• Big Story

    «Καυτό» το ζήτημα της αξιολόγησης και ο Τσίπρας το σβήνει με μπύρες!

    • NewsRoom


    Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές της εβδομάδας, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκεί θα φανεί αν η απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας στο επιθυμητό από την Αθήνα χρονικό πλαίσιο, είχε κάποιο αποτέλεσμα.

    Πάντως είναι χαρακτηριστική η ενέργεια που έδειξε ο Πρωθυπουργός αυτό το διήμερο. Έκανε συναντήσεις, έπινε μπύρες, έγραφε άρθρα και σε γενικές γραμμές οι δημόσιες σχέσεις του είχαν αυξηθεί κατά πολύ.

    Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, François Hollande.

    hollande-tsipras-paris

    Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον François Hollande παρότι χαρακτηρίζεται θετική, δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει το γεγονός ότι είναι θολή ως προς τα αποτελέσματα που είχε και θα έχει. Και αυτό γιατί σίγουρα η στήριξη του Γάλλου Πρωθυπουργού θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των εξελίξεων, όμως δεν ειπώθηκε κάτι το σημαντικό στο φως της δημοσιότητας.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz.

    Cf_yRb8UAAAWQP-

    Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz δεν κρίνεται ως καθοριστική εκ των πραγμάτων και εκ του (μη) ρόλου που έχει ο τελευταίος στο πεδίο των τελικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η συγκαταβατική στάση του απέναντι στο αίτημα της Αθήνας ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα από τη μία ενισχύει την ψυχολογία της ελληνικής κυβέρνησης και το επικοινωνιακό της παιχνίδι από την άλλη όμως δεν επρόκειτο να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ-Ελλάδας.

    Μπύρες με τον εχθρό του, ο κ. Τσίπρας.

    CgBwrB4XIAASwtL.jpg-large1111

    Θολός είναι, ακόμα, και ποιος ο λόγος της παρουσίας του στις Βρυξέλλες για το κλειστό δείπνο του Alex Springer Group (εκδότης της Βild και του Politico) με τον οποίο μάλιστα ήπιε και μπύρες, παρότι είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας και ειδικά της σημερινής κυβέρνησης. Κανείς, όμως δεν μπορεί να δει επικριτικά αυτή τη συνάντηση, δεδομένου ότι οι δημόσιες σχέσεις του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά θετικές όταν αφορούν σε εκείνους με τους οποίους δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις.

    Τσίπρας και ΔΝΤ: χειροτερεύουν τα πράγματα!

    dnt-tsipras
    Το μόνο σίγουρο και ξεκάθαρο στην παρούσα φάση είναι η σχέση μεταξύ του ΔΝΤ και του Αλέξη Τσίπρα- Κυβέρνησης. Αυτό τουλάχιστον έγινε αντιληπτό από το άρθρο του Πρωθυπουργού, δημοσιευμένο στους «Financial Times», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ εμμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων με τρόπο που αφήνει την απόδοση και την απλότητά τους ανέπαφη, αλλά καθιστά τις μεταρρυθμίσεις πολύ λιγότερο προοδευτικές μεταθέτοντας ένα σημαντικό βάρος στους σχετικά φτωχούς». Αναφέρει δε ότι «η Ελλάδα έχει διαψεύσει τους καταστροφολόγους – τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το δικό του μέρος» και επισημαίνει ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Ταμείο προέβλεψε πως η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση της τάξης του -2,3%, αλλά τελικά το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση του ΑΕΠ μόνο στο -0,2%.

    Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την πεισματική αγνόησή του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας δεν εξυπηρετεί τις αρχές επί των οποίων η Ευρώπη ευημερεί» σημειώνει ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης «ορόσημο» για να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και επιμένει ότι «η Ελλάδα θέτει τώρα τα θεμέλια για μια βιώσιμη και περιεκτική ανάκαμψη».

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ