• Big Story

    Απίστευτο: Παράνομος ο διορισμός του Λε Πάπ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

    Ο Ζάκ Λε Παπ,


    Μείζονα προβληματισμό προκαλεί σε έγκριτους νομικούς κύκλους ο διορισμός του Γάλλου Ζακ Λε Παπ στο Εποπτικό Συμβούλιο του αποκαλούμενου υπερταμείου, επισήμως της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. Ο κ. Λε Παπ, ο οποίος φέρεται και ως φαβορί για το τιμόνι του υπερταμείου αποκρατοποιήσεων, εμφανίζει ασυμβίβαστο, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να είναι και στέλεχος υπουργείου. Και ο κ. Λε Παπ είναι στέλεχος και μάλιστα σημαίνον, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
    Με βάση τα επίσημα βιογραφικά των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Λε Παπ είναι γενικός επιθεωρητής, στο γραφείο των διατμηματικών επιθεωρήσεων, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
     
    Επιλογή των θεσμών, με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, ο γάλλος θεωρήθηκε εξαρχής η καλύτερη δυνατή λύση για το ελληνικό τοπίο, αφενός μεν γιατί το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού, αφετέρου δε γιατί η υπηκοότητα του Λε Παπ κρίθηκε ότι δεν θα ερέθιζε τα αντανακλαστικά των Ελλήνων φορολογουμένων, όσο ενδεχομένως αυτή ενός Γερμανού.
    Ο ίδιος διαθέτει άλλωστε τεχνογνωσία και εμπειρία σε συναφείς θέσεις. Υπήρξε επί τέσσερα συναπτά έτη το νούμερο 2 του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ αμέσως μετά ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα στο Γραφείο Ελέγχων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Εχει θητεύσει ως σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στο πλευρό υπουργών όπως ο Τιερί Μπρετόν και ο Ντομινίκ Περμπέν, ενώ το 1999 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από τις πλέον πρόσφατες θέσεις του, ήταν αυτή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Air France-KLM, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
     

    Τι λέει ο νόμος

    Το επίμαχο άρθρο του νόμου που γεννά το πρόβλημα με το ασυμβίβαστο στον κ. Λε Παπ είναι αυτό που αφορά τους “Κανόνες που εφαρμόζονται στα όργανα της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της”.

    “Οι ιδιότητες βουλευτή, μέλους της Κυβερνήσεως, στελέχους Υπουργείου, ή άλλης δημόσιας αρχής ή η ιδιότητα στελέχους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ασυμβίβαστες με εκείνη της ιδιότητας μέλους οργάνων της Εταιρείας”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

    “Ο εύκολος αντίλογος, επισήμως, θα ήταν ότι ο νόμος αναφέρεται σε ελληνικό υπουργείο, προκειμένου να μην υπάρξει το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων, σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα”, σχολιάζει πανεπιστημιακός εγνωσμένου κύρους που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. “Οφείλουμε ωστόσο να παραδεχθούμε ότι ο νόμος αφήνει περιθώρια ισχυρισμού περί ασυμβιβάστου, καθώς αναφέρεται γενικώς σε “υπουργείο”, χωρίς να διαχωρίζει ελληνικό ή ξένο, και ενώ λίγο παρακάτω αναφέρεται ευκρινώς στο ασυμβίβαστο αναφορικά με θέσεις σε ξένα, ευρωπαϊκά, θεσμικά όργανα. Υπάρχει αναμφίβολα ασάφεια που γεννά πρόβλημα στον κ. Λε Παπ”.

    “Να σημειωθεί”, συμπληρώνει ο ίδιος, “ότι βάσει του νόμου, το εν λόγω ασυμβίβαστο δεν ισχύει μόνον για το Εποπτικό Συμβούλιο, αλλά και για όλα τα άλλα όργανα του Υπερταμείου, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και τα όργανα διοίκησης των άμεσων θυγατρικών του”.

     Η …κατάρα του Εποπτικού Συμβουλίου

    Το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ασκεί μεν τη διοίκηση του υπερταμείου, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, καθώς είναι αυτό που θα πρέπει να στελεχώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του. Η ελληνική πλευρά δεν έχει δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το τελευταίο.

    Πήρε μάλιστα καιρό να πεισθούν οι θεσμοί, που εξέφραζαν ισχυρές επιφυλάξεις, για κάποιους από τους τρεις Ελληνες τους οποίους πρότεινε η ελληνική πλευρά για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.
    Το ζήτημα είχε πάρει ιδιαίτερη έκταση σε σχέση ειδικά με την κυρία Όλγα Χαρίτου, σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι διέβλεπαν στο πρόσωπο της  κώλυμα σύγκρουσης συμφερόντων. Και μπορεί οι θεσμοί να υποχώρησαν, με την κυρία Χαρίτου να είναι τελικά σήμερα στο Εποπτικό Συμβούλιο, το ζήτημα όμως με τον κ. Λε Παπ είναι διαφορετικής υφής καθώς άπτεται νομικών ζητημάτων, και απομένει να λυθεί.
    Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, όπως αναφέρονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
    Γεώργιος Σταμπουλής
    Γεώργιος – Σπύρος Ταβλάς
    Όλγα Χαρίτου
    Jacques, Henri, Pierre, Catherine Le Pape
    David Vegara Figueras
     
     



    ΣΧΟΛΙΑ