• AUTO

    Έφυγε ο ιδρυτής της Red Bull, Dietrich Mateschitz!


    Η αθλητική οικογένεια είναι φτωχότερη καθώς πέθανε στα 78 του χρόνια ο βαθύπλουτος Αυστριακός.

    Το άκουσμα της είδησης του θανάτου του Dietrich Mateschitz (Ντήτριχ Μάτεζιτς) βρήκε τις ομάδες που ίδρυσε στη F1, Red Bull Racing και Alpha Tauri στην προσπάθεια των κατατακτήριων δοκιμών του Αμερικάνικου GP. Ο 78χρονος Αυστριακός που έχασε τη ζωή του μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο είχε στην κατοχή του ή χορηγούσε ομάδες ποδοσφαίρου (FC Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls, Red Bull Brasil, FC Liefering), ομάδες Rallycros (Peugeot-Hansen, EKS Audi Sport), ομάδες μοτοσυκλετών (Red Bull KTM Factory Racing, Red Bull KTM Tech 3, Red Bull KTM Ajo) ομάδες χόκεϊ επί πάγου ( EC Red Bull Salzburg, EHC Red Bull Munchen), ομάδα ιστιοπλοΐας (Red Bull Extreme Sailing Team), ομάδα σκέιτ (Red Bull Skate Team) και ομάδα σερφ (Red Bull Surfing Team).

    Η περιουσία του υπολογίζεται στα 22 δις ευρώ, διατηρούσε την 51η θέση στην σχετική λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους. Η προσωπική του ζωή ήταν καλά προφυλαγμένη. Ο Μάτεζιτς μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Παγκόσμιου Εμπορίου στη Βιέννη, εργάστηκε ως ειδικός μάρκετινγκ για διάφορες εταιρείες τη δεκαετία του 1970. Στα επαγγελματικά του ταξίδια στην Ασία, γνώρισε την αγορά των ενεργειακών και διεγερτικών ποτών, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν ακόμα εντελώς άγνωστα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Το 1984, μαζί με Ταϊλανδούς επιχειρηματίες, ίδρυσε τη Red Bull GmbH, στην οποία κατείχε το 49% των μετοχών. Μετά την τροποποίηση της συνταγής ενός ταϊλανδέζικου ενεργειακού ποτού και την ανάπτυξη μιας ιδέας μάρκετινγκ, η Red Bull εισήχθη στην αγορά το 1987. Το αφρώδες, ανθρακούχο, γλυκό ποτό έγινε ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς μετά από μια δύσκολη είσοδο στην αγορά.

    Ο όμιλος πέτυχε κύκλο εργασιών 7,8 δισ. ευρώ το 2021 και πούλησε 9,8 δισεκατομμύρια κουτάκια Red Bull παγκοσμίως. Ο επικεφαλής της ομάδας της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ, είπε σχετικά: “Είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Τι σπουδαίος άνθρωπος. Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες γι ‘αυτόν και όλα όσα έχει κάνει αυτά τα χρόνια, τόσοι πολλοί οδηγοί, τόσα πολλά μέλη της ομάδας, τόσοι πολλοί άνθρωποι του οφείλουν τόσα πολλά».

    Είναι πολύ πιθανό η Red Bull να κατακτήσει απόψε τον τίτλο των κατασκευαστών για 5η φορά στο Αμερικάνικο GP. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι πως θα επηρεάσει η απώλειά του την επένδυση δισεκατομμυρίων που έχει κάνει η Red Bull στον αθλητισμό και δη τον μηχανοκίνητο. Προφανώς υπάρχει η δομή για να εξυπηρετηθεί η εταιρεία, ποιος όμως θα δίνει την κατεύθυνση; Το κυριότερο, ποια θα είναι αυτή;

    Διαβάστε επίσης

    F1 Ώστιν: Ο Σάινθ στην pole!



    ΣΧΟΛΙΑ