• ΑΓΟΡΕΣ

    Wilson (Morgan Stanley): Δεν βλέπω λόγο να αυξήσουμε την πρόβλεψη για τον S&P 500

    • Bloomberg
    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Την ώρα που αυξάνεται η αισιοδοξία της Wall Street για τις αμερικανικές μετοχές, ο επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών μετοχών και CIO της Morgan Stanley, Mike Wilson, τονίζει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο ώστε να αναβαθμίσει τις προοπτικές του για τον S&P 500, δεδομένης της απουσίας ευρείας αύξησης των κερδών.

    Ο Wilson επιμένει στην πρόβλεψή του για τον δείκτη S&P 500 για το τέλος του έτους στις 4.500 μονάδες, ακόμη και όταν οι Bank of America, Goldman Sachs Group και UBS, αναθεωρούν προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για τα κέρδη του S&P 500 το 2024.

    Η εκτίμηση του Wilson είναι περίπου 12% χαμηλότερη από το κλείσιμο του S&P 500 τη Δευτέρα, περίπου στις 5.118 μονάδες, και 8% λιγότερο από τη μέση εκτίμηση της Wall Street στο τέλος του έτους που παρακολουθεί το Bloomberg, των 4.915 μονάδων.

    Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, μόνο η JPMorgan έχει αναφέρει χαμηλότερη πρόβλεψη για το 2024 από αυτή του Wilson.

    «Πολλοί έχουν αυξήσει τους στόχους τιμών τους, λόγω υψηλότερων πολλαπλασιαστών», ανέφερε ο Wilson στο Bloomberg Surveillance Radio.

    «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε.

    Οι  επιφυλάξεις του Wilson απορρέουν από το απότομο ράλι των αμερικανικών μετοχών από τον Οκτώβριο.

    Ο δείκτης αναφοράς S&P 500, έχει σημειώσει άνοδο 14% από τον περασμένο Οκτώβριο και 24% σε ετήσια βάση, ολοκληρώνοντας την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023, οριακά κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών, εν μέσω ενθουσιασμού για τα εταιρικά κέρδη και την τεχνητή νοημοσύνη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Wilson, αν και ήταν απαισιόδοξος από την αρχή του 2023 για την πορεία των αμερικανικών δεικτών, η πραγματικότητα τον διέψευσε, με ένα ράλι 19% για τους επενδυτές, μία απόδοση που κατέγραψε και το 2019, την ίδια περίοδο, ύστερα από τη βουτιά του προηγούμενου έτους.

    Είναι μια από τις πιο διαβόητες “αρκούδες” της Wall Street τα τελευταία χρόνια. Διατήρησε την εκτίμησή του του για πτώση της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, καθώς ο S&P 500 εκτινάχθηκε, ενώ προέβλεψε σωστά την καταστροφή του 2022.

    Έκτοτε έχει μια πιο συντηρητική άποψη για τις αμερικανικές μετοχές.

    Ο ρόλος του πληθωρισμού

    Ο δείκτης συνέχισε την άνοδό του σήμερα Τρίτη μετά από πτώση στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

    Η τάσεις της ημέρας, επηρεάστηκαν και από το πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν υψηλότερος των εκτιμήσεων για τον Φεβρουάριο με τον γενικό δείκτη να αγγίζει το 3,2%, παρά τις προβλέψεις ότι θα παρέμενε σταθερός στο 3,1%.

    Μετά από τη δημοσίευση των στοιχείων, παραμένουν οι προσδοκίες για τουλάχιστον τρεις μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve μέχρι το τέλος του έτους.

    Άλλοι επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών μετοχών σε ανταγωνιστικές τράπεζες έχουν επισημάνει τη δύναμη των αμερικανικών επιχειρήσεων και της οικονομίας, ενόψει μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

    Ωστόσο, ο Wilson είπε πως η ευρύτερη αύξηση των κερδών εξακολουθεί να λείπει.

    Σημειώνεται ότι τα κέρδη του S&P 500 αυξήθηκαν 7,4% το δ’ τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

    Εξαιρουμένων των “Magnificent Seven” των τεχνολογικών κολοσσών, τα κέρδη του δείκτη παρουσίασαν συρρίκνωση 1,7%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence.

    Ο Wilson πρόσθεσε επίσης ότι «ο κίνδυνος μιας “σκληρής προσγείωσης” δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί».

    Κατά την άποψη του Wilson, η κερδοφορία σε ολόκληρη την αγορά έχει αυξηθεί «σημαντικά» και η ικανοποίηση είναι μεγάλη.

    «Τώρα, δεν χρειάζεται να λήξει με “δάκρυα”. Η μόχλευση δεν είναι πάντα κακή. Έχουμε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι παίρνουν το ρίσκο επειδή υπάρχει ο φόβος  να χάσουν μια ευκαιρία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Αυξημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Θετική η αντίδραση της αγοράς

    Ebury για ΗΠΑ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν «δείχνουν» μείωση των επιτοκίων σύντομα

    ΗΠΑ: Αυξημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Θετική η αντίδραση της αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ