• Big Story

    Γιατί οι Γερμανοί μας έδωσαν τους 10.500 Έλληνες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας


    Η απόφαση των φορολογικών αρχών της Β. Ρηνανίας- Βεστφαλίας να παραδώσουν την λίστα με τους 10.500 Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε μεγάλες ελβετικές τράπεζες δεν ελήφθη μέσα σε λίγες ημέρες. Ήταν αποτέλεσμα πολλών συναντήσεων μεταξύ του τοπικού υπουργείου Οικονομικών και του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης (τέως Διαφθοράς). Για την ακρίβεια προ ολίγων μηνών ο Γενικός Γραμματέας Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. 

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς
    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς

    Ο κ. Μποργιανς υποσχέθηκε να παράσχει στην Αθήνα όλη την τεχνογνωσία που έχουν οι εφοριακοί του κρατιδίου οι όποιοι θεωρούνται “top” στην σύλληψη των φοροφυγάδων. “H σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι πραγματική επιστήμη” έλεγε τότε στην εφημερίδα Επένδυση ο Γιώργος Βασιλειάδης.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι το κρατίδιο χρησιμοποιεί μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες προκειμένου να πείσει τους Γερμανούς πολίτες να αυτοκαταγγελθούν  στην περίπτωση που έχουν κρύψει εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές της χώρας.

    “Προσοχή ερχόμαστε και στο σπίτι σας. Το γερμανικό ΣΔΟΕ.”

    Ανάμεσα στις ενέργειες που έχουν επινοήσει οι Γερμανοί διαφημιστές είναι και να χαρίζουν στύλο στους επιβάτες των τρένων που αναγραφούν : “Προσοχή ερχόμαστε και στο σπίτι σας. Το γερμανικό ΣΔΟΕ.”

    Μάλιστα σε εκείνη την συνάντηση που έγινε προ μηνών ο  υπουργός οικονομικών του κρατιδίου χάρισε στον κ. Βασιλειάδη ένα κουμπαρά – γουρουνάκι που πάνω έγραφε: “Προσοχή τα μαύρα σας λεφτά μπορούν να χωρέσουν μόνο εδώ”.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Γερμανοί πολιτικοί και τεχνοκράτες συμπεριφέρθηκαν στους Έλληνες σαν ισότιμοι συνομιλητές.  “Εκεί καταλάβαμε ότι μας σέβονται και μας εκτιμούν όπως και  εμείς άλλωστε και προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν όσο τίποτε άλλο. Θέλουν να μας παράσχουν τεχνογνωσία  όχι όμως  με όρους τρόικας η Task Force άλλα σε απόλυτα φιλικό και τεχνοκρατικό επίπεδο” εξηγούσε τότε σε συνεργάτες του ο ιδιαίτερα έμπειρος δικηγόρος και ΓΓ του Υπουργείου Διαφθοράς.

    Έτσι τώρα ήλθε η ώρα οι Γερμανοί να τηρήσουν την συμφωνία με τους Έλληνες και να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Χθες το μεσημέρι , όπως αποκάλυψε το mononews.gr παρέδωσαν μια λίστα με τα ονόματα 10.500 λογαριασμών Ελλήνων που εκτιμάται ότι έχουν “αδήλωτες” καταθέσεις στις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες.

    Λογαριασμοί έως 50 εκατ. ευρώ

    Τα ονόματα και τα ποσά των λογαριασμών παραδόθηκαν χθες σε κλιμάκιο των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών που βρίσκεται στην Γερμανία. Του κλιμακίου προΐσταται ο ΓΓ Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης.

    Οι λογαριασμοί σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς περιέχουν ποσά έως 50 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ. Οι λογαριασμοί προέρχονται από λίστες που περιήλθαν στα χέρια των γερμανικών αρχών προ ολίγων μηνών και φυσικά περιείχαν και ονόματα Γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτών.

    Πηγές που συνομίλησαν με το mononews επισημαίνουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη λίστα με ονόματα που έχουν πάρει ποτέ στα χέρια τους οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές. H μεγάλη λίστα θα παραδοθεί στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για περαιτέρω έλεγχο.



    ΣΧΟΛΙΑ