• Big Story

    Αυτό είναι το νέο δίδυμο στην ηγεσία της Τράπεζας Αττικής

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Δύο πρόσωπα από το παρελθόν, εκ των οποίων το ένα έχει δράση και υπό την παρούσα κυβέρνηση, επελέγησαν για τη διοίκηση της Τράπεζας ΑττικήςΟ Γεράσιμος Σαπουντζόγλου εξελέγη στη θέση του προέδρου, με τελευταία του δημόσια παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο της Proton Bank επί εποχής Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    Ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με μακρά θητεία στα κοινά – υπουργός σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ επίσης επί ΠΑΣΟΚ αλλά του Γιώργου Παπανδρέου, σφόδρα μνημονιακός αρχικώς, και σφόδρα αντιμνημονιακός στη συνέχεια, πρόεδρος του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank.

    Χθες το πρωί συνεδρίασε το δ.σ. της τράπεζας και αποφάσισε αλλαγές με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Attica Bank έναντι του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος. To δ.σ. ενέκρινε τη νέα διοίκηση ενώ η μέχρι τώρα πρόεδρος Άννα Πουσκούρη, επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος.

    Η αναβολή της προχθεσινής γενικής συνέλευσης και η ολιγωρία για μήνες στην συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ελέγχου που διενήργησαν οι εποπτικές αρχές, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΤτΕ, η οποία απαίτησε άμεσες κινήσεις.

    Ως βασικός μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ σε συννενόηση με την κυβέρνηση πρότειναν τους Μάκη Σαπουντζόγλου και Τάκη Ρουμελιώτη. Η νέα διοίκηση πάντως δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από την ΤτΕ, η οποία θα εξετάσει το λεγόμενο fit and proper, αν δηλαδή είναι ικανά και κατάλληλα τα συγκεκριμένα πρόσωπα για τη θέση τους σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και την τραπεζική και εποπτική πρακτική, και κατ΄αναλογία με τα ισχύοντα για τις συστημικές τράπεζες.

    H επιλογή του Μάκη Σαπουντζόγλου, επίκουρου καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών  και πρώην αντιπρόεδρου της Ιονικής Τράπεζας, ήταν η πρώτη έκπληξη αφού ήταν εκ των βασικών μελών του δ.σ. της Proton Bank, από την απόκτησή της από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    Προερχόμενος από το λεγόμενο παλαιό ΠΑΣΟΚ και στενός φίλος της Λούκας Κατσέλη, ο Σαπουντζόγλου αποπέμφθηκε από το δ.σ. της Proton όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και έκτοτε διατηρεί χαμηλό δημόσιο προφίλ.

    Αντιθέτως, ο Τάκης Ρουμελιώτης δεν διατήρησε ποτέ χαμηλό προφίλ, επιδιώκοντας την συμμετοχή του σε δημόσιες θέσεις ακόμη και μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά όταν ως υπουργός Οικονομικών παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν εντόπισε το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

    Η στενή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, του επέτρεψε να αποφύγει το Ειδικό Δικαστήριο αφού ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ του διασφάλισε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές του 1989 και άρα ασυλία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τον διόρισε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ενώ τον πρότεινε ανάμεσα στους πιθανούς αντικαταστάτες του στην πρωθυπουργία λίγο πριν παραιτηθεί στις αρχές του 2013.

    Ο Τάκης Ρουμελιώτης τότε υποστήριζε με πάθος το μνημόνιο, και «μεταμελήθηκε» στην πορεία συμμετέχοντας σε επιτροπές της Ζωής Κωνσταντοπούλου και διατυπώνοντας καταγγελίες για χρηματισμό δημοσιογράφων από το ΔΝΤ.

    Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον  Ιανουάριο του 2015 και παρά τις προσπάθειες να αναλάβει τη διοίκηση κάποιας τράπεζας, τελικώς ανέλαβε τη θέση του προέδρου στο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αποχώρησε προ διμήνου για να αφοσιωθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στην υπόθεση της ένταξης της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων».

    Η κόντρα της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εξυγίανση της Τρ. Αττικής, «ανέδειξε» εκ νέου τον Τάκη Ρουμελιώτη και επανέφερε στο προσκήνιο τον Μάκη Σαπουντζόγλου.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον έλεγχο της τράπεζας. Έχοντας κατανοήσει – με καθυστέρηση – ότι δεν έχει παρέμβαση στις συστημικές τράπεζες, επιχειρεί να διατηρήσει το status quo στην Αττικής, όπου ο κοινός έλεγχος του SSM και της ΤτΕ έφερε στο προσκήνιο καραμπινάτες παρατυπίες, οι οποίες μάλιστα συνεχίστηκαν και μετά τις αυστηρές παρατηρήσεις που έγιναν.

    Ο πόλεμος των παρασκηνίων σχετικά με την επιλογή προσώπων για τη στελέχωση της νέας διοίκησης της τράπεζας, οδήγησε από αναβολή σε αναβολή τις σχετικές αποφάσεις.

    Η χθεσινή εκλογή της νέας διοίκησης είναι ένα ακόμη επεισόδιο, τη στιγμή που βασική εκκρεμότητα για την τράπεζα είναι η ανάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, σε εξειδικευμένη εταιρεία, σε συνδυασμό με την κάλυψη ποσού περίπου 70 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

    Σημειώνεται ότι οι εποπτικές αρχές έχουν καλέσει την τράπεζα να συμμορφωθεί άμεσα, στις υποδείξεις από την ΤτΕ και τον SSM, κάνοντας αναφορά ακόμη και στον νέο ευρωπαϊκό νόμο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Μπορεί η Τρ. Αττικής να μην είναι, όπως οι συστημικές τράπεζες, στην άμεση εποπτεία του SSM της ΕΚΤ, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή αν κρίνουν ότι μια αναταραχή μπορεί να συνιστά συστημικό κίνδυνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ellinas-i-xenos-o-neos-proedros-tis-ethnikis-trapezas/72397



    ΣΧΟΛΙΑ