• Big Story

    Επιτέλους κλείστε την άχρηστη και ζημιογόνα Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ό,τι χάσαμε χάσαμε) 

    EBZ


    Ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο για να παραμείνει «ζωντανή» κατέθεσε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση των «ασημικών» της, δηλαδή των δύο θυγατρικών της στη Σερβία – το θέμα είναι: αξίζει να παραμείνει πράγματι «ζωντανή» πια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης; Μάλλον όχι. Ή για να το θέσουμε αλλιώς: θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ, πολύ καιρό…

    Πρόκειται για μία εταιρεία απίστευτα ζημιογόνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του τότε υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, έλαβε από τον εκκαθαριστή της, την Αγροτική Τράπεζα, το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, πόσο που… εξαφανίστηκε μέσα σε λίγους μήνες, αφού οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερες – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισολογισμού ξεπερνούν τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

    Μάλιστα, η ΕΒΖ βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Κομισιόν αναφορικά με τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ, η οποία ενδέχεται να κριθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

    Ακόμα και οι όποιες προσπάθειες για περιορισμό των ζημιών της εταιρείας έχουν πέσει πανηγυρικά στο κενό, με τις ενοποιημένες ζημιές για την περασμένη χρονιά να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ, στα 72,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι ζημιές αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

    Είναι λοιπόν φανερό πως πρόκειται για μία εταιρεία που… δε σώζεται με τίποτα. Κι όμως, κάποιοι επιμένουν να την κρατήσουν «ζωντανή», και φυσικά το βάρος πέφτει ξανά στους Έλληνες φορολογούμενους, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν μία καταδικασμένη επιχείρηση.

    Αξίζει να σημειωθεί πως με το σχέδιο για εκποίηση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ διαφώνησε έντονα ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Δ. Γιαννακίδης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται δυστυχώς αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της…



    ΣΧΟΛΙΑ