• Big Story

    Στη “σπάθη” του Ανδρέα Βγενόπουλου. Γιατί μετά από χρόνια βγήκε ξανά στο προσκήνιο

    Ανδρέας Βγενόπουλος

    Ανδρέας Βγενόπουλος


    Και ενώ όλοι αναρωτιόντουσαν που έχει χαθεί o πολυσυζητημένος επιχειρηματίας, μία γραπτή ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου, περίμενε στα εισερχόμενα email των δημοσιογράφων την Τρίτη το πρωί. Η πιο απρόβλεπτη προσωπικότητα του επιχειρηματικού κλάδου, βγαίνει από την “αφωνία” . Ο Μister MIG, στρέφεται εναντίον όλων όσων τον κατηγορούν για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

    Οι ψευδορκίες, η απάτη και οι πραγματικοί υπεύθυνοι

    Μετά από δύο χρόνια ερευνών και αφού οι αγωγές της Λαϊκής Τράπεζας εξετάστηκαν τόσο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών όσο και σε δεύτερο βαθμό από την Εισαγγελία Εφετών, παραγγέλθηκε οριστικά η άσκηση ποινικής δίωξης κατά της πρώην Ειδικής Διαχειρίστριας και νομίμου εκπροσώπου της Λαϊκής Τράπεζας κ. Άντρης Αντωνιάδου για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και αφετέρου, κατά του Συμβούλου της κ. Αντώνη Γλυκή για τα αδικήματα της ψευδορκίας .

    vgenopoulos andreas

    Το γεγονός αυτό έκανε τον Ανδρέα Βγενόπουλο να “ξεσπαθώσει”. Ως πρώην αθλητής του Παναθηναϊκού στην ξιφασκία με ευρωπαϊκές διακρίσεις και συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972, ξέρει να έχει υπομονή και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για το χτύπημα. Την ώρα που κύπριοι αξιωματούχοι ερευνούν το ρόλο του στην κυπριακή κατάρρευση που οδήγησε σε ένα πακέτο διάσωσης 10 δισ ευρώ για τη χώρα, ο ίδιος ανοίγει τα χαρτιά του και επιτίθεται.

    “Είναι προφανές ότι η άνευ προηγούμενου σκευωρία που στήθηκε στην Κύπρο, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, καταρρέει πλέον ταχύτατα”, βροντοφωνάζει ο επιχειρηματίας που τους τελευταίους μήνες αποφεύγει συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει, δεν μασάει τα λόγια του και ότι λέει το “δένει” με επιχειρήματα. Εξάλλου ως απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι επιπτώσεις για τα λόγια του “αέρα”.

    Τον τελικό καταλογισμό των ευθυνών για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας θα κάνει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, πριν το τέλος του 2016. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την χθεσινή ανακοίνωση του Α. Βγενόπουλου. 

    Οι πιστοί φίλοι και οι φανατικοί εχθροί

    Η κορυφή ήρθε γρήγορα στην καριέρα του Ανδρέα Βγενόπουλου. Η εταιρία που ίδρυσε ο ίδιος η  MIG έφτασε να είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία με 50.000 εργαζόμενους. Στην πολυσυζητημένη πορεία του απέκτησε ορκισμένους εχθρούς και άσπονδους φίλους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν είναι αρεστός σε επιχειρηματικούς, τραπεζικούς και εφοπλιστικούς κύκλους. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι πράξεις του χαρακτηρίζονται από «αμετροέπεια και μεγαλομανία».

    Ρίτα Σουβατζόγλου. Η σύζυγος του ισχυρού άνδρα της MIG.
    Ρίτα Σουβατζόγλου. Η σύζυγος του ισχυρού άνδρα της MIG.

    Ο ίδιος έχει εμπλακεί αρκετές φορές σε δημόσιες αντιπαραθέσεις που ξεφεύγουν από την στενή επιχειρηματική και επαγγελματική του δραστηριότητα. Έχει στραφεί με αγωγές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, του Αλέξη Τσίπρα και της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Αναμφίβολα ο 63χρονος Ανδρέας Βγενόπουλος είναι ένας από τους πιο δραστήριους έλληνες επιχειρηματίες. Στη διάρκεια της καριέρας ήταν ο ιθύνων νους σε περισσότερες από 20 εξαγορές και συγχωνεύσεις με τρανταχτά ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής. Η κόντρα του με παραδοσιακούς επιχειρηματίες όπως ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρώην ιδιοκτήτη της Vivartia, δύσκολα θα ξεχαστεί. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ (μετά την πώληση της εταιρίας του στην MIG ) όντας στη μειοψηφία της Vivartia αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια του. Βέβαια τα χρήματα που έλαβε ο κ.Δασκαλόπουλος από την πώληση αυτή έφτασαν στα 500 εκ ευρώ.

    Ανδρέας Βγενόπουλος, ετών 63, επιχειρηματίας.
    Ανδρέας Βγενόπουλος, ετών 63, επιχειρηματίας.

    Από την άλλη, υπήρξαν φορές που οι στόχοι δεν «του βγήκαν». Όπως στην επιθετική εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς. Η τακτική του Μ. Σάλλα και των μεγαλομετόχων , μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, απέτρεψαν τα σχέδιά του.

    Η στρατηγική του ήταν γνωστή. Αποκτούσε τον έλεγχο ενός ποσοστού της τάξεως του 10% και στη συνέχεια προκαλούσε εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν πήγε να αγοράσει τον ΟΤΕ το 2007 αλλά τον μπλόκαρε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Βέβαια ήδη είχε εξαγοράσει μετοχές του Οργανισμού πέριξ του 20% του Οργανισμού. Στην συνέχεια πούλησε τις μετοχές του με σημαντικό κέρδος.

    Άριστος διαπραγματευτής 

    Ως δικηγόρος, γνωρίζει καλά τη τέχνη της διαπραγμάτευσης. Αφού περιπλανήθηκε στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά, προσφέροντας τις νομικές του υπηρεσίες σε διαφόρους εφοπλιστές, βρέθηκε το 1983 με δικό του δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι. Με τον χρόνο, η φήμη του ισχυροποιήθηκε και η offshore αρχικά με το όνομα Marfin (Maritime Financial ή Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά), ήταν γεγονός.

    Ενώ όπως έγραψε και σε αφιέρωμα της η Wall Street Journal, o κ. Βγενόπουλος αντιμετωπίστηκε ως εθνικός ήρωας για την διάσωση του πολύπαθου εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας- που γιορτάστηκε με μια μεγάλη βραδιά στο αεροδρόμιο της Αθήνας με την εμφάνιση των ακροβατών του Cirque du Soleil για τους καλεσμένους. Η Olympic Air ήταν το σύμβολο στην προσπάθειά του να γίνει έστω και για μια μέρα Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος ίδρυσε την αεροπορική εταιρία τη δεκαετία του 1950.

    Vgenopulos

    Ο deal maker

    Ο κ. Βγενόπουλος που προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια νόμιζε πως είχε το «άγγιγμα του Μίδα». Το 2006 σχεδίασε την τριπλή τραπεζική συγχώνευση. Η Λαΐκή Τράπεζα Κύπρου με την ελληνική Εγνατία Τράπεζα και τη δική του τράπεζα Marfin. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η συμφωνία αυτή τον εδραίωσε ως επιχειρηματία.

    Το 2007 η γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον γνωστών εφοπλιστών όπως των κυρίων Ζολώτα, Τσάκου, Φράγκου και Βενιάμη. Θεωρούνταν η μεγάλη ευκαιρία της εποχής. Κάποιοι βέβαια τον κατηγόρησαν στην συνέχεια για άστοχες και ακριβές κινήσεις (ακριβές εξαγορές που δεν του βγήκαν)

    Μετά τα deals, ήρθε η ώρα των sport-business. Ο εκρηκτικός Ανδρέας Βγενόπουλος ετέθη επικεφαλής κίνησης φιλάθλων του Παναθηναϊκού και πέτυχε την είσοδο φίλων του Τριφυλλιού στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση της ΠΑΕ. Αποθεώθηκε από μία μερίδα φιλάθλων αλλά κατακεραυνώθηκε από μία άλλη.

    Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Βγενόπουλου; Πιθανόν ακόμη να το σκέφτεται, να το μετρά, να το γυρίζει στο κεφάλι του, να μη το έχει ακόμη αποφασίσει. Και μάλλον αυτή είναι η εξήγηση για την επιλογή του να μείνει στο παρασκήνιο.



    ΣΧΟΛΙΑ