενώ από 20 θα προσθέσουν οι δύο άλλες πλευρές.

    Τα 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για κεφάλαιο κίνησης, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας.

    Με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πέσει στα 7 εκατ. ευρώ, η μετοχοποίηση χρέους 155 εκατ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι μέτοχοι ( πλην του βασικού μετόχου) να υποστούν συντριπτικό dilution.

    Από την άλλη, η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της και το κόστος του, ενώ θα παραταθούν οι λήξεις των κυριότερων δανειακών υποχρεώσεών της και θα εξασφαλισθεί νέα χρηματοδότηση.

    Ως σύμβουλος της Frigoglass για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση ενεργεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Morgan Stanley, ενώ στην Επιτροπή Ομολογιούχων μετέχει ομάδα επενδυτών υπό τις Avenue και VR Capital.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Στο 0,44% το ποσοστό της Crédit Agricole έπειτα από μετατροπή ομολογιών σε μετοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκλαβενίτης – Μαρινόπουλος: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο δίκτυο σούπερ μάρκετ της αγοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Μείωση 962 εκατ. ευρώ κατέγραψε το ισοζύγιο αγαθών-υπηρεσιών το 2016



    ΣΧΟΛΙΑ