• Big Story

    Διαψεύδει το ΤΧΣ την αποχώρηση Θωμόπουλου. Ποια είναι η αλήθεια

    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Τέως Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Υπό την πίεση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βασικός μέτοχος της Πειραιώς) ζήτησε την παραίτηση του διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμου Θωμόπουλου , το ΤΧΣ  διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα. Σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου διευκρινίζεται επίσης ότι στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο (Mou), το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2016, καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΧΣ.

    Πληροφορίες του mono news.gr  αναφέρουν πάντως ότι o κ. Θωμόπουλος αποχωρεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση για την αποχώρησή του κ. Θωμόπουλου  είναι ειλημμένη και μάλιστα έχουν γίνει διεργασίες και για την αντικατάστασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αντικατασταθεί είτε από τον έτερο διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Λεκκάκο , είτε από τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Απόστολο Ταμβακάκη είτε από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Σπύρο Παπασπύρου.

    Νωρίτερα το mononews.gr έγραφε :

    Με παρέμβαση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η θητεία του Ανθιμου Θωμόπουλου στην Τράπεζα Πειραιώς αφού πριν ακόμη την διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπει το μνημόνιο, δια χειρός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έγινε η πρώτη (;) αλλαγή σε διοικητικό επίπεδο στον τραπεζικό κλάδο.  Ο Ανθιμος Θωμόπουλος άκουσε χθες το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή να του ζητά την παραίτηση και στην συνέχεια συναντήθηκε και  με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη o οποίος του επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Το ΤΧΣ κατέχει περίπου το 27% των μετοχών της Πειραιώς.

    Η αναφορά του κ. Θωμόπουλου εν τη ρύμη του λόγου στην ενημέρωση που είχε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα σε συνέντευξή του στους Financial Times ενόχλησε τους παροικούντες στην οδό Ζαλοκώστα ενώ στη συνέχεια, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς προκάλεσαν εκνευρισμό και χρεώθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο και εντός της τράπεζας, με το κλίμα να γίνεται ψυχροπολεμικό έκτοτε.

    Οι πληροφορίες της αγοράς έκαναν λόγο επί πολλές εβδομάδες για το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του ή μη ανανέωσης της σύμβασής του ώστε η είδηση να έχει μάλλον προαναγγελθεί, αλλά οι χθεσινές, άγαρμπες, κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία με διαρροές προανήγγειλε ότι θα ζητηθεί η παραίτησή του, σχολιάστηκαν αρνητικά από τον κλάδο, ειδικά δε αφού το τελευταίο μνημόνιο επιτάσσει να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στον κλάδο.

    Ο Άνθιμος Θωμόπουλος ήταν εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Διευθύνων Σύμβουλος και CEO από το 2012 ενώ την περίοδο από το 1998 ως το 2012 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, με σημαντική ανέλιξη.

    Επί διοικήσεως Θεόδωρου Καρατζά το 2002 ανέλαβε τη θέση του Chief Financial Officer και Λιανικής Τραπεζικής και το 2004, επί Τάκη Αράπογλου, τη θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Λειτουργικής Στήριξης (Chief Financial Officer-Chief Operating Officer). Επίσης, κατείχε και τη θέση του Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου.

    Από το Νοέμβριο του 2010, επί Απόστολου Ταμβακάκη, και μέχρι τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

    Πριν περάσει στον τραπεζικό χώρο, ο 55χρονος σήμερα Ανθιμος Θωμόπουλος ήταν εταίρος της διεθνούς συμβουλευτικής ελεγκτικής εταιρείας KPMG στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Με την ιδιότητα αυτή διετέλεσε για πάνω από 15 χρόνια σύμβουλος μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων και οργανισμών στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βόρεια Αμερική και την Ελλάδα.

    Εξειδικεύτηκε στον τομέα του Corporate Finance και ως specialist partner στο Finance Industry Group της KPMG, συμμετείχε σε πλήθος έργων εταιρικής αναδιάρθρωσης, εξαγορών & συγχωνεύσεων στη Μεγ. Βρετανία και την Ελλάδα ενώ για σειρά ετών ήταν ο lead partner για μεγάλους πελάτες της KPMG στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως οι Bank of America, Citibank, HSBC, Natwest.



    ΣΧΟΛΙΑ