• Big Story

    Ανήκουστο… Προωθούν φόρο 2 ευρώ, για κάθε ανάληψη από το ΑΤΜ των 420 ευρώ


    Φόρο δύο ευρώ για κάθε εβδομαδιαία ανάληψη 420 ευρώ προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση επεκτείνοντας, με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση μάλιστα, τη σκέψη για επιβολή φόρου επί των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία πάντως δεν είχε γίνει δεκτή από τους δανειστές ως ισοδύναμο. Τώρα η κυβέρνηση επανέρχεται και μάλιστα μελετά να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των συναλλασσομένων με τις τράπεζες. Όπως ενημέρωσαν μόλις χθες την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβολή φόρου αντίστοιχου με πέντε τοις χιλίοις στις εγχρήματες συναλλαγές, σε γκισέ και ΑΤΜ, δηλαδή και σε απλές αναλήψεις από λογαριασμούς όπου κατατίθενται συντάξεις και μισθοί ενώ χαμηλότερη θα είναι, πιθανώς ένα με δύο τις χιλίοις, η  επιβάρυνση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Στο επίχειρημα ότι υπάρχουν αδικίες μεγάλης έκτασης αφού η επιβάρυνση θα είναι  πολλαπλή για το ίδιο ποσό, για παράδειγμα, όταν κατατίθεται από τον εργοδότη και όταν γίνεται ανάληψη από τον εργαζόμενο,  η απάντηση ήταν ότι δεν εξετάζεται καμία εξαίρεση. Ακόμη και όταν γίνεται μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό του ίδιου καταθέτη, ακόμη και αν η συναλλαγή γίνεται για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή κάποιου άλλου φόρου.

    Η αλυσίδα της επιβάρυνσης μπορεί να επιμηκύνεται καθώς ενδεικτικά το ποσό που καταβάλλεται για την πληρωμή ενός προμηθευτή, μπορεί να φορολογηθεί στη συνέχεια κατά την ανάληψη αυτού του ποσού για την πληρωμή άλλων προμηθευτών, την πληρωμή μισθοδοσίας υπαλλήλων, την πληρωμή πελατών, φόρων, και το χαράτσι να υπολογίζεται κάθε φορά.

    Με τον τρόπο αυτό, επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλης αξίας θα υποστούν μια ακόμη σημαντική επιβάρυνση, πέραν αυτής που υφίστανται λόγω capital controls, αλλά και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους με μικρά περιθώρια κέρδους λόγω των προϊόντων που εμπορεύονται, όπως τα πρατήρια καυσίμων.

    Η κυβέρνηση επαναφέρει μια πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι στα τέλη του 2015 – ήταν και παλαιότερη πρόταση Βαρουφάκη – και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερο κόστος για ιδιώτες επιχειρήσεις. Η πιο πρόσφατη «επαναφορά» της ιδέας αφορούσε την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό π.χ. τα 1.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να βρει πόρους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Εύλογα η αγορά είχε αντιδράσει τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ένα πρόσθετο κίνητρο για πολλές επιχειρήσεις να κινηθούν εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όταν έχουν αυτή τη δυνατότητα, κάτι που έχει γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να παρακάμψουν τους περιορισμούς των capital controls.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι ημερησίως ανέρχονται σε 960 εκατ. ευρώ περίπου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ