• AUTO

    Κινούμαι ηλεκτρικά: Στις 24/8 ανοίγει η πλατφόρμα!


    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκαν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προώθησης της Ηλεκτροκίνησης

    Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στελέχη του Υπουργείου με επικεφαλής τη γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου έδωσαν στη δημοσιότητα χρηστικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

    Το πρόγραμμα διαθέτει πόρους 100 εκ. ευρώ και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «αν χρειαστούν περισσότερα θα έχουμε». Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Ταμείο Ρύπων και αφορούν μέχρι τις 31/12/2021. Μέσω αυτών θα επιδοτηθούν 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 12.500 ηλεκτρικά δίκυκλα συνολικά δηλαδή 27.500 ηλεκτρικά οχήματα. Το πρόγραμμα αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα υπάρξουν περαιτέρω πόροι αν χρειαστεί. Έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η στήριξη της ηλεκτροκίνησης. Ο νόμος έγινε ΦΕΚ και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 7/8 αναμένεται να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ. Ήδη η τάση στην αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι πολύ θετική. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ΚΥΑ να προβούν σε παραγγελία οχήματος και να κάνουν αίτηση για την επιδότηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 24/8.

    Ο πολίτης για να πάρει την επιδότηση που δικαιούται πρέπει να μπει στη σχετική ιστοσελίδα ypen.gr και να υποβάλλει αίτηση με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά αφού πρώτα έχει πάρει προσφορά για το όχημα που επιθυμεί. Τα χρήματα θα του δοθούν μετά την αγορά του οχήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει επιδότηση είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ προφανώς το όποιο ποσό επιδότησης, συμψηφίζεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη και ρυθμισμένες.

    Επιπλέον από Δευτέρα 3/8 θα υπάρχει τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών για ερωτήματα και μηχανισμός υποδοχής αιτήσεων επιδότησης.

    Ποσά επιδοτήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    Φυσικά πρόσωπα: 20% επί της ΛΤΠΦ έως 30χιλιάδες ευρώ. 15% έως 50.000 ΛΤΠΦ. 500 ευρώ ο έξυπνος οικιακός φορτιστής. Απόσυρση παλιού οχήματος (κυκλοφορία προ 2013) με κατοχή πριν το 2020 άλλα 1.000 ευρώ. Όχι απόσυρση για ποδήλατα. Ταξί 25% και έως 8000 ευρώ για τιμή έως 50.000 ΛΤΠΦ. Απαραίτητη η απόσυρση παλιού ταξί που δίνει άλλες 2.500 ευρώ. Συνολικά 10.500 ευρώ για ταξί.

    Νομικά πρόσωπα: 15% επί της ΛΤΠΦ με μέγιστο όφελος 5500 ευρώ. Το ίδιο στα ελαφρά φορτηγά. Μέχρι 3 οχήματα όμως ή 6 σε νησιώτικο Δήμο. Ο κόφτης αυτός μπήκε για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θα αρθούν ίσως οι περιορισμοί στο μέλλον Προς ώρας μόνο μια αίτηση ανά ΑΦΜ.

    Δεν επιδοτείται κανένα μεταχειρισμένο όχημα και καμιά μετατροπή. Επιδοτούνται μόνο οι έξυπνοι οικιακοί φορτιστές. Στη σχετική ιστοσελίδα θα υπάρχει FAQ (συχνές ερωτήσεις απαντήσεις). Ο πολίτης θα χρησιμοποιεί για την αίτηση του κωδικούς taxisnet. Από τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση, θα έχει 6 μήνες περιθώριο για να ολοκληρώσει την αγορά, αυτό το διάστημα το ποσό που του αναλογεί θα παραμένει δεσμευμένο. Η σειρά προτεραιότητας δημιουργείται απ’ την ημερομηνία αίτησης. Δεν επιτρέπεται η εκχώρηση επιδότησης. Από τη στιγμή που αγόρασε με επιδότηση το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ο πολίτης ή το νομικό πρόσωπο, υποχρεούται να το κρατήσει 3 χρόνια στην κατοχή του. Τέλος όσον αφορά την τιμή της kwh στους ταχυφορτιστές,  στο υπουργείο πιστεύουν πως ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα διαμορφώσει τις τιμές.

    Η επιδότηση στα ποδήλατα μπορεί να φτάσει τα 800 ευρώ και άλλα 500 ευρώ λόγω πολύτεκνου σύνολο 1.300 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ