• AUTO

    F1 Ισπανία: Κατοστάρισε ο Χάμιλτον!

    2021 Spanish Grand Prix, Saturday – LAT Images


    Ο πρωταθλητής έφτασε τις 100 pole, δίπλα του αύριο εκκινεί ο μεγάλος του αντίπαλος Μαξ Φερστάπεν (ΕΡΤ, Cosmote 16:00).

    Θυμάμαι την πρώτη pole του Χάμιλτον στον Καναδά το 2007. Μετέδιδα τότε τους αγώνες για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha. Ο Βρετανός πήγαινε για πρώτη φορά στη ζωή του στον Καναδά, έβλεπε για πρώτη φορά την πίστα, οδηγούσε για πρώτη φορά εκεί. Πήρε pole, νίκη και ταχύτερο γύρο. Μάλιστα στις κατατακτήριες δοκιμές είχε ρίξει μισό δευτερόλεπτο στον δεύτερο, που ήταν ο έτερος οδηγός της McLaren Mercedes: Ο πολύς Φερνάντο Αλόνσο, δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής τα προηγούμενα χρόνια, μόλις είχε εκθρονίσει το Σουμάχερ και είχε πάει στη McLaren με τις ευλογίες της Banco Santander για να συνεχίσει το σερί των τίτλων. Ένα εξαιρετικό σχέδιο που κατέστρεψε ο νεαρός άσημος Χάμιλτον, οδηγώντας!

    Η πίστα της Βαρκελώνης δεν έχει μυστικά από ομάδες και οδηγούς, καθότι είναι ένας από τους πιο συνήθεις προορισμούς για δοκιμές εξέλιξης. Εξ’ ου και η σημερινή μάχη με το χρονόμετρο έφερε στην πρώτη δεκάδα πέντε ομάδες, κάτι που μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί εκ των προτέρων: Mercedes, Red Bull, McLaren, Ferrari, Alpine.

    Είναι ξεκάθαρο πως ο Τσουνότα όπως και οι Μαζεπίν, Λατίφι δεν ανήκουν στην F1

    To Q1 ήταν μια ακόμη απογοήτευση για τους Τσουνότα και Ράικονεν. Ο Φινλανδός πρωταθλητής αδιαφορεί τόσο προκλητικά που πλέον τον περνάει και ο Τζιοβινάζι. Ο Τσουνότα σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στη F1, είναι μια ακόμη λάθος επιλογή του Χέλμουτ Μάρκο και απορίας άξιο είναι για πόσο καιρό ακόμη θα τον στηρίζει η Honda. Το σίγουρο είναι πως στην ακαδημία της Red Bull υπάρχουν ξεχωριστά ταλέντα ενώ ακόμη και ο Άλμπον που έφυγε πέρυσι ως μέτριος, πολύ καλύτερα θα τα πήγαινε. Ο Ράσελ για μια ακόμη φορά υπερέβαλλε εαυτό βάζοντας τη Williams στο Q2 ενώ οι χρόνοι των Μαζεπίν, Λατίφι δεικνύουν πως δεν ανήκουν στη F1.

    Στo Q2 ο Φερστάπεν έσπασε το φράγμα του 1:17 δεικνύοντας την δυναμική της Red Bull. Η χρήσης της μαλακής γόμας ήταν καθολική πλην του Τζιοβινάτσι με την Alfa Romeo. Καθότι οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές μ’ αυτή του οδοστρώματος να φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου ήταν ξεκάθαρο πως δεν είχε αξία να προσπαθήσεις να περάσεις στο Q3 με τη μέση γόμα και να βγάλεις τον αγώνα με μια αλλαγή. Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο οι δυο Aston Martin και οι Γκασλί, Τζιοβινάτσι, Ράσελ οι οποίοι σε αντίθεση με τους teammate τους είχαν περάσει στο Q2. Ήταν φανερό πως ο Πέρεζ δεν αισθάνονταν άνετα στη Red Bull και δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να πατήσει όπως ήθελε στις γρήγορες καμπές.

    Ο Μεξικάνος ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο το Q3, κάνοντας τετακέ στη στροφή 13. Αυτό του στέρησε την πρώτη του προσπάθεια και τη δυνατότητα να εξασφαλίσει από την αρχή έναν καλό χρόνο. Η πρώτη προσπάθεια όλων ήταν ταχύτερη καθώς μετά δυνάμωσαν οι ριπές ανέμου με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να βελτιώσουν οι τρεις πρώτοι. Ο Χάμιλτον με χρόνο 1:16.741 πήρε την 100στη pole στην καριέρα του. Πέρυσι είχε σημειώσει 1.15.5 μιλάμε όμως για άλλα μονοθέσια, άλλα λάστιχα και ελαφρώς διαφοροποιημένη (στη στροφή 10) διαδρομή.

    Ο Βρετανός ήταν συγκινημένος μετά και μιλώντας στον Πέντρο ντε λα Ρόσα στη μικτή ζώνη τόνισε: «Έκανα μερικές αλλαγές πριν τις δοκιμές προσπαθώντας να βελτιώσω το μονοθέσιο. Ενείχαν ρίσκο καθώς δεν θα αλλάξουν ενόψει αγώνα. Ο γύρος μου δεν ήταν ιδανικός, δεν μπορώ να πιστέψω ότι φτάσαμε στις 100 pole».

    Από την πλευρά του ο μεγάλος αντίπαλος του Χάμιλτον στη μάχη του πρωταθλήματος Μαξ Φερστάπεν τόνισε: « Οι γύροι μου ήταν καλοί, φυσούσε περισσότερο στο δεύτερο. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να τους κερδίσουμε, είμαι ικανοποιημένος με τη δεύτερη θέση. Πρέπει να εκκινήσω καλά, έχω ταχύτητα θα είναι καλός ο αγώνας για μας». Η διαφορά στην οποία κρίθηκε η pole είναι στα 36 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τη στιγμή που μέτραγε ο Σαρλ Λεκλέρκ έκανε το ταχύτερο πέρασμα και έφερε τη Ferrari του στην 4 η θέση δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στους τιφόζι. Είναι κρίσιμο όμως για τους κόκκινους να εφαρμόσουν τη σωστή στρατηγική για να διατηρηθούν εκεί και να μην χάσουν πάλι έδαφος από τους Οκόν και Ρικιάρντο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ