• Business

    Απέναντι στον εφιάλτη της πτώχευσης η Folli Follie

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Το εφιαλτικό ενδεχόμενο της πτώχευσης αντικρίζει πλέον κατάματα η Folli Follie, έξι μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στον αμαρτωλό όμιλο συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Η σημερινή απόρριψη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της δεύτερης αίτησης προστασίας από τους πιστωτές ανοίγει ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου. Αφήνοντας ανοικτό και το χειρότερο ενδεχόμενο για την εταιρεία που απασχολεί περίπου 1.150 εργαζόμενους στην Ελλάδα.

    Νομικές πηγές αναφέρουν ότι το μοναδικό ουσιαστικό «χαρτί» που έχει απομείνει στη Folli Follie είναι να υπάρξει μια προσπάθεια εισαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106β που αφορά τις διαδικασίες εξυγίανσης. Κάτι το οποίο φυσικά συνεπάγεται εκτεταμένο κούρεμα των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντι σε ομολογιούχους, πιστωτές και προμηθευτές.

    Πάρα ταύτα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να ενταχθεί η εταιρεία στις διαδικασίες εξυγίανσης, καθώς ήδη τρέχουν δικαστικές διεκδικήσεις από πιστωτές της (μετόχους και ομολογιούχους), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν την εταιρεία σε πτώχευση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των επενδυτών δικαιώθηκε σήμερα στη δικαστική προσφυγή που είχε κάνει, έχοντας ως αίτημα τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

    Σε κάθε περίπτωση, η «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο για τη Folli Follie έρχεται να γιγαντώσει και τα πιεστικότατα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Στα ταμεία της οποίας έχουν απομείνει μόνο 4,6 εκατ. ευρώ, καθώς από την αρχή της χρονιάς έχουν «καεί» διαθέσιμα περίπου 150 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις της εταιρείας.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε υποβληθεί από την Folli Follie μπαίνει πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη της Folli Follie.

    Πλέον οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ πολλά θα κριθούν από την πολιτική που θα ακολουθήσει το σε μεγάλη έκταση αναδομημένο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie.

    Με τα νέα δεδομένα παραμένει πλέον άγνωστο αν η Folli Follie είναι σε θέση να συμφωνήσει με μεγάλο ελεγκτικό οίκο για την ανάληψη του έργου του πλήρους οικονομικού ελέγχου, όπως έχει απαιτήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Την ίδια στιγμή, ανοικτό ερώτημα αποτελεί το αν και κατά πόσο η Alvarez & Marsal θα μπορέσει να προχωρήσει στον δικανικό, αυτή τη φορά, έλεγχο για τις ασιατικές δραστηριότητες του επιχειρηματικού ομίλου.

    Στα όλα αδιέξοδα έρχεται να προστεθεί κι αυτό του απαιτούμενου ελέγχου της περυσινής χρήσης, προκειμένου να σταθεί δυνατή η διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές έως τώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις: Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η νέα αίτηση της Folli Follie για προστασία από τους πιστωτές



    ΣΧΟΛΙΑ