• Πολιτική

    Σκληρή αντίδραση των 27: Αφού θέλετε Brexit φύγετε τώρα!

    • NewsRoom

    Angela Merkel, Γερμανίδα Καγκελάριος- François Hollande, Γάλλος Πρόεδρος


    Κοινή δήλωση των 27 προς βρετανική κυβέρνηση: Εφαρμόστε την εντολή του λαού όσο το δυνατόν συντομότερα, όσο επώδυνο και αν είναι.

    Στην αντεπίθεση περνάει η Ευρώπη μετά το βρετανικό «όχι» καθώς καλεί τη Βρετανία να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ: «Αναμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή όσο το δυνατόν συντομότερα, όσο επώδυνη και αν είναι η διαδικασία». Και όλα αυτά ενώ ο Boris Johnson δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι η απόφαση για Βrexit δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι λιγότερο ευρωπαϊκό, επικροτώντας την απόφαση Cameron να μην ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ.

    «Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά τη σεβόμαστε».

    Με αυτά τα λόγια καταλήγει η λακωνική κοινή δήλωση των τεσσάρων Προέδρων της Ε.Ε. μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mark Rutte, κάτοχος της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ο Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του τελευταίου και εξέδωσαν την πρώτη κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε ισχυροί ώστε να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κράτων- μελών θα συνεχιστεί».

    Οι τέσσερις Πρόεδροι αναφέρονται επίσης στη ταχεία εφαρμογή των διαδικασιών αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως αναφέρονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τάχιστα με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικυρώσει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ryanair-diafimistiko-kolpo-gkafa-email-tis-gia-brexit/56058

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/brexit-9-stous-10-ellines-den-pliroun-ta-kritiria-gia-na-ergastoun-sti-m-vretania/56013



    ΣΧΟΛΙΑ