• Business

    Αντίστροφη μέτρηση στη δίκη για την υπόθεση Siemens- Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημία του ελληνικού Δημοσίου

    Siemens


    «Μια μακραίωνη παράδοση ήταν για τη Siemens οι μίζες στην Ελλάδα. Όταν υπεγράφη η σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, ο γερμανικός κολοσσός διέθετε από τα μαύρα ταμεία του 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για δωροδοκίες».

    Είναι το δριμύ κατηγορώ της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που από το πρωί αγορεύει και μέσα στη μέρα αναμένεται να προτείνει για την ενοχή ή την απαλλαγή των 60 κατηγορουμένων.

    Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη το 1997, η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά αποτιμά το αποδεικτικό υλικό και καταλήγει στην κρίση για δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους.

    Το ποσό των παράνομων πληρωμών, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν 69 εκατομμύρια ευρώ και ισόποση ήταν η ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

    Η κ. Σκεπαρνιά αναφέρθηκε στο σύστημα των μαύρων πληρωμών της Siemens από το 1980 και του τρόπου που λειτουργούσε, προκειμένου οι δωροδοκίες να φτάσουν στους αποδέκτες τους.

    Η εισαγγελέας επικαλέστηκε έγγραφο της μητρικής Siemens, τον Ιανουάριο του 1998, σύμφωνα με το οποίο είχε οριστεί ότι για την σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε ωφέλιμες πληρωμές 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 άλλα 19 εκατομμύρια μάρκα.

    Όπως είπε η εισαγγελέας, η διαδρομή του μαύρου χρήματος γινόταν με εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες off shore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά.

    «Ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε στην αγόρευση της.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τα καταζητούμενα πρώην στελέχη της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκος και Χρ. Καραβέλας, 13 Γερμανοί από τη μητρική εταιρεία, 14 πρώην στελέχη του ΟΤΕ, χρηματιστές, τραπεζίτες και ο άλλοτε “στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος.

    Η δίκη οδεύει προς το τέλος της την ώρα που αναμένεται η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, οι αλλαγές του οποίου θα επηρεάσουν και αυτή την υπόθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απολογία Τσουκάτου για Siemens: Τα δισεκατομμύρια των ιδιωτικών χορηγιών και οι βολές σε Σημίτη-Παπανδρέου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καπνός» ο Όσβαλντ: Πώς «πέταξε» ο άνθρωπος που ήξερε για τις μίζες σε Siemens και εξοπλιστικά



    ΣΧΟΛΙΑ