• Big Story

    Είναι η Eldorado, ανόητοι. Γιατί η πολυεθνική διαγράφει την επένδυση της στην Ελλάδα

    Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold


    Προφανώς ουδείς στην κυβέρνηση δεν εννοεί να το καταλάβει. Ο ένας μετά τον άλλο μεγάλοι επενδυτές απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την χώρα άλλα κάνεις δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Εάν δεν κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί τότε είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα σκάσει οριστικά  σε λίγους μήνες. Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών ειδήσεων που αφορούν την Ελλάδα ( έξοδος της Ελλάδος από την Σένγκεν κλπ) ήλθε να προστεθεί άλλη μια.

    Έτσι λοιπόν τον δρόμο για την  αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα ανοίγει η ανακοίνωση του καναδικού ομίλου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να προχωρήσει φέτος σε διαγραφές περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,6 δις. δολαρίων (μετά φόρων) στη χώρα μας. Στην ουσία, οι Καναδοί διαγράφουν σχεδόν το σύνολο του ποσού (1,8 δις. δολάρια) που επένδυσαν προ ετών, προκειμένου να αποκτήσουν τη European Goldfields, η οποία ήταν ιδιοκτήτης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Βέβαια η διαγραφή της  επένδυσης δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πολυεθνική θα κάνει πράξη την απειλή της.

    Το ίδιο έπραξε και ο επίσης καναδικός όμιλος Fairfax προ μηνών όταν διέγραψε από τα βιβλία το σύνολο των ζημιών που είχε στην ελληνική τράπεζα Eurobank εξαιτίας της μεγάλης πτώση της τιμής της μετοχής καθ όλη την διάρκεια του 2015 (στην ουσία η τιμή της μετοχής είχε μηδενιστεί). Το γεγονός όμως αυτό δεν εμπόδισε την Fairfax υπό τον Prem wats να επενδύσει εκ νέου στην Euro bank κατά την διάρκεια της τελευταίας  αύξησης μετοχικού κεφάλαιου που πραγματοποιήθηκε προ 50 ημερώ

    ν.

    eldorado-gold ellinikos xrysos

    Οι μετοχές της Eldorado Gold έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα που οδήγησε και σε σειρά αποφάσεων κατά της επένδυσης στα μεταλλεία.

    Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας έρχονται σε συνέχεια του πρόσφατου τελεσιγράφου της Eldorado Gold, όπως είχε μεταφερθεί κατά τις επαφές της διοίκησης με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στην Αθήνα.

    Η διοίκηση του καναδικού ομίλου προ εβδομάδων τόνισε πως αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια εγκατάστασης για την Ολυμπιάδα (αναπτύσσει ένα μεγάλο κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων), τότε «θα κατεβάσει ρολά» στο σύνολο της επένδυσης. Ξεκαθάρισαν πως ακόμα και χωρίς τις αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές, η επένδυση μπορεί να στηριχθεί μερικώς για την επόμενη τετραετία από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, υπό την προϋπόθεση πως θα πάρει εγκαίρως την άδεια εγκατάστασης.

    Από την τελευταία ανακοίνωση των Καναδών προκύπτει πως στις Σκουριές θα επενδυθούν φέτος τα απολύτως απαραίτητα για τη συντήρηση και περιβαλλοντική προστασία του χώρου. Για το σύνολο του έτους έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 33 εκατ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης που κινούνται κοντά στο ένα εκατ. ευρώ τον μήνα).

    Για την Ολυμπιάδα, όμως, έχουν προϋπολογιστεί για φέτος επενδύσεις 155 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ληφθούν οι απαραίτητες άδειες.

    Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold
    Paul Wright, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold

    Ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, επανέλαβε πάντως τη Δευτέρα πως η εταιρεία διατηρεί τις δεσμεύσεις της για τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο καναδικός όμιλος προωθεί επενδύσεις στον Λόφο Περάματος (υπάρχει κοίτασμα χρυσού – αργύρου) και στις Σάπες (ερευνητικό πρόγραμμα χρυσού υψηλής περιεκτικότητας).

    Συνολικά η Eldorado έχει «βέβαια και πιθανά αποθέματα ποσότητας 8,8 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού» στην Ελλάδα, πλέον «των σημαντικών πόρων σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο».



    ΣΧΟΛΙΑ