• AUTO

    Δε φαντάζεστε τι κάνει το χασίς!


    Φυσικές ίνες, όπως το λινάρι και η κάνναβη, αποτελούν στοιχεία εξέλιξης για την Cupra και συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος.

    Η Cupra εφαρμόζοντας νέες ψηφιακές τεχνολογίες δημιούργησε μια σχεδιαστική φιλοσοφία όπου τα υλικά μεταμορφώνονται για να αποκτήσουν άλλη αξία, αποδεικνύοντας ότι η βιωσιμότητα και το συναίσθημα ενώνονται τέλεια για να γοητεύσουν τις νέες γενιές.

    Η νέα εποχή ηλεκτρικών μοντέλων απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση εσωτερικού και εξωτερικού σχεδιασμού, με στόχο τη βιωσιμότητα.

    Η ομάδα Color & Trim της CUPRA εργάζεται πάνω σε αυτό: «Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τους τυπικούς κώδικες υλικών αυτοκινήτων για να επικεντρωθούμε σε αυτό που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις προτιμήσεις των νέων γενιών, που εκτιμούν τα φυσικά στοιχεία, σέβονται το περιβάλλον και προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα δίνει την ευκαιρία να προσδιορίσουμε εκ νέου την αυθεντικότητα», λέει η Francesca Sangalli, επικεφαλής Color & Trim Concept & Strategy της CUPRA.

    «Πειραματιζόμαστε με φυσικά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνταν στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για παράδειγμα, φυσικές ίνες από λινάρι ή κάνναβη συνθέτουν εξαρτήματα που μέχρι τώρα φτιαχνόταν από ανθρακονήματα. Αυτά τα φυτά έχουν επίσης την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλη ποσότητα CO2, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξή τους είναι ευεργετική για το περιβάλλον. Η αντοχή των εξαρτημάτων που κατασκευάζουμε είναι συγκρίσιμη με το Kevlar ή με τα ανθρακονήματα», εξηγεί η σχεδιάστρια.

    Με παρόμοιο τρόπο, τα ανακυκλωμένα πλαστικά χρησιμοποιούνται επίσης αντισυμβατικά.

    «Δημιουργούμε εξαρτήματα για το εσωτερικό του αυτοκινήτου με προηγμένα ανακυκλωμένα πολυμερή χωρίς ποτέ να καλύπτουμε τη φυσική τους εμφάνιση, μορφοποιώντας εκ νέου το πλαστικό για να το κάνουμε όμορφο και βιώσιμο», λέει η Francesca.

    Ορισμένα εσωτερικά μέρη έχουν μεταμορφωθεί με την εισαγωγή μεταλλικών σωματιδίων που τους δίνουν ένα εντελώς νέο φινίρισμα. Ο παραμετρικός σχεδιασμός ήταν το κλειδί για αυτόν τον μετασχηματισμό, όπως και η τρισδιάστατη εκτύπωση.

    «Η ψηφιακή τεχνολογία μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε επιφάνειες που ζωντανεύουν στην αφή, δημιουργώντας μια αίσθηση κίνησης. Περάσαμε από το σχεδιασμό 2D σε 4D με τις νέες τεχνικές, πετυχαίνοντας δομές που έχουν γίνει πραγματικά εκθέματα» συμπληρώνει η Francesca.

    Τα υφάσματα παίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

    Στην ομάδα Color & Trim συνεχίζουν την πορεία που ξεκίνησαν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον χρησιμοποιώντας vegan δέρμα στο CUPRA Born.

    Το επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή της τεχνολογίας 3D επίπεδης πλέξης, στην οποία τα υφάσματα δημιουργούνται εξ ολοκλήρου στα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η σπατάλη.

    «Εκτός από τη δημιουργία ενός νέου, ελαφρού υλικού, δεν υπάρχει σπατάλη και μπορούμε να δημιουργήσουμε γραφικά μέσα στο ίδιο το υλικό με ένα μοναδικό αποτέλεσμα», λέει η Francesca, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι «η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, πρέπει επίσης να μειώσουμε το αποτύπωμα».

    Διαβάστε επίσης:

    Ράλι Μόντε Κάρλο: Με το δεξί ο Ogier!



    ΣΧΟΛΙΑ