• Big Story

    Αρχίζει ο έλεγχος των τραπεζών από τον SSM. Βγαίνουν 3.600 μεγάλα και ακριβά ακίνητα στον πλειστηριασμό

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Τετ α τετ με τους Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν τα στελέχη του που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα και η εντολή της Ντανιέλ Νουί είναι σαφής: ο έλεγχος θα είναι λεπτομερής και θα αφορά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια για τα οποία μόλις συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα ώστε να μειωθούν κατά 40 δις.ευρώ ως το τέλος του 2019 την ίδια στιγμή όμως που οι τράπεζες καταγράφουν και νέα άνοδο των καθυστερήσεων τον μήνα Σεπτέμβριο.

    Το κλιμάκιο του SSM, όπως επισημαίνουν στο mononews τραπεζίτες, ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των επισφαλειών και ριζικές κινήσεις όπως η πραγματοποίηση πλειστηριασμών. Στην κατεύθυνση αυτή, η επίσπευση από τις τράπεζες κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα συνεχιστεί αλλά θα είναι στοχευμένη.

    Όπως διευκρινίζουν, οι διαδικασίες για μικρά ποσά όπως αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν γίνονται από τις τράπεζες αλλά από το δημόσιο. Για να έχει νόημα ένας πλειστηριασμός από τράπεζα, η οφειλή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 χιλ.ευρώ ενώ η λίστα των τραπεζών για το 2016 αφορά το πολύ 600 ακίνητα μεγάλης αξίας και οφειλετών που εντάσσονται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Ο λόγος είναι ότι αυτά τα ακίνητα έχει κάποιο νόημα να κατασχεθούν ενώ οι strategic defaulters θα αποτελέσουν το «παράδειγμα» για τους υπόλοιπους με στόχο να ανακοπεί πια το κύμα των κακοπληρωτών καθ΄έξιν.

    Για το 2017 εκτιμάται ότι θα γίνουν περί τους 3.000 πλειστηριασμούς με την ίδια λογική κυρίως ενώ για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν είναι «χαμένες», θα επιδιωχθεί η συννενόηση με την πραγματοποίηση μακροχρόνιων ρυθμίσεων.

    Πάντως οι επιδόσεις των τραπεζών θα  ελέγχονται σταθερά από τον SSM με βάση τους στόχους ώστε οι κινήσεις να μην είναι αυθαίρετες αλλά να καταγράφεται συγκεκριμένο αποτέλεσμα και να υπάρχει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των καθυστερούμενων δανείων. Για τα πρώτα τρίμηνα πάντως αυτό που ζητείται είναι να αποδεικνύεται ότι οι υποδομές που έχουν «στήσει» οι τράπεζες λειτουργούν επαρκώς.

    Η  πρώτη αξιολόγηση πιλότος θα γίνει από τον SSM στα μέσα Νοεμβρίου και θα ακολουθεί review ανά τρίμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευρωδικαστήριο: απίστευτη απόφαση για ζευγάρι που έγινε έλεγχος στο σπίτι τους από την εφορία. Το όνομα τους ήταν σε λίστα φοροφυγάδων

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκαριστικό! H παγκόσμια οικονομία βαδίζει στον όλεθρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/o-megalos-tromos-tis-eforias-plistiriasmi-500-spition-kathe-evdomada/80754

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ