• AUTO

    Παγκόσμιο Αυτοκίνητο 2022: Hyundai IONIQ 5

    Hyundai IONIQ 5


    Το αμιγώς ηλεκτρικό IONIQ 5 κατέκτησε την κορυφή των World Car Awards στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

    Το Hyundai IONIQ 5 ξεχώρισε στα World Car Awards 2022, με το αμιγώς ηλεκτρικό crossover να ανακηρύσσεται World Car of the Year, World Electric Vehicle of the Year και World Car Design of the Year.

    Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης (NYIAS). Το IONIQ 5 βραβεύτηκε από μια κριτική επιτροπή 102 δημοσιογράφων του ειδικού τύπου από 33 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Το καινοτόμο ηλεκτρικό όχημα (BEV), το οποίο έχει ήδη κατακτήσει πολλές διεθνείς διακρίσεις, διαγωνίσθηκε με 27 ανταγωνιστικά μοντέλα που κυκλοφόρησαν το 2021.

    Το IONIQ 5 είναι το πρώτο μοντέλο της αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα μάρκας IONIQ. Εκμεταλλεύεται πλήρως την προσαρμοσμένη Electric-Global Modular Platform (E-GMP) για να προσφέρει δυνατότητες εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης 800 V για φόρτιση 10% έως 80% σε μόλις 18 λεπτά και εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό.

    Όταν είναι εξοπλισμένο με κίνηση στους δύο τροχούς (2WD) και μπαταρία έως 74 kWh, η μέγιστη αυτονομία οδήγησης με μία μόνο φόρτιση θα είναι 480 χλμ. σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

    Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν την τεχνολογία Vehicle-to-Load (V2L), προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού προσφέροντας την απόλυτη εμπειρία στο αυτοκίνητο.

    «Είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή η κατάκτηση αυτών των σημαντικών βραβείων, τα οποία αναγνωρίζουν το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά όλων των ανθρώπων και των συνεργατών μας στην Hyundai Motor Company.

    Το όραμά μας είναι να επιτύχουμε την «Πρόοδο για την Ανθρωπότητα» και αυτή η διάκριση θα ενδυναμώσει τη δέσμευσή μας να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Jaehoon Chang, President & CEO της Hyundai Motor Company.

    Η Hyundai σχεδιάζει να παρουσιάσει 17 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων της πολυτελούς μάρκας Genesis και στοχεύει να αυξήσει τις ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σε 1,87 εκατομμύρια μονάδες έως το 2030.

    Το IONIQ 5 προαναγγέλλει μια νέα εποχή στο σχεδιασμό της Hyundai, που ορίζεται από αυτό που οι σχεδιαστές της μάρκας αποκαλούν «Parametric Dynamics».

    Το μοναδικό εξωτερικό στυλ του crossover χαρακτηρίζεται από καθαρές, αιχμηρές γραμμές που μεταδίδουν τη δυναμική παρουσία του στο δρόμο και τους χαρακτηριστικούς προβολείς LED «Parametric Pixel» καθώς και τα πίσω φώτα που αφήνουν μια έντονη εντύπωση.

    Από την έναρξη της κυκλοφορίας, το IONIQ 5 έχει κατακτήσει πολλές σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς, το Αυτοκίνητο της Χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Αυτοκίνητο της Χρονιάς από το Auto Express και το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς του Auto Bild.

    Το μοντέλο κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στα βραβεία Best Cars of the Year 2021/2022.

    Για «Παγκόσμιο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς», η κριτική επιτροπή επέλεξε το IONIQ 5 από μια αρχική λίστα 11 οχημάτων και στη συνέχεια μεταξύ τριών φιναλίστ.

    Για να διαγωνισθούν σε αυτή την κατηγορία, τα οχήματα πρέπει να κινούνται αποκλειστικά από έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες, να παράγονται τουλάχιστον 5.000 μονάδες ετησίως και να πωλούνται σε τουλάχιστον δύο μεγάλες αγορές και δύο ηπείρους στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 – 30 Μαρτίου 2022.

    Παράλληλα, για το «Παγκόσμιο Βραβείο Αυτοκινητιστικής Σχεδίασης της Χρονιάς», η ομάδα έξι (6) ειδικών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ επέλεξε το IONIQ 5 ανάμεσα στους υποψήφιους που διαγωνίστηκαν. Η επιτροπή εξέτασε κάθε όχημα με βάση το στυλ και την καινοτομία που ξεπερνά τα καθιερωμένα όρια.

    Διαβάστε επίσης:

    MAZDA CX-30: Ανανέωση στα σημεία!

    Δοκιμές σε άμμο και χιόνι με ηλεκτρικό σκούτερ!

    Honda: Επενδύει 58 δις ευρώ στην ηλεκτροκίνηση!



    ΣΧΟΛΙΑ