• Big Story

    Μπουνιές , χάος και απελπισία στην Ειδομένη-Κλειστή για τους πρόσφυγες η «βαλκανική οδός» –


    Απελπιστική είναι και σήμερα η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με περίπου 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας (εκ των οποίων περίπου 13.000 βρίσκονται στην Ειδομένη), την ώρα που Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» τα σύνορά τους, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο εκεί και μόνο αν συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, δημιουργώντας ένα σκηνικό ασφυξίας που προκαλεί έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα κάποιοι πρόσφυγες σήμερα το πρωί αντάλλαξαν βρισιές και ο ένας έδειρε τον άλλον.

    eidomeni_002

    Ουσιαστικά η βαλκανική οδός προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχει κλείσει, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφού τα σύνορα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει ούτε για έναν πρόσφυγα το τελευταίο 24ωρο, ενώ την ίδια ώρα οι χώρες της βαλτικής παίρνουν τα μέτρα τους για να αποτρέψουν την εισροή προσφύγων μέσω της Ρωσίας, στήνοντας φράχτες στα σύνορά τους.

    Από την πλευρά της, η Ουγγαρία σχεδιάζει όχι μόνο να ανεγείρει νέο φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, αλλά να κατασκευάσει και… τάφρο (!) για να αποτρέψει την εισροή προσφύγων.

    eidom4

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο, σε όλη την Επικράτεια βρίσκονται τουλάχιστον 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο). Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).

    prosfyges-peiraias

    Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη.

    Η κατάσταση είναι σοβαρότερη στην περιοχή της Ειδομένης, όπου ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες προκαλεί ανησυχίες για μία «υγειονομική βόμβα», ενώ ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι έγκυες γυναίκες που, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus, οδηγούνται σε αποβολές ή πρόωρους τοκετούς εξαιτίας του άγχους, αλλά και της ανεπαρκούς σίτισης, ενώ κινδυνεύουν από αρρώστιες.

    prosfyges

    Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προειδοποιούν πως αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, είναι ορατό το ενδεχόμενο να σημειωθούν ακόμα και βίαια επεισόδια από τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον καταυλισμό της Ειδομένης, όμως βλέπουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ να παραμένουν κλειστά. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη αναφορές για συμπλοκές μεταξύ προσφύγων.

    xylo-eidomeni

    Μάλιστα, με δεδομένο ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας δεν υπήρξε καμία οριστική απόφαση, είναι απίθανο τα δεδομένα να αλλάξουν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17 και 18 Μαρτίου, και έτσι οι φόβοι για μία εκτράχυνση της κατάστασης εύλογα εντείνονται μέρα με τη μέρα…



    ΣΧΟΛΙΑ