0),ba=0,ca=function(a,c,b){return a.call.apply(a.bind,arguments)},da=function(a,c,b){if(!a)throw Error();if(2"/>
  • Big Story

    Από το Brexit στο Nexit- Όχι, δεν θα φύγουν οι δυσαρεστημένοι αλλά αυτοί που μπορούν

    • NewsRoom


    Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση των Βρετανών να αποποιηθούν του ευρωπαϊκού τους κεκτημένου προκάλεσε πολλές αναταράξεις, τόσο σε εθνικό, όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την ιστορική απόφαση του Brexit, το ερώτημα στα χείλη όλων είναι ποιο κράτος θα είναι το επόμενο προς αποχώρηση.

    Το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα και ήδη πληθαίνουν οι φωνές μέσα στα κράτη-μέλη που ζητούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας. Έκπληξη βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα με τις χώρες προς αποχώρηση, λείπουν εκείνες με τα περισσότερα παράπονα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα! Γιατί όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να φύγουν οι δυσαρεστημένοι αλλά εκείνοι που μπορούν!

    Europian Union

    Μήπως “Nexit”;

    Geert Wilders, αρχηγός του Ολανδικού κόμματος, Freedom party
    Geert Wilders, αρχηγός του Ολανδικού κόμματος, Freedom party

    Έντονη φημολογία θέλει την Ολλανδία να μιμείται τη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τον Βρετανό Ευρωβουλευτή, Nigel Farage, μετά το “Brexit” σειρά έχει το “Nexit”, αναφερόμενος προφανώς στις, Κάτω χώρες, Netherlands.

    Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, στους πολίτες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο η πιθανότητα για δημοψήφισμα είχε απήχηση γύρω στο 69%, ενώ ταυτόχρονα το 64% αυτών θα ψηφίσουν για την απόσχιση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Marine Le Pen, αρχηγός του κόμματος, Front National
    Marine Le Pen, αρχηγός του κόμματος, Front National

     

    Σενάριο “Frexit”

    Η Marine Le Pen, αρχηγός του κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Front National, έχει αναφέρει πως και η Γαλλία θα μπορούσε να ακολουθήσει την Μ. Βρετανία, αφήνοντας και η ίδια με την σειρά της την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως η κίνηση της ήταν ένα κίνημα που δεν έχει σταματημό. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν, εάν η ίδια νικήσει στις εθνικές εκλογές θα εκτελέσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αμέσως στο διάστημα των πρώτων έξι μηνών.

    Από την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande, μιλώντας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε, τόνισε πως αποτελεί μια επίπονη απόφαση τόσο για την Ε.Ε, όσο και για την ίδια τη Βρετανία.

    Matteo Salvini, αρχηγός του Northern League
    Matteo Salvini, αρχηγός του Northern League

    Ιταλία έξω; 

    Ίσως η μεγαλύτερη απειλή της Ευρωζώνης να έρχεται από την γειτονική μας Ιταλία, με το κίνημα της χώρας “Five Star Movement”, το οποίο είδε κιόλας τους υποψήφιους του να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές Ρώμης και Τορίνου. Το συγκεκριμένο κίνημα έχει εκφράσει ήδη το αίτημα του για ανάλογο δημοψήφισμα.

    Το δεύτερο μέτωπο της Ιταλίας έρχεται από το ευρωσκεπτιστικό κόμμα Northern League. Ο αρχηγός του κόμματος, Matteo Salvini, έδωσε τα συγχαρητήρια και τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς στους υποστηρικτές του Brexit.

    Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό του Ιταλικού λαού επιθυμεί να παραμείνει στην Ε.Ε, γύρω στο 61%, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας Matteo Renzi, είναι γνωστός φιλοευρωπαιστής καθώς, παρακαλώντας σχεδόν τη Βρετανία, ενόψει δημοψηφίσματος, να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Norbert Hofer, αρχηγός του αυστριακού κόμματος, Freedom party
    Norbert Hofer, αρχηγός του αυστριακού κόμματος, Freedom party

    Μήπως η Αυστρία; 

    Ο Norbert Hofer, υποψήφιος της άκρας δεξιάς, έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές την ανάγκη εξαγωγής ανάγκη εξαγωγής δημοψηφίσματος και στην χώρα του. Ωστόσο η ήττα του στις προεδρικές εκλογές της χώρας του, απέτρεψε την πραγματοποίηση του σεναρίου αυτού.

    Jimmie Åkesson, αρχηγός του κόμματος ενάντιο των μεταναστών, Sweden Democrats
    Jimmie Åkesson, αρχηγός του κόμματος ενάντιο των μεταναστών, Sweden Democrats

    Ή Σουηδία; 

    Ο αρχηγός του κόμματος ενάντια στους μετανάστες “Sweden Democrats”, Jimmie Åkesson, έχει εκφράσει αρκετές φορές την επιθυμία του για επαναδιαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επακόλουθη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Το κόμμα “Sweden Democrats” κατέχει την μεγαλύτερη δύναμη στην Στοκχόλμη, καθώς σημείωσε μάλιστα άνοδο των υποστηρικτών της, φτάνοντας το 2014 στο 20%. Η αύξηση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στις χώρες της Σκανδιναβίας.

    Και η Γερμανία; 

    Η Beatrix von Storch, βουλευτής του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος, “Alternative für Deutschland”, στα ελληνικά Εναλλακτικής Γερμανίας, χαιρέτησε το Brexit λέγοντας πως η μέρα της απόφασης αποτέλεσε μια μέρα ανεξαρτησίας, τονίζοντας πως και οι Γερμανοί πολίτες θα έπρεπε να έχουν το ίδιο δικαίωμα.

    Ωστόσο, ο γερμανικός λαός φαίνεται να παραμένει πιστός στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το 40% του πληθυσμού υποστηρίζει την παραμονή τους στην Ένωση.

    Τέλος, όσον αφορά την Δανία, το δυνατό ακροδεξιό κόμμα, People’s party “DPP”, μιλώντας για το Brexit ανέφερε ότι αποτέλεσε μια “σφαλιάρα” σε όλο το σύστημα, τολμώντας να ζητήσει δημοψήφισμα και των ίδιων για όρους μικρότερης σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός της χώρας, Lars Løkke Rasmussen, ο οποίος στηρίζεται από το DPP τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αυτού του είδους η ψηφοφορία.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/oures-vretani-gia-na-paroun-irlandiko-diavatirio-meta-brexit/56274

     



    ΣΧΟΛΙΑ