• AUTO

    Γιατί έκανε ρεκόρ πωλήσεων η αγορά αυτοκινήτου;


    Με άνοδο 68% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 πουλήθηκαν 13.877 οχήματα. Είχαμε να δούμε τέτοια νούμερα από τον Ιούνιο του 2010.

    Αναμενόμενο ήταν για τους γνώστες της αγοράς το ρεκόρ πωλήσεων 11ετίας, όλα δείχνουν πως η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Η αύξηση στις πωλήσεις τον Ιούνιο οφείλεται κυρίως στην άνοδο των λιανικών πωλήσεων καθώς οι εταιρικές παραμένουν στα φυσιολογικά επίπεδα ενώ οι πωλήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχουν πλέον ολοκληρωθεί καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.  Συνολικά από την αρχή του χρόνου οι εταιρικές πωλήσεις είναι το 52% ήτοι (30.487) σε σύνολο 58.364 νέων αυτοκινήτων.

    Οι λιανικές πωλήσεις ανέβηκαν για τρεις λόγους:

    Α) Αποφυγή των ΜΜΜ λόγω πανδημίας

    Β) Ανελαστική ανάγκη λόγω παλαιότητας οχήματος

    Γ) Πληθώρα εξαιρετικών επιλογών

    Είναι γεγονός πως πολλοί αποφάσισαν να μην παίρνουν τα ΜΜΜ λόγω πανδημίας. Έτσι στράφηκαν ανάλογα τα οικονομικά τους στην απόκτηση ΙΧ καινούργιου ή μεταχειρισμένου. Γι’ αυτό η κίνηση στους δρόμους είναι τόσο αυξημένη (15%) λες και πλησιάζουν Χριστούγεννα. «Το αυτοκίνητό μου συμπεριφέρεται σαν έφηβος, συνέχεια ζητάει λεφτά και ποτέ δεν κάνει αυτό που θέλω». Μια φράση που αντικατοπτρίζει πλήρως το τι συμβαίνει με αυτοκίνητα εφηβικής ηλικίας. Είναι ξεκάθαρο πως στην καραντίνα πολλοί χρήστες έβαλαν κάτω μολύβι και χαρτί και συνειδητοποίησαν πως τους συμφέρει καλύτερα να ξοδέψουν στην αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου από τη συντήρηση ενός παλιού. Τέλος η αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο καθώς εξηλεκτρίζετε προσφέρει πληθώρα επιλογών για όλα τα βαλάντια. Μάλιστα οι τάσεις του αγοραστικού κοινού είναι υβριδικά, επαναφορτιζόμενα τα οποία καταγράφουν άνοδο 13% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα η βενζίνη πέφτει ως επιλογή (-4,5%) και το πετρέλαιο ακόμη περισσότερο (-8,9%).

    Στις πωλήσεις  του Ιουνίου η Toyota παρέμεινε πρώτη με 1361 και ακολουθούν: Hyundai 1.288, Peugeot 1.263, Volkswagen 1.214, Opel 930, Kia 880, Suzuki 764, Nissan 658, Fiat 584, Renault 577 ταξινομήσεις. Στην αγορά υπάρχουν δυο ειδών πωλήσεις: Ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων αλλά και παραγγελιών. Όταν κάποιος θέλει συγκεκριμένη έκδοση και εξτρά πολλές φορές αναγκάζεται να περιμένει αρκετά καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή που οφείλεται στην έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ). Αρκετές παραγγελίες λοιπόν παίρνουν παράδοση για τους πρώτους μήνες του 2022.

    Εδώ αν θέλετε μπορείτε να ακούσετε όσα συζητήσαμε σχετικά με το διευθυντή του ΣΕΑΑ, Δημήτρη Πάτσιο στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής εκπομπής Alpha Speed, στον Α989.

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος Θεοχαράκη: Παύση πληρωμών στους μη εμβολιασμένους -Τι λέει η εταιρεία στο mononews (Δείτε την επιστολή)

    Jeep: Το νέο εξηλεκτρισμένο Jeep Grand Cherokee 4xe



    ΣΧΟΛΙΑ