• Big Story

    100 Ελληνες “κάρφωσε” το Facebook στις ελληνικές αρχές

    Facebook

    Facebook


    Όλο και περισσότερα αιτήματα από κυβερνήσεις κρατών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) δέχεται το Facebook για να αποκαλύψει στοιχεία χρηστών του ή να “κατεβάσει” αναρτημένο περιεχόμενο, με το κοινωνικό δίκτυο να ικανοποιεί πολλά από αυτά τα αιτήματα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας κάποιας χώρας ή διενεργείται εγκληματική δραστηριότητα μέσω του Facebook. Όπως εξηγεί το ίδιο το Facebook, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν κάποιες φορές, στο πλαίσιο ερευνών, δεδομένα χρηστών που φέρονται να σχετίζονται με εγκλήματα όπως ληστείες ή απαγωγές.

    Τα αιτήματα αυτά, όταν περιλαμβάνουν αναλυτική περιγραφή της υπόθεσης και αιτιολογούνται πλήρως, ικανοποιούνται από το Facebook, που δίνει στοιχεία που ξεκινούν από το όνομα του χρήστη και το πόσο καιρό χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο, μέχρι και τη διεύθυνση IP που διαθέτει κάθε φορά που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της.

    Σε άλλες περιπτώσεις, κυβερνήσεις, οργανώσεις ή ακόμα και ιδιώτες ζητούν από το Facebook να “εξαφανιστεί” κάποια ανάρτηση χρήστη που παραβιάζει τη νομοθεσία μίας χώρας – όπως ,για παράδειγμα, αν κάποιος Γερμανός γράψει πως το Ολοκαύτωμα δε συνέβη ποτέ, καθώς η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι παράνομη στη Γερμανία. Ωστόσο, τέτοια αιτήματα συχνά έρχονται από αυταρχικές κυβερνήσεις που απλώς θέλουν να καταπνίξουν φωνές αντίδρασης στο εσωτερικό της χώρας.

    Σύμφωνα με το Facebook, τα αιτήματα από κυβερνήσεις για παραχώρηση στοιχείων χρηστών αυξήθηκαν κατά 18% το πρώτο εξάμηνο του 2015, από 35.051 σε 41.214. Τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα προέρχονται από αμερικανικές υπηρεσίες (26.579, ποσοστό άνω του 60%), και ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Από την άλλη, τα περισσότερα αιτήματα για απόκρυψη περιεχομένου προέρχονται από την Ινδία και την Τουρκία.

    Όσον αφορά στη Ελλάδα , κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση προς το Facebook 162 αιτήματα παροχής στοιχείων για 179 χρήστες, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλο εξάμηνο (το δεύτερο εξάμηνο του 2014 είχαν υποβληθεί 117 αιτήματα για 142 χρήστες), ενώ το Facebook ανταποκρίθηκε στο 66,05% των αιτημάτων αυτών, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 57,26% των αιτημάτων που είχε ικανοποιήσει στο β’ εξάμηνο του 2014. Αιτήματα για απόκρυψη περιεχομένου δεν υπήρξαν.



    ΣΧΟΛΙΑ