• ΑΓΟΡΕΣ

    Xρηματιστήριο: Άντεξαν οι 550 μονάδες, πτώση 0,7% στην εβδομάδα


    Και πάλι με απώλειες, αλλά με μέτρο, είναι το μήνυμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κράτησε τις 550 μονάδες, που, όπως φαίνεται, αποτελεί βραχυχρόνια στήριξη, σημειώνοντας απώλειες ,92%, αλλά με χαμηλό τζίρο 58,7 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έγραψε απώλειες 0,7%.

    Ο λόγος της πτώσης συνδέεται απολύτως με το γεγονός ότι η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας και των χωρών που τη στηρίζουν δεν παίρνει απόφαση για την έκδοση ευρωομολόγου. Η διχογνωμία μεταξύ των κρατών μελών, αφήνοντας την παρέμβαση στην ΕΚΤ με μόλις 1,3 τρισ. ευρώ, όταν στις ΗΠΑ  η στήριξη της οικονομίας θα αγγίξει τα 6 τρισ. δολ., δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτοί που νοσούν και μάλιστα πολύ βαριά. Οι ελπίδες των αγορών είναι ότι μέσα στο επόμενο δεκαπνθήμερο θα βρεθεί κάποιου είδους συμβιβαστική λύση. Πάντως, η απόδοση της ελληνική δεκαετίας διατηρείται χαμηλά μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, με την απόδοση στο 1,54%.

    Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες την Παρασκευή πάνω από 4%, με την Alpha να υποχωρεί 6%, η Eurobank 5%  και η Πειραιώς 3,39%, ενώ η ΕΤΕ κινήθηκε ανοδικά, στο 1,11 ευρώ και κέρδη 0,9%.

    Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δεν ήταν αφημένη στην τύχη της. Κι αυτό, διότι υπήρξαν χαρτιά, στα οποία οι απώλειες περιορίστηκαν. Η ΕΧΑΕ, για παράδειγμα, έκλεισε με άνοδο πάνω από 3%, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της απελθούσας χρήσης την Δευτέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  τα μετρητά που έχει ο όμιλος στο ταμείο του, αποτελούν καταφύγιο για τους επενδυτές.

    Από εκεί και πέρα, ο περιορισμός των απωλειών στην ΕΥΔΑΠ, σε 0,30%, δείχνουν αντανακλαστικά και αφήνουν υποσχέσεις για την συνέχεια. Περιορισμός απωλειών, επίσης, και για την Μότορ Όιλ, που έκλεισε με πτώση λίγο πάνω από 1%. Κατά τα άλλα, οι πωλητές επέστρεψαν στην Aegean πιέζοντάς την κατά 9,5%, στα 4,19 ευρώ, την ΔΕΗ που υποχώρησε πάνω από 8%, στα 2,2 ευρώ, ενώ επιθετικότερες ήταν οι πωλήσεις στον ΟΤΕ που κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 7%. Βουτιά 7,4% για την Βιοχάλκο, 6,5% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και πάνω από 5% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, τον Ελλάκτωρα και την Coca Cola.    

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 76  υποχώρησαν έναντι 23 που ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ