• Big Story

    Αλαφούζος vs Μαρινάκης: O πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει!

    • NewsRoom


    Πριν από 44 χρόνια, το 1972, ο πόλεμος μεταξύ Πρασιναϊκών και Κοκκιναϊκών στην ταινία “Η Ρένα είναι Οφσάιντ” είχε ως “μήλον της έριδος” τον Χούλιο, άσσο των γηπέδων και υποτιθέμενο γιο της αείμνηστης Ρένας Βλαχοπούλου. Εν έτη 2016, Αλαφούζος και Μαρινάκης κερδίζουν έκαστος από μία άδεια, για να έχει ο καθένας το δικό του κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Ο νέος πόλεμος Πρασιναϊκού- Κοκκιναϊκού μόλις ξεκίνησε.

    Ο πρώτος “χτύπησε” τη νούμερο 1 άδεια και ξεμπέρδεψε νωρίς, δίνοντας στο ελληνικό δημόσιο 43,6 εκατ. ευρώ. Στο ακριβώς αντίθετο άκρο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε μέσω της εταιρείας του, της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, 73,9 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την τελευταία άδεια. Περίμενε να πει την τελευταία λέξη, διαψεύδοντας όσους επί μέρες διαβεβαίωναν ότι το αφεντικό του Ολυμπιακού θα ήταν ο πρώτος καναλάρχης της νέας εποχής. Και σημειολογικά να το δει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι οι δυο τους, με τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στη φαρέτρα τους, θα συνεχίσουν να κονταροχτυπιούνται.

    festival46

    Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

    Η έχθρα μεταξύ τους δεν είναι νέα υπόθεση. Σε καμία περίπτωση. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από καιρό.

    Ο Αλαφούζος τον Σεπτέμβρη του 2012 γίνεται και επίσημα πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσω της τότε Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Αγοράζει στην ομάδα το δικό της προπονητικό κέντρο, κάνει και κάτι τηλεμαραθωνίους μπας και φτιάξουν τη Λεωφόρο. Ίσως τώρα μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά ποιος ξέρει; Σε όλο αυτό τον πανικό, πρέπει και οφείλει να “χτυπήσει” το αντίπαλον δέος, τον Μαρινάκη. Και οι δύο έχουν τη βάση τους στα νότια προάστια. Πολλά τα κοινά σημεία, παράλληλοι δρόμοι.

    Τον Μαρινάκη τον γνώρισε ο πολύς κόσμος το 2010, οπότε και εξαγόρασε από τον Σωκράτη Κόκκαλη την πελιοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Έναν Σωκράτη Κόκκαλη, που είχε επίσης να πολεμήσει τον ίδιο Αλαφούζο, ο οποίος το 2003 καταδικάστηκε από το Πολιτικό Εφετείο Πειραιά, γιατί δημοσίευε το 2001 μέσα από την εφημερίδα “Καθημερινή”, που ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου, 154 ψευδή και συκοφαντικά άρθρα κατά του Σωκράτη Κόκκαλη. Το θέμα έληξε με αποζημίωση 315.000 ευρώ στον Κόκκαλη και μία τύπου δημόσια συγνώμη- δημοσίευση της απόφασης στην ουσία- στην “Καθημερινή”. Δε βαριέσαι; Ποιός υπολογίζει πλέον το “scripta manent” (η λατική παροιμία Verba volant, scripta manent, μεταφράζεται ως “τα λόγια πέφτουν, τα γραπτά μένουν”);

    Γιάννης Αλαφούζος
    Γιάννης Αλαφούζος

    Τον Αλαφούζο πολλοί τον έχουν κατηγορήσει ότι δεν είναι και ο πιο ανοιχτοχέρης. Θες οι παίχτες που έχει πάρει τόσα χρόνια, θες ο νυν προπονητής, η αλήθεια είναι ότι δε βάζει εύκολα το χέρι στην τσέπη. Λίγα και μετρημένα για το γήπεδο. Και τα αποτελέσματα φάνηκαν: ένα Κύπελλο, 2η θέση στο πρωτάθλημα και στις 64 του Europa League. That’ s it! Τα υπόλοιπα μέσω ΣΚΑΪ κυρίως με παπαγαλάκια- δημοσιογράφους πρόθυμους να κράζουν νυχθημερόν χωρίς έλεος, χωρίς ντροπή και κυρίως χωρίς προσωπική ευθύνη κάθε τι αντιδρά στον Πρόεδρο. Ο πόλεμος είναι σκληρός. Μέσω του ΣΚΑΪ ο Αλαφούζος εξαπολύει με κάθε ευκαιρία κάθε είδους κατηγορία- άλλοτε υπονοώντας και άλλοτε ξεκάθαρα- για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Ο 49χρονος εφοπλιστής όμως μόνο τυχαίος δεν είναι. Πρόεδρος του Ολυμπιακού, έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της  Super League, καθώς και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Τα ξέρει όλα εκ των έσω. Πολλά ακούγονται, ακόμα περισσότερα συμβαίνουν και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο εφοπλιστής, παλιά καραβάνα ξέρει πώς να κινεί τα νήματα. Γνωρίζει το τρίπτυχο της επιτυχίας: χρήμα- ποδόσφαιρο- πολιτική. Μονόδρομος η απόλυτη κυριαρχία.

    Το πρώτο, το χρήμα, το έχει. Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας εξάλλου. Ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως, με τη βρετανική έκδοση Lloyd’s List “Power 100” να τον κατατάσσει στο νούμερο 65 της λίστας με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, το 2015. Σίγουρα δεν είναι τυχαίος, ούτε “φτιάχτηκε” από τον Ολυμπιακό (ποδόσφαιρο, δεύτερο check και αυτό). Και τέλος πολιτική.

    ευαγγελος μαρινακης
    Ευάγγελος Μαρινάκης

    Ξεκινά χαμηλά από τον Δήμο Πειραιά, όπου εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος- έτσι απλά επειδή δε θέλει ακόμα να λάβει κεντρική εξουσία- με το συνδυασμό του νυν δημάρχου Μώραλη, το 2014. Έκτοτε, βάζει δικά του χρήματα και αρχίζει να χτίζει πλατείες και πάρκα στην πόλη. Αυτοκρατορία. Ερωτηθείς δήλωσε ότι δεν φοβάται την πολιτική γιατί δεν έχει “παρε δώσε” με το κράτος. Ίσως να είναι και έτσι, μόνο αυτός ξέρει.

    Στον αθλητισμό μπαίνει δυναμικά, γίνεται ο “Βαγγέλας”, ο Πρόεδρος, που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Και έτσι είναι. Μπαίνει στην ομάδα, φροντίζει να δημιουργήσει λαό, να αναθρέψει τις επόμενες γενιές. Και κάπως έτσι μεγαλώνει το …στρατό του.

    mpala-podosfairoΚάπου εδώ ξεκινά το πανηγύρι

    Κι όμως Αλαφούζος – Μαρινάκης δεν είχαν πάντα πόλεμο. Το αντίθετο μάλιστα. Ήταν και “συμπαίχτες” στη σκακιέρα του ΣΚΑΪ, καθώς και ο Μαρινάκης υπήρξε μέτοχος του καναλιού, από όπου αποχώρησε, πουλώντας το μερίδιό του έναντι 5,1 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς ποτέ δεν συμπαθιούνταν ιδιαίτερα αλλά μπρος στο χρήμα τι ‘ναι η ευγενής άμιλλα; Ο πόλεμος των δύο γενικεύεται όταν τότε ως μέτοχοι -αμφότεροι- του ΣΚΑΪ, δεν φαίνεται να χαίρουν της αντικειμενικότητας του καναλιού. Με απλά λόγια, σε ένα ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο (σημειωτέον ότι η παραγωγή άνηκε στο ίδιο το κανάλι), προβάλλονται ιδιαίτερα οι επονομαζόμενες παράγκες. Μαζί με αυτό και οι ήττες του Ολυμπιακού, παρά οι νίκες του. Ο Μαρινάκης αντιδρά ως όφειλε και “χτυπά” τον Αλαφούζο μέσω της εφημερίδας “Metro”.

    Ένα δημοσίευμα καθόλου κολακευτικό για τον πρόεδρο των Πράσινων αρκεί για να έρθει η οριστική ρήξη τον Φεβρουάριο του 2011. “Πρωταγωνιστής”, ο Τζιμπρίλ Σισέ, παίκτης του Παναθηναϊκού τότε, ο οποίος στις 19 Φεβρουαρίου, στο ντέρμπι των αιωνίων, γίνεται …κόκκινο πανί για τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Σεξιστικά σχόλια, τα μεγάφωνα στο Καραϊσκάκη να ηχούν ό,τι πιο ρατσιστικό και ο Πρόεδρος Βαγγέλης να δηλώνει ευθαρσώς το περίφημο “σήμερα διδάξαμε ήθος”.

    Την επομένη ο Αλαφούζος επιτίθεται ευθέως πλέον στον αντίπαλο και ο Μαρινάκης λίγες μέρες αργότερα, πουλάει τις μετοχές του και αποχωρεί από το κανάλι. Απλά, επειδή μπορεί.

    Σήμερα, μία πενταετία περίπου μετά, ο Μαρινάκης δε χρειάζεται μετοχές σε κανέναν ΣΚΑΪ, σε κανένα κανάλι άλλου ιδιοκτήτη. Έχει μία τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και μπορεί να χτυπήσει επί ίσοις όροις τον Αλαφούζο. ‘Οχι ότι μέχρι τώρα δε μπορούσε, απλά πλέον όλα φέρουν και την υπογραφή της νομιμότητας.

    Έχει ήδη χτίσει την αυτοκρατορία του, έχει έτοιμη τη στρατιά του, το μονο που απομένει είναι να πείσει και τους τελευταίους αντιφροντούντες. Μη φοβού, τον έχει τον τρόπο του ο Πρόεδρος. Τον έδειξε εξάλλου και με την πλειοδοσία στην τέταρτη άδεια.

    Και ο Αλαφούζος; Θα μείνει με τους παλιούς, οριακά γραφικούς του, γνώριμους να εξαπολύει επιθέσεις και να μιλά για πέναλτι και στημένα πρωταθλήματα σε ένα παιχνίδι όχι χρημάτων τελικά αλλά καθαρής, αιμοσταγούς και αδηφάγας εξουσίας;

    Σίγουρα όχι. Εύχομαι όχι. Γιατί αυτός ο πόλεμος δε μπορεί να λήξει έτσι άδοξα. Όχι τώρα. Όχι πλέον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/prosfores-ta-posa-ke-taktikes/71159

     



    ΣΧΟΛΙΑ