• Big Story

    Το παρασκήνιο της διοργάνωσης του mini Davos , 184 χλμ. από την Αθήνα. Τι θα συζητηθεί, ποιοι θα μιλήσουν

    Συμεών Τσομώκος.


    Ενώ άπαντες συζητούν τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας που είναι μεταξύ άλλων η  κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών , η  εκλογική αναμέτρηση στην ΝΔ , οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού,  ένα συνέδριο το οποίο έχει χαρακτηρισθεί mini Davos προετοιμάζεται με απόλυτη μεθοδικότητα περίπου 184 χλμ μακριά από την Αθήνα. Με αφορμή τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για την πορεία της χώρας και την τύχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η οικουμενική ταυτότητα ενός οικονομικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Φεβρουαρίου, στους Δελφούς.

    Την ευθύνη για την οργάνωσή του έχει αναλάβει η εταιρεία SGT του κ. Συμεών Τσομώκου. Άνθρωπος με σημαντικές επαφές σε Ελλάδα και   εξωτερικό ο κ. Τσομώκος στο παρελθόν διετέλεσε επικεφαλής του ελληνοαμερικανικού  επιμελητηρίου ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λομπίστες στην Ελλάδα. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Delphi Economic Forum είναι μεταξύ άλλων ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Τρίκαρδος , ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπερνίτσας, η αντιπρόεδρος της SGT Στέλλα Τσομώκου και η δημοσιογράφος Λίλα Βόγλη.

    Γιάννης Τρίκαρδος, Λούκα Κατσέλη, Βασιλης Τρίκαρδος
    Γιάννης Τρίκαρδος, Λούκα Κατσέλη, Βασιλης Τρίκαρδος

    Το θεματικό πλαίσιο του πρώτου οικονομικού φόρουμ Delphi , που χαρακτηρίζεται ως «mini Davos», είναι η αναζήτηση ουσιαστικών προτάσεων για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας, τη δεκαετία 2020-2030. Υπενθυμίζεται ότι στο Davos της Ελβετίας κάθε χρόνο πραγματοποιείται ίσως  το πλέον διάσημο forum του πλανήτη.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ Delphi θα αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου μεταξύ καταξιωμένων προσωπικοτήτων του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τους μακροπρόθεσμους στόχους που πρέπει να θέσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του αύριο.

    Αν και παραμένει άγνωστο εάν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση μπορεί να ερμηνευθεί ο «χρησμός» για την επόμενη φάση της διακυβέρνησης της χώρας (καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιο θα είναι το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το φορολογικό των αγροτών), εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη διαδικασία της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην παρούσα, δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    TSIPRAS

    Τα κεντρικά πρόσωπα 

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο οικονομικό φόρουμ θα παραβρεθούν σημαντινες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και πολλά ακόμη μέλη της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα και του πρώην πρωθυπουργού  Λουκά Παπαδήμου  τα ονόματα των οποίων έχουν πρωταγωνιστήσει στα σενάρια περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς και των πρέσβεων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αγγλίας.

    Επίσης, θα παραστούν εκπρόσωποι κορυφαίων think tanks, όπως οι Andriano Bosoni  και Antonia Colibasanu από το Stratfor, που στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα προέβλεψε πολιτική αστάθεια, αμελητέα ανάπτυξη, εκτόξευση της ανεργίας και κοινωνικές αναταραχές, που μπορεί να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα εντός του 2016.

    Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ακόμη οι Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θάνος Βερέμης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Παναγής Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός Παιδείας, Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός, Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο των δανειστών, Νίκος Δένδιας, πρ. υπουργός Αμυνας, Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ, Ελευθερία Μαμιδάκη, αντιπρόεδρος της Mamidoil-Jetoil S.A., Γ. Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Αντώνης Μανιτάκης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών.

    Ντόρα Μπακογιάννη-Συμεών Τσομώκος
    Ντόρα Μπακογιάννη-Συμεών Τσομώκος

    Θα μιλήσουν ακόμα οι Γιάννης Πανούσης, πρώην αναπληρωτής υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντιρκ Ρέινερμαν, Program Manager of Southern Europe της World Bank, Πίτερ Σπίγκελ, Brussels Bureau Head των «Financial Times», Νίκη Τζαβέλλα, πρώην ευρωβουλευτής, Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο LSE, Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών, και Ντέιβιντ Χόρνερ, διευθυντής του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών και ο εκδότης Θ. Φιλιππόπουλος.

    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης
    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης

     



    ΣΧΟΛΙΑ