• Big Story

    Α. Φράγκου: Κέρδισε μια δίκη, μείωσε και τις ζημίες της

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings


    Νίκη κατόρθωσε να εξασφαλίσει η ναυτιλιακή Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της Ελληνίδας εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, στην πολύκροτη δικαστική διαμάχη με τη Vale, καθώς το Διαιτητικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απεφάνθη υπέρ της ναυτιλιακής.

    Την είδηση αυτή έκανε γνωστή η ναυτιλιακή παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, όπου κατόρθωσε να πετύχει μείωση στις ζημίες της, ενώ ανακοίνωσε ότι ο μητρικός όμιλος πρόκειται να πουλήσει ένα δάνειο στη θυγατρική του Navios Maritime Partners, το οποίο μέχρι τώρα χρηματοδοτούσε.

    Δικαστική δικαίωση και στη Νέα Υόρκη

    Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Navios Holdings, στις 21 Δεκεμβρίου του 2016, Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου είχε αποφασίσει πως το 20ετές συμβόλαιο που είχε ο όμιλος με τον βραζιλιάνικων συμφερόντων μεταλλουργικό όμιλο Vale International S.A. – το οποίο προέβλεπε την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης σιδηρομεταλλευμάτων στη Nueva Palmira της Ουρουγουάης – βρισκόταν σε πλήρη ισχύ και εφαρμογή.

    Το διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου επέρριψε την ευθύνη στη Vale για ακύρωση του συμβολαίου, το οποίο τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είχαν υπογράψει από κοινού τρία χρόνια πριν.

    Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε απόφαση υπέρ της θυγατρικής της ναυτιλιακής, Navios South American Logistics, διατάσσοντας τη Vale να καταβάλλει στην εταιρεία της κας Φράγκου χρηματική αποζημίωση ύψους 21,5 εκατ. δολαρίων για όλα τα ανεξόφλητα τιμολόγια, την καθυστέρηση πληρωμής τους και όλα τα νομικά έξοδα που απαιτήθηκαν.

    Vale International Φράγκου
    Το κτίριο της Vale International στην Ελβετία

    Τα αποτελέσματα τριμήνου

    Ο κύκλος εργασιών της Navios Holdings για το 4ο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στα 99,5 εκατ. δολ., μειωμένος σε σχέση με τα 111,8 εκατ. δολ. του αντίστοιχου τριμήνου του 2015. Για το σύνολο του 2016, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 419,8 εκατ. δολ., επίσης μειωμένος σε σχέση με τα 480,8 εκατ. δολ. του 2015.

    Οι ζημίες, ωστόσο, περιορίστηκαν το 4ο τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. δολ., έναντι ζημιών ύψους 60,6 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Επίσης, για το σύνολο του 2016 οι ζημίες περιορίστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 75,8 εκατ. δολ., έναντι ζημιών ύψους 134,1 εκατ. δολ. για το σύνολο του 2015.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2016 μειώθηκαν και κυμάνθηκαν στα 29,1 εκατ. δολ., έναντι EBITDA ύψους 33,6 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, για το σύνολο του 2016, τα EBITDA αυξήθηκαν και κυμάνθηκαν στα 144,04 εκατ. δολ., έναντι EBITDA ύψους 133,4 εκατ. δολ. για το σύνολο του 2015.

    Οι προσαρμοσμένες ζημίες ανά μετοχή επίσης περιορίστηκαν το 4ο τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 0,28 δολάρια, ενώ για το σύνολο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 0,93 δολάρια.

    Η κα Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ναυτιλιακής, σχολίασε ότι «Η Navios Holdings είναι στρατηγικά τοποθετημένη να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της αγοράς. Παράλληλα, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αφήνουμε πλέον πίσω την αβεβαιότητα σχετικά με τον τερματικό σταθμό σιδηρομεταλλευμάτων στην Ουρουγουάη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά. Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Κούστας: Έπεσε «σε ξέρα» λόγω της Hanjin – Πτώση της μετοχής κατά 5,4%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ε. Πιστιόλης: Αγόρασε το… πλοίο του



    ΣΧΟΛΙΑ